utorok 5. mája 2020

Psychóza (2020) na tému Voľno (publikované v časopise Abdon 5/2020

Foto: Lucy Photography (Fcb)
Všetci dostali voľno a nikto sa už do práce naspäť nevrátil. Pred pol rokom zomrelo na Slovensku tritisíc sto jedna ľudí. Ravinnus, bolo nebezpečné civilizačné ochorenie, ktoré spôsobilo, že starý systém úplne zanikol. Vláda nepredpokladala, že bude mať na ľudské životy taký veľký dopad. Nielen, že sa zredukovala populácia, ale veľmi utrpela ekonomika. Práve na štátnom rozpočte sa to podpísalo najviac. Prevádzky a služby nikto neriadil, podnikom človek nešéfoval, pracovnú silu nahradili stroje a ľudia zostali bez príjmu. Ten fungoval na baze mínusových a plusových bodov. Pri vyberaní jednotlivých položiek sa buď prirátali alebo odrátali. Nakupovanie podliehalo prísnym normám a určité produkty sa nemohli voliť dvakrát naraz. Mínusové body ohrozovali nadobudnuté majetky ľudí. Vybraný tovar sa zobrazil na digitálnej obrazovke, ktorá sa prepájala s oceľovým želiezkom cez laserový lúč. Všetky produkty sa nakoniec zhmotnili do fyzickej podoby.
Keď sa to Alica prvý raz dozvedela, nemohla tomu uveriť. Netušila, že nejaké ochorenie bude mať na ľudstvo v dvadsiatom prvom storočí také fatálne následky. Roky pracovala v parfumérií ako asistentka predaja a dostávala sa do kontaktu s ľuďmi na pravidelnej báze. Svoju robotu zbožňovala a nechcela sa jej vzdať za žiadnych okolností. Už sa v minulosti ocitla bez príjmu a s ťažkým srdcom si spomínala na zlú finančnú situáciu. Napriek tomu, že sa ju snažila udržať, nakoniec o ňu predsa prišla. A hoci odvtedy ubehol už nejaký čas, stále sa s tým nevedela vyrovnať. Predtým viedla úplne obyčajný život, navštevovala sa s priateľmi, chodievala z práce do kaviarni a venovala čas svojmu psovi. Práve ten bol pre ňu v tomto období veľkou oporou. Odvtedy sa všetko radikálne zmenilo. Teraz žila vo svete, aký predtým pripisovala príbehom z pera českého spisovateľa Karla Čápka. Bolo ťažké uveriť tomu, že všetko čo predtým poznala sa vytratilo. a nahradilo vymoženosťami, o ktorých  nemala ani páru. O svojom starom živote si myslela, že je trochu jednotvárny, ale aj tak ho mala rada. Teraz sa z neho vytratila rôznorodosť a každý robil to čo druhí. Mali tie isté práva, povinnosti a záväzky. Všetci žili na dlh.
Nekonečné myšlienky prerušila jej kamarátka Monika, ktorá bola z nového spôsobu života nadšená. ,,Mala by si sa na to už vykašľať. Dokedy sa tým budeš trápiť? Vieš dobre, že tým aj tak nič nezmeníš." 


Alica nohou kopala na obrubníka a zlostne pozrela pred seba. Dlhý rad ľudí pripomínal kolónu mravcov, ktorí sa už nevedeli dočkať svojho prídelu. Naťahovali krky ako husi a nespokojne do seba strkali. Upokojili sa až vtedy, keď sa dostali k prístroju, ktorý nasnímal kód z oceľového želiezka na ich zápästí. Až keď sa prepojil s digitálnou obrazovkou, načítal im položky, odrátal body a zabezpečil zásoby, potom mohli slobodne odísť. ,,Chcela by som, aby sa všetko vrátilo do starých koľají," posťažovala si nahlas. ,,Tento systém mi už príšerne lezie na nervy.“ zaškrípala zubami. Vtedy sa k nej otočila staršia dáma, ktorá ju zmrazila nepriateľským pohľadom. Prešedivené vlasy v chvoste mala pevne zviazané a výraz mrzutosti podčiarkovali dioptrické okuliare s hnedým rámom. Alica stratila trpezlivosť a skríkla. ,,Čo na mňa tak pozeráte?! Čo to nevidíte? Sme všetci iba obyčajní otroci! Monitorujú nás cez systém, dostávame prídel podľa zásluh a na všetko potrebujeme súhlas! Chceli ste, aby peniaze zmizli z povrchu zemského a naivne verili, že príde lepší svet!," zrúkla. ,,Tak sa pozrite okolo seba," natiahla pažu a ukázala do prázdna. ,,Toto je ten svet, o ktorý ste tak bojovali. Už síce vieme žiť bez peňazí, ale žijeme na dlh! A ten sa nám stále zvyšuje!," vykríkla zúfalo. Nechcene spôsobila medzi ľuďmi rozruch a zopár z nich sa k nej otočilo.
Najodvážnejšie pôsobil asi päťdesiatročný muž, ktorý sa suverénne predbehol a nedbal na okolité protesty. ,,Hlúpe dievčisko! Neviete, čo rozprávate! Držte radšej už hubu!," zahulákal nenávistne, až jedna slečna za ním poskočila od strachu.
Alice to tiež nebolo jedno, ale dokázala mu pozrieť do očí. Tie jeho pripomínali potkana, ktorý vyliezol po dlhom čase zo svojej skrýše. Vedela veľmi dobre, že nie je rozumné sa s ním dohadovať, ale nevedela si pomôcť. Bola v znamení škorpióna a nedokázala svoj temperament krotiť. A nepomáhal ani fakt, že by sa k starším mala správať s úctou. Ten chlap si nezaslúžil ani kúsok súcitu. Lenže kamarátka po jej boku intuitívne vycítila čo chce urobiť a rozhodla sa jej v tom zabrániť.
Potiahla ju za ruku. ,,Prestaň s každým bojovať, Alica! Nechaj to tak a nevšímaj si jeho reči. Veď je úplne jedno, čo hovorí," dohovárala jej učiteľsky. ,,Nemysli si, že si jediná, ktorá má nejaký problém." 
,,Fajn," zvolala a naoko sa zatvárila pokojne. ,,Nech si už vyberiem ten hlúpy prídel, aby som to mala čím skôr za sebou! Je hotové utrpenie tu stáť, čakať a sledovať všetkých ľudí, ktorí idú na porážku. Neznesiem to!" 
Monika si slabo povzdychla. ,,Musíš sa naučiť kontrolovať. Týmto správaním škodíš len sama sebe. Navyše máme oveľa lepší život než predtým," oponovala jej vzdorovito.
,,Čo to nechápeš?,“ skríkla prekvapene. Nič sme nezískali, poklonkujeme ako pokusné zajace, ale nemáme žiadnu slobodu. Ak si myslíš, že nemám pravdu, čo je podľa teba toto?," ukázala na zápästie,  na ktorom svietilo oceľové želiezko.  Nechcený doplnok pripomínal väzenské kruhy, ktoré nosili odsúdení trestanci a zločinci. Mal ho na zápästí každý človek, ktorému sa podarilo prežiť. Ten symbol jasne hovoril o tom, že dobrovoľne prijal nový systém. Dospievajúce dievčatá a ženy okolo neho mali omotané červené stužky, chlapci a muži ich mali čierne a stuhy deti boli žltej farby. Hoci želiezka mali univerzálnu veľkosť, každé z nich bolo iné. Určovalo sa podľa ľudskej DNA, ktorá sa zistila z odberu krvi. Na základe nej sa vyhodnotili potreby jednotlivcov a ich odmeny. Tie sa často líšili, pretože každý mával iné zmyslové orgány a zloženie.
Jej kamarátka sa na ňu zamračila. ,,Pozeráš sa na to iba z jednej strany. Ale skús to vnímať celoplošne! Už nemusíme vôbec pracovať a napriek tomu môžeme fungovať aj bez peňazí,“ zvýskla nadšene ako keby vyhrala športku.
***

Alica si sklamane vzdychla. Vôbec ju neprekvapilo, že sa k tomu postaví práve takto. Vždy o Monike vedela, že je to nenapraviteľný fantasta a osoba, ktorá by sa pre iných rozdala. Poznala ju od základnej školy a vo svojej podstate sa nezmenila, hoci už mala dvadsať sedem rokov. Stále to bolo to dievča, ktoré chcelo zlepšiť svet a vykúpiť ľudí z moderného otroctva. A keď začal fungovať systém, pri ktorom nemusia ľudia cestovať do práce, tak ho s nadšením uvítala. Bola zaslepená vidinou slobody a nedokázala sa na situáciu pozerať triezvym pohľadom. A práve to bola jej záhuba, pretože si vybrala iba jednu časť a tak hrozilo, že tá druhá ju časom prevalcuje. Snažila sa jej to vyhovoriť, aj keď vedela, že je príliš tvrdohlavá. Posunula sa na miesto, kde predtým stálo nejaké dievča a otočila sa ku kamarátke. ,,To máš síce pravdu, žijeme bez peňazí. Ale nič nie je zadarmo. Predtým sme za produkty platili peniazmi, ale mohli sme rozhodovať čo si za ne kúpime. Ale teraz o tom rozhoduje nejaký naprogramovaný prístroj, ktorý určuje do akej miery uspokojí naše potreby,“ protestovala. ,,Ty si bola vždy hlavou v oblakoch a preto nevnímaš aj tie negatíva, ktoré z toho vyplývajú. Ale ja bohužiaľ áno. Nemôžem rozhodovať o ničom z toho, čo si kúpim. A to je trochu frustrujúce.“
Pokrútila hlavou. ,,Ja sa na to pozerám ako na požehnanie. Už sa nemusím báť toho, že nemám ako zaplatiť nájom za bývanie. Všetko rieši program.“
Alica zhíkla. ,,To je pravda, ale tým pádom si zvyšuješ dlh. A to dobre vieš.“
Mykla plecom. ,,No a? Veď tu nebudem sto rokov! Je mi jedno, čo sa stane, keď zomriem.“
Odrazu na ňu pocítila nekontrolovateľný hnev. Moniku mala síce úprimne rada, ale niekedy ju doslova vytáčala. Najmä tým, že si neuvedomovala závažnosť situácie. Jediné, čo dokázala vidieť bolo, že už nemusí chodiť do práce. ,,Nerada ti to pripomínam, ale už sa ti podarilo nazbierať päťdesiat osem mínusových bodov.“
,,To predsa nič neznamená!,“ bránila sa.
Alica ignorovala postaršiu ženu, ktorá sa na ňu zamračila a pozrela na kamarátku. ,Čím viac máš mínusových bodov, tým väčšmi sa zadlžuješ systému. Preto si dávam pozor, aby som ich nemala a zbierala iba plusové body. Tie prvé idú na úkor nášho osobného vlastníctva.“
Pozrela do prázdna. ,,Môžeš mi veriť, že mne nič také nehrozí. Dávam si pozor.“
Prikývla. ,,Dobre. Mala som potrebu ťa na to upozorniť, keďže ...,“ nedokončila, pretože bola ostro prerušená.
,,Nikoho nezaujímajú vaše názory. Mali by ste si ich nechať pre seba a prestať tu strašiť ľudí. Nie každý je taký hysterický ako vy,“ zvolal mladý tmavovlasý chlap, ktorý bol na odchode. Bolo mu jedno, že im skočil do rozhovoru a venoval im pobavený pohľad.
Alica na neho vyvaľovala oči, ako keby stál pred ňou obrovský medveď. Vzrastom jej ho určite pripomínal, pretože mu siahala sotva po plecia. Jeho hlboké zelené oči prenikli cez jej oblečenie, až sa mimovoľne zatriasla. Cez jedno z nich mu spadali popolavo hnedé vlasy, ktoré mu dodávali tajomný vzhľad. Podľa jednoduchého trička bez nápisu a ležérnych nohavíc usúdila, že si na parádenie nepotrpí. Za iných okolností by ocenila jeho príťažlivosť, ale v tejto chvíli by ho najradšej uškvarila zaživa. O to viac ju rozčúlilo, keď si všimla zasnený kamarátkin pohľad. Dívala sa na neho ako na nejakého rozprávkového princa. Bola tak zamyslená, že si ani nevšimla, že sa dostali na radu.
,,Inak volám sa Ivan. A som jeden z tých, čo si navýšil mínusové body a tak prišiel o svoj cestovný kufor. Ten hlúpy prístroj mi vyrátal, že mu dlžím presne takúto hodnotu, aby som si mohol zbierať body ďalej. No nie je to hlúpe?,“ položil si rečnícku otázku, ale oči uprel na ženu pred sebou.
Alica sa rýchlo spamätala. ,,A čo odo mňa vlastne chcete?,“ neskrývala pohŕdavý tón a neustále si pripomínala, ako ju na začiatku ten drzý cudzinec urazil. ,,Prečo by ma malo zaujímať, čo ste museli obetovať a ako fungujete?,“ vyprskla nahnevane. ,,Veď ste úplne cudzí človek.“
Uškrnul sa. ,,Volám sa Ivan, mimochodom.“
Prekrútila očami. ,,Nie som hluchá,“ opáčila. ,,A je jedno, ako sa voláte. Nezaujíma ma to,“ zvolala a prekrížila si ruky cez prsia. Kútikom oka zahliadla ako sa podlhovastý display pred ňou rozžiaril a na ňom zasvietilo jej celo meno a priezvisko.
Alica Kocianová.
Tá kovová potvora s obrazovkou vedela zistiť, koho má pred sebou bez toho, aby čokoľvek povedala. Prístroj bol naprogramovaný, že vedel odšifrovať osobu, ktorá stála meter od neho. Všimla si, že neznámy otočil hlavu a uprel zrak na miesto, ktoré mu odhalilo jej totožnosť.
,,Takže Alica,“ zašepkal. ,,To je celkom pekné meno,“ obrátil sa k nej. ,,Vhodné meno pre peknú ženu. Dnes, ale nemám šťastný deň. Možno ho budem mať nabudúce,“ povedal zdvorilo a odkráčal.
Očervenela. Mala sto chutí mu skresať jeho naparené ego, ale už bol preč. V tom si všimla svoju kamarátku, ktorá vyzerala ako zamilovaná školáčka. ,,Panebože! Spamätaj sa, Monika! Tváriš sa, ako keby sa pred tebou zjavil Boh. Ten chlap bol úplný priemer,“ snažila sa jej naliať rozum do hlavy, ale veľmi sa jej to nedarilo.
,,Podľa mňa bol dokonalý,“ hlesla.
Potriasla ňou. ,,Bol otrasný!,“ skríkla, aby ju prebudila z okúzlenia. ,,Aj tak už odišiel.“
Trhla sa, ako keby jej dala facku a otáčala ako paragraf. Keď ho nikde nevidela, smutne si povzdychla. ,,To je škoda.“
Alica si zaťukala na čelo. ,,Bože, ty si nenapraviteľná romantička.“
Mykla plecom. ,,Hej, som!“
,,Tak dobre, poď ty Afrodita, nech tu neprečkáme mladosť,“ donútila ju urobiť pár krokov, až sa obidve ocitli pri prístroji. Po ľavej aj pravej strane na nich svietili digitálne obrazovky. Všimla si, že na display svieti aj kamarátkine meno a priezvisko. Mladé ženy sa rozostúpili a natiahli zápästie smerom k obrazovke, aby mohla nasnímať ich kód. Na oceľovom želiezku sa rozsvietilo políčko a čoskoro sa na ňom objavili paličky. Tie prilietali ako neposedné motýle, ktoré sa snažia obsadiť najkrajšiu kvetinu. O chvíľu zo želiezka vyšiel laserový lúč, ktorý sa spojil s obrazovkou. Alica na neho znechutene pozrela. Zobrazil jej obsah nákupu za posledné tri týždne. Zarátal jej do neho potraviny, nájom, vstupenku do kina a akciový kupón. Ukázalo sa, že použila viac plusových bodov, než pôvodne mala v pláne. Netrvalo dlho a vyzval ju, aby si načítala nové položky, ktoré sa jej majú odčítať z nazbieraných bodov. Sklonila sa k želiezku a dvakrát do neho fúkla. Na digitálnej obrazovke naskočil zoznam. Nebolo na ňom nič svetoborné, iba obyčajné bežné veci, ktoré potrebovala k životu. Zamračila sa, keď sa ukázalo, že tri položky z piatich, jej boli zamietnuté. Skúsila to znova, ale opäť sa jej zobrazil rovnaký červený nápis.
Zamietnuté!
,,To nie je fér,“ vybuchla pobúrene. ,,Za posledný mesiac som si ešte nekúpila kilo mrkvy a zemiakov! Vyberala som si ich po kusoch! Ešte stále mám nárok na čiastočný prídel!“ 
Prístroj nedbal na námietky a jednoznačne jej dal najavo, že s ním nevybabre. Ak sa ukázalo, že niečo nie je k dispozícií alebo že sa to nedá vybrať, tak to bolo z dvoch dôvodov. Buď dotyčný rovnakú položku už za posledný mesiac čerpal alebo bola dočasne obmedzená. Nebolo to prvý raz, čo sa jej niečo podobné stalo. A vždy ju to rozhodilo viac, než bolo treba. Neostávalo jej nič iné, ako sa s tým zmieriť. Sklonila sa k dvierkam a z nich vypadla nepremokavá taška. Vzala ju do ruky a čakala, kým sa naplní jej obsah položkami z obrazovky. Tá jej signalizovala, že vyberá väčšie množstvo, než reálne potrebuje využiť. Alica skepticky prižmúrila oči a položila prst na jednu z čiarok na display na ruke. Sledovala, ako sa jej odobral olivový olej a vanilkový sprchový gél. Tieto dve položky mala po dvoch kusoch, ale zásoby neboli povolené a tak jej ich systém zamietol. Tŕpla, ako na ihlách, či ešte niečo nebude musieť pustiť zo svojho nákupu, ale našťastie jej už všetko ostatné povolil. Všimla si, že kamarátka s nákupom skončila a pozorne ju sleduje. Alica natiahla tašku a kontrolovala položky, ktoré jej z obrazovky do nej prichádzali v podobe zhmotnených produktov. Narátala ich trinásť, počkala kým sa jej odčítajú body a spokojne ju zatvorila. Znova fúkla na display na ruke, ktorý vzápätí stmavol a prerušil spojenie s obrazovkou. Odstúpila od neho a vrátila sa ku kamarátke.
Monika pozrela na náramkové hodiny na druhej ruke. ,,Trochu ti to trvalo,“ vyčítala jej.
,,Nuž, dôležité je, že som to nakúpila. Aj keď niektoré položky vôbec nemali,“ sťažovala si.
,,Aj ja som mala taký problém,“ súhlasila. ,,Nemohla som si navoliť dve brokolice, ale iba jednu.“
Alica zdvihla obočie. ,,A to už prečo?“
,,Už som si tento mesiac jednu vybrala. Musím dodržiavať plán, limit ma nepustí.“
Povzdychla si. ,,Chápem. Aspoň vidíš, že je to úplne o ničom! Človeku kontrolujú ešte aj papierové vreckovky. Zlatý peňažný systém!“
Monika prudko pokrútila hlavou. ,,Mýliš sa! Mám teraz toľko času, koľko sa mi len zažiada. Nemusím riešiť cestovanie do práce, ani robotu a je mi dobre.“
,,Je mi ľúto, že ťa v tom nemôžem podporiť, ale mne chýba starý zaužívaný systém. Chodila som do práce, dostávala som za odvedenú robotu slušné peniaze a kúpila som si za  ne čo som chcela. Teraz si môžem dopriať len to, čo mi povolí prístroj, ktorý eviduje v databáze, čo som si naposledy vybrala a v akom množstve. Veď je to šialené!“
Kamarátka jej opäť oponovala. ,,A mne sa to páči.“
Mladá žena rýchlo pochopila, že jej postoj sa nezmení. A tak radšej rezignovala. ,,Dobre teda. Ideme do našej obľúbenej kaviarne? Ešte som si neminula plusové body za kávy. Takže si ich môžeme rovno teraz dopriať, čo ty na to?“
Monika jej venovala široký úsmev. ,,Pôjdem rada. Ale ja si dám čaj z medovky.“
Uškrnula sa. ,,A už si si náhodou túto položku nevyčerpala?“
Odula spodnú peru. ,,Ešte nie. Mám na ňu nárok.“
,,Tak fajn. Môžeme ísť. O desať minút otvárajú. Akurát tam prídeme.“

Text: Patrícia Brestovanská 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára