sobota 14. marca 2020

Spoločnosť sa nás snaží zaradiť do davu jednotvárnosti a označiť nás nálepkou neviditeľnosti (2015)

Foto: Kyria Photography (Fcb)
Ľudstvo bolo už odnepamäti riadené akýmsi rádom etiky a poslušnosti, ktorý vyžadoval dodržiavanie určitých pravidiel a noriem. Tento dogmatizmus bol mimoriadne obľúbený nielen u vyšších spoločenských vrstiev, ale aj u tých menej vznešenejších. Podliehal mu takmer každý človek, ktorý chcel prežiť a nemal na výber. Ak sa našiel niekto, kto sa odmietol podriadiť zaužívanému systému mechanického myslenia, tak bol automaticky označený za ,,vzbúrenca alebo rebela." V tomto prípade nemal veľa možností a ak sa chcel vyhnúť štvaniu, musel sa prispôsobiť vonkajším okolnostiam. Mal zviazané zápästia a nemohol prejaviť svoju jedinečnú individualitu. Nakoniec sa plne adaptoval do prostredia, v ktorom vyrastal a ktoré sa musel naučiť milovať a uctievať. Hoci odvtedy uplynulo mnoho času, niektoré veci sa dodnes nezmenili.

V stredoveku sa poľovalo na čarodejnice a dnes sú na muške intelektuáli, vedci a géniovia !

Ak mala žena v minulosti nápadné ryšavé vlasy a prejavovala známky neobyčajnej intuície, spoločnosť ju neváhala označiť za čarodejnicu a postaviť bez milosti na hranicu. V dnešnej dobe sa už osvojili iné spôsoby a je pravdou, že v porovnaní s predošlým vnímaním a posudzovaním, predsa len verejnosť postúpila na vyšší level. Už sa ľudia nemusia báť, že ich označia za kacírov, vymyslel sa pre nich oveľa vierohodnejší status - mentálne narušené osoby. Súčasne s pretransformovaným zmýšľaním sa zmenila aj lokalita a slamu s ohňom nahradili uzavreté zariadenia. Na prvý pohľad to možno vyzerá lákavo, ale podstata je úplne rovnaká - väzenie ako väzenie.


Dnešná doba naozaj pokročila a tak sú dokonca k dispozícií aj kvalifikovaní odborníci, ktorí vám okamžite určia presnú diagnózu pomocou špeciálnych prístrojov a prostriedkov. Stačí, ak sa k ním dostanete raz a potom ako vám ulúpia bozk si vás pripútajú k sebe ak nie nastálo, tak na veľmi dlhý čas. Nemusíte byť ani úplní magori, pretože k tomu, aby ste sa dostali do rúk odborníka postačí mať nejaké veštecké schopnosti alebo dokonca byť miestami nekoncentrovaný. A môžete si byť istí tým, že sa pre vás zaradenie určite nájde.

Všetci majú bodky, ale ty máš prúžok!

Škola by mala byť akousi výchovnou komunitou, kde sa z neskúsených húseničích lariev, stávajú odvážni motýlí letci. Lenže neraz má práve ona na svedomí, že sa z detí, ktoré nejakým spôsobom viac vytŕčajú, stávajú terče pre nebojácne šípky. Učitelia, ktorí by mali byť ich mentormi, ich sami zosmiešnia pred ostatnými deťmi, ktoré pred nimi nemajú žiadny rešpekt a úctu. A niekedy sa na celú tú drámu, ktorá nastáva po ich neprofesionálnom prístupe dívajú s prekríženými rukami.
Improvizácia nie je vôbec k úžitku, keď ste sa mali naučiť presnú poučku z knihy. Ako je možné, že ste ju neodrapkali ako papagáj, hoci vám to bolo prísne povedané. Zabudnite na pestrosť vetných skladieb, keď sa vaši spolužiaci držia len abecedára.

Intelekt a charizma nestačia, ak sa na vás začnú dívať ostatní cez prsty !

Ste si vedomí toho, že disponujete nemalou inteligenciou a oplývate neodolateľnou filantropiou, lenže ulietavate na anime komiksoch alebo si dávate na vlasy modrý melír? Tak rovno zabudnite na to, že vás príjmu s otvorenou náručou. Vždy, ak sa ocitnete pri niekom, kto vyzerá elegantnejšie a kultivovanejšie ako vy, tak sa stanete tŕňom v oku každého, kto na vás spočinie pohľadom. Je úplne nepodstatné, že máte závideniahodné znalosti alebo šiesty zmysel, pretože vyzeráte ako niekto, kto nerešpektuje pravidlá spoločnosti. V tomto prípade sa uprednostní väčšinou človek, ktorý má fádny zjav a pôsobí čiastočne škrobene. Najprv sa posúdi jeho celkový vizuálny aparát a až po ňom sa zisťuje či sa môže uplatniť na danej pracovnej pozícií.

Vitajte vo svete bez koloritu. Stačí iba jeden odtieň, najlepšie ten, ktorý nosí každý !

Nikde nehýria farby a vy pripomínate semafor na križovatke. Nikto okolo vás nesvieti ako pozadie v akváriu a vy máte pocit, že ste úplný čudák. Všetci sa pri vás prihlúplo uškŕňajú a dokonca máte možnosť si vypočuť zopár pikantných poznámok. Nie je to nič nezvyčajné, veď spoločnosť už storočia pracuje na tom, aby sa každý, kto nezapadá, cítil ako Kakadu v Antarktíde.
Ľudia síce túžia po istom zviditeľnení, lenže boja sa priveľkej pozornosti. A práve preto sa snažia spraviť všetko preto, aby ste aj vy nadobudli pocit, že ste iba obyčajnou cirkusantskou opicou, ktorá hrá rolu podľa scenára. Možno si pomyslíte, že sú spokojní v tom veľkom šedom kabáte s ulízaným drdolom na hlave, no môžete si byť istí tým, že sú pre svoju podobizeň frustrovaní a preto usilujú, aby ste sa cítili rovnako. Nedokážu zniesť pocit, že vy máte tú drzosť sa odrezať od masy, zatiaľ čo oni sa jej plne poddali.

Držte svoju fakľu čím najvyššie, aby každý videl, že ste živý organizmus a nie iba robot!

Nedajte sa zastrašiť výstražnými reakciami ani nepriateľskými slovami, stojte pevne ako lipa a šírte okolo seba ligot harmónie. Vedzte, že sa vždy nájdu takí, ktorí vám budú chcieť ulúpiť zlatú ružu z vázy, no aj takí, ktorí vám doprajú ten pocit, že ste získali niečo vzácne. Možno sa vám zdá, že ste jediný zo široko ďalekého okolia, kto nechce byť prekrytý mrakmi, ale to je iba preto, že hviezdnaté nebo je plné jasu a tvarov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára