piatok 6. marca 2020

Ročné obdobia v premenlivom šate rétoriky (2017)

Už ako malé deti sme sa učili rozprávať. Začínali sme nezrozumiteľnými zvukmi, ktoré nahradili krátke slová a tie sa neskôr zmenili na ucelené vety. Sú ľudia, ktorí rozprávajú v jednom kuse, až na pár krátkych odmĺk. Niektorí zasenepatria k rečníkovým zástancom, no napriek tomu aj oni prežívajú z času na čas potrebu sa rozrečniť.

Vedieť rozprávať je úžasné, pretože vďaka tomu dokážeme formulovať obrovské množstvo slov, ktoré sa skladajú zo širokej škály významov. Existuje rozmanitý počet tém, na ktoré sa dá plnohodnotne diskutovať. Vďaka rečovej schopnosti sa vyvíjame, formujeme, zdokonaľujeme a oprašujeme slovnú zásobu.

I napriek tejto skutočnosti a tomuto daru, sme neraz ochudobnení o tú najkrajšiu paletu slov, pretože sme tlačení do toho, aby sme sa vyjadrovali jednoducho a výstižne. Môžeme sa s tým stretnúť na akcii, na posedení, na ulici, v škole, v práci ... Akoby sme už zabudli na našu prekrásnu ľubozvučnú slovenčinu, ktorá zdobí toľko prekrásnych kníh, textov a iných písaných alebo rečových prejavov.

V dnešnom svete je všetko veľmi zrýchlené a človek si skôr potrpí na stručný popis, ako keby mal počúvať hodinovú prednášku o tom, čo sa dá vyjadriť pár vetami. A to je veľká škoda, pretože tým pádom len málo ľudí tuší, aké je oslobodzujúce vypustiť rečového majstra.

Rečová bariéra kvôli nedostatku času
Koľkokrát sa vám už stalo, že ste čakali na zástavke, kde bol nejaký sympatický človek, ale vy ste nemali možnosť sa s ním rozprávať, pretože ste sa nachádzali v časovej tiesni a museli ste stihnúť spoj, aby ste prišli na dané miesto včas? Celé vaše bytie túžilo komunikovať, lenže nedostatok priestoru vám to jednoducho neumožnil. A tak ste to radšej ani neskúsili alebo ste s dotyčným prehodili len zopár slov, ktoré vám aj tak nedávali nijaký zmysel.

Absencia v čítaní podporuje nedostatočné vyjadrovanie
Máte prečítané dostatočné množstvo zaujímavých knižných titulov, ale nenachádza sa pri vás žiadna spriaznená duša, s ktorou by ste mohli s nadšením podebatovať o nových zákonoch v zmysle zachovania prírodného dedičstva. Ak je vo vašom okolí viacero ľudí vôbec nevedia, ktorí nevedia ako vyzerá ozajstná kniha, tak je dosť možné, že aj tento fakt môže byť zapríčinený chudobným vyjadrovaním. Viac ľudí uprednostní pred hodnotnou knihou bulvárny plátok, kde sa dozvie informáciu, ktorá nijakým spôsobom jeho osobný život neobohatí.

Hovorová reč úspešne utláča spisovný jazyk
Nakoľko sú ľudia unavení zo svojich rodinných, školských či pracovných povinností, tak im ostáva len veľmi málo času na to, aby sa nad všetkým, čo sa v ich živote odohráva dôkladne zamýšľali. Väčšina z nich príde večer unavená domov a už nemá energiu a ani chuť niečo komplikované riešiť alebo preberať. Snažia sa uľahčiť život a nemajú potrebu rozoberať každý vyschnutý list na kvete v obývačke. A od toho sa odráža aj ich schopnosť vyjadrovania. Nemôžu si dovoliť používať obsiahle frázy a tak sa ich snažia čím najviac zredukovať.

Vznešené vyjadrovanie patrí už minulosti
Len v zriedkavých prípadoch sa stretnete s vyjadrovaním, ktoré by sa dalo nazvať kultivovaným. Čoraz častejšie sa využívajú pri komunikácií krátke debaty, pri ktorých nie je vždy jasné, čo chcel dotyčný v skutočnosti vyjadriť. Rozsiahly rozhovor, ktorý má akúsi hlbšiu podstatu často nájdeme iba v knihách, v ktorých sa spisovateľ nechal unášať všetkými komunikačnými úrovňami.

Výreční ľudia budia pohoršené reakcie
Každý človek, ktorý rád komunikuje s okolím a má potrebu so všetkými svoje zážitky prežívať, sa určite už stretol s tým, že si vyslúžil akýsi údiv. Pri pokuse o plnohodnotný rozhovor narazil na veľké nepochopenie a bol nútený sledovať unudený výraz svojho spoločníka. Dotyčný sa tváril, ako keby sa jednalo o trestný čin a nie iba o prirodzenú tendenciu prejaviť svoj názor. V tomto prípade je sloboda reči oklieštená časovou tiesňou, ktorá jej neumožňuje sa naplno ventilovať. Rozprávanie je zdravé, príjemné a je to spôsob, pri ktorom môžeme spoznať zaujímavých ľudí. No v dnešnej dobe sú považovaní všetci tí, ktorí milujú svoj jazyk za čudákov. A to len preto, že majú veľkú radosť podeliť sa s ostatnými so svojimi myšlienkami.

Foto: Kyria Photography (Fcb) 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára