nedeľa 29. marca 2020

Keltské runy nám ukazujú línie osudu (2020)

Runy sa pred viac ako dvetisíc rokmi objavili na území severnej Európy. Údajne sa vyvinuli z etruského písma a vytvoril ich severský boh Odin. Národy Severanov ako Germáni, Kelti, Vikingovia ich v starých časoch využívali na rôzne magické účely. Všetky pohanské obyčaje boli umlčané po nástupe kresťanskej viery. 

Tieto starodávne znaky sú výtvorom mágov z doby bronzovej a súvisia s grafickým vyjadrením ich učenia. V škandinávskych štátoch ich nájdeme často znázornené na kameňoch. V začiatkoch ich vzniku znaky pripomínali prevažné hieroglyfy. Až po obsadení národov v okolí Stredozemného mora, sa na germánskom území rozšírilo hláskoslovie.
Historici sa medzi sebou o pôvode rúnového písma vzájomne konfrontujú. Jedni tvrdia, že povedomie o fonetickom význame znakov k nám prišlo z druhého storočia pred naším letopočtom, ďalší zastávajú názor, že pochádza z prvého a druhého storočia nášho letopočtu. Existuje však veľa konšpirácií, ktoré potvrdzujú a zároveň vyvracajú pôvod týchto dávnych znakov.

História a význam rúnového písma 

Najstaršiu rúnovú abecedu tvorí germánsky Futhark, ktorý sa skladá z dvadsiatich piatich znakov. Každý symbol predstavuje iný druh kozmickej energie. Tie úzko súvisia s interpretovaním nášho podvedomia a tvoria určitú energetickú hodnotu.
Francúzsky spisovateľ Rudolf John Gorsleben v tejto súvislosti opisuje prostého človeka sediaceho na kopci, ktorý prijíma náboženskú inšpiráciu a znázorňuje ju pomocou znakov.
Germáni si ich vyberali na základe tvaru, ktorý pripomínal grécke, latinské alebo etruské písmená.
Údajne do tajomstva pohanských znakov bol ako prvý zasvätený severský boh Odin. Na deväť dní sa pribodol svojou kópiou k stromu sveta Yggdrasil.
V severskej mytológií predstavoval strom sveta, ktorý bol obrazom celého univerza. Za prinesenú obeť ho jaseň odmenil symbolmi, ktoré majú schopnosť predurčiť osud.
Vývoj rún úzko súvisí s rúnovou mágiou. V rannom období sa pohanské znaky vrývali do dreva, kovu, kameňa a kostí. Nápisy na kameňoch zohrávali pri spracovávaní rún významnú úlohu. O ich existencii sa vie už dvetisíc päťsto rokov.
Rozprestierajú sa po celej Škandinávii a dokonca niektoré z nich nájdeme aj v Spojených štátoch amerických.

Prepojenie symbolov s veštením

Severania boli známi poverčivosťou a preto verili, že runy im predurčujú osudy. Pohanské znaky boli s nimi prepojené a oni prikladali ich výkladu mimoriadny význam. V dobách minulých práve veštenie tvorilo najrozšírenejšiu metódu rúnovej mágie. Rúnové tvary sa vrývali najčastejšie  do dreva alebo kameňa a hodili sa na bielu látku.  Následne sa vyložili podľa prísnych pravidiel.
Aj v súčasnej dobe sa veštenie rún teší veľkej popularite a má v sebe stále obrovskú moc. Stretávame sa s nimi pri meditácií, liečiteľstve alebo pri mystickej komunikácií. Znaky si spájame s ochranou, úspechom, víťazstvom, múdrosťou a láskou.

Foto: net, text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára