streda 11. marca 2020

Neberte mi môj svet plný motýľov, bláznovstva a infantilnosti (2017)

Foto: pb 
Každý raz za čas dostane chuť byť malým dieťaťom, ktorý zatúži stavať na pláži pieskový zámok. Hoci vyrastieme, dospejeme a očakáva sa od nás, že budeme príkladom pre svojich budúcich potomkov, neraz nám na pleci sedí malá čertica, ktorá nás odhovára od povinnosti a pravidiel. Využíva všetky svoje tajné zvody, aby z nás stiahla prikrývku obozretnosti a odhalila nás pred všetkými konzervatívcami navôkol. I napriek tomu, že jej skúšame vzdorovať, vždy si nájde tajnú cestu, ako k nám prepašuje zakázanú extázu.

Naše avantúry nemajú konca a my niekedy dostaneme veľkú chuť vyvádzať, ako keď sme boli deti. Lenže nakoľko sme už dosiahli určitý vek, tak nad nami stále niekto drží vztýčený prst, aby sme sa začali krotiť. Naše vnútorne ja hlasno protestuje, pretože cíti, že nerobíme nič zlé a voči tejto nespravodlivosti sa bráni. Viacerí z nás sa pri prvej prekážke stiahnu a odložia do skrinky šat nespútanosti. No sú stále medzi nami aj takí, ktoré sa snažia chrániť pred všetkými svoju nezávislosť a sú pripravení bojovať proti neprajníkom armádou rúžových sloníkov.
Možno pre to spoločnosť nemá žiadne porozumenie, pretože sa jej z nich nedarí spraviť ozbrojených termitov, ktorí na povel zničia nepriateľskú kolóniu, lenže títo jedinci si i napriek tomu dokážu ubrániť svoj revír a na znak odporu zavesia na okno rúžové tulipány.


Byť streleným, detinským a naivným je často tým potrebným palivom pre našu pravú podstatu! A preto je dôležité, aby sme ju pravidelne dotovali všetkým tým, čo potrebuje k životu a kde nesmie chýbať: šialenstvo, divoké nápady a zmysel pre extravagantnosť.

Nebojte sa vyniknúť a urobiť niečo bláznivé!
Vaša duša už dlhšie piští po hračke, ktorá sa nachádza v hračkárstve za skleným výkladom? Je úplne jedno, či vám ručička ukazuje o rok tridsiatku, urobte si radosť tým, po čom túžite! Nikto vás nemá právo za to súdiť. Vy nerobíte nič zlé, len chcete žiť tak, ako si myslíte, že je správne! Nech si čokoľvek doprajete, je to iba vaša osobná vec a ostatným to môže byť ukradnuté. Zahoďte obavy, ostych a vykročte do oddelenia s bábikami, plyšovými macíkmi alebo gumenými kačičkami a vezmite si to, čo sa páči vášmu vnútornému dieťaťu. Aj keď sa s tým nebudete hrať, tak už len ten pocit, že ste sa mohli zo srdca tešiť vám vyčarí krásny deň a úsmev na tvári.

Nálepky, ozdoby, tetovania, medze sa nekladú
Tak veľmi by ste si radi dali niečo, čo plánujete už dlhšiu dobu, ale stále vás odrádza predstava, ako to bude pôsobiť na vašich najbližších. Vo vašom okolí nie je liberálnosť práve najpopulárnejšia a vy ste sa rozhodli byť šedou myšou, pretože nemáte odvahu sa zvýrazniť, nakoľko neviete, aký dojem to urobí na ostatných. Toto týranie samého seba je úplne zbytočné, pretože kvôli nemu nebudete môcť byť so sebou spokojný! Nech sa ocitnete kdekoľvek, vždy budete mať pocit, že vám niečo chýba, čo vám bráni v tom, aby ste sa odviazali. Síce ste sa rozhodli šaty s výstrihom až po brucho obísť veľkým oblúkom, ale napriek tomu vás vždy pri pohľade na nich prepadne smútok. A preto si ich doprajte aj všetko čo sa vám zapáči, pokiaľ cítite, že je to správne rozhodnutie a urobí vás šťastným.

Pracovný stôl nenechajte prázdny ... sošky, motýliky všetko je vítané
V práci trávite dosť času na to, aby ste si zariadili svoje pracovisko tak, aby ste sa v ňom cítili ako skutočný panovník! Vaši kolegovia o vás vedia, že ste tak trošku uletený, ale to by vás nemalo odradiť od toho, aby ste si ozdobili svoj počítač, prípadne ďalšie zariadenie alebo pomôcky, ktoré využívate! Osloboďte svoju dušu a venujte jej kúsok svojej pozornosti! Neexistujú tu žiadne hranice a pokiaľ svojim skrášlením nebudete hecovať svojich kolegov až do takej miery, až vás budú chcieť rovno vyhodiť von oknom, tak je to všetko ešte v rámci normy. Či sa rozhodnete pre farebné pierka alebo hviezdne plagáty, je už iba na vás. Naplno sa oddajte kreatívnej chvíľke a vychutnajte si ten pocit, kedy môžete ostatným ukázať, aký ste naozaj!

Oživte svoje detstvo, začnite si stavať vzdušné hrady
Koľko vychytávok ste dostávali, keď ste boli ešte školou povinný a ako veľmi vám ten čas chýba! Tak radi by ste ho vrátili, ešte je ďaleko od toho, aby ste zavesili svoje malé nohavice na šnúru a vy chcete opäť zažiť ten fantastický pocit, kedy ste sa radovali, že ste dieťaťom! Či už to bola magnetická tabuľa, šialený dizajn na peračníku alebo tričko s bláznivým motívom, tak si zadovážte to, čo ste sa rozhodli získať! Výber je len čisto na vás a ak sa nedáte znechutiť nepeknými rečami, tak máte vyhraté!

Tí čo to nedokážu, tak ticho závidia
Ak sa už rozhodnete pustiť svojho detského šarkana, majte na pamäti, že vždy budú okolo vás neprajníci, ktorí si z vás budú strieľať! Je úplne jedno, či budete najlepší človek na svete, pretože si vždy nájdu niečo, čo im na vás bude prekážať. A tak sa pokúsia vám urobiť peklo zo života, pretože oni sami zažívajú krušné chvíle a dobrovoľne sa rozhodli držať vo svojej izbe kŕdeľ čiernych havranov. Ak by ste ich za to vinili, tak by ste sa znížili na ich úroveň a tak im tú radosť nedoprajte a tešte sa z toho, že vy máte tú neobmedzenú moc, ktorá vám umožňuje narábať so svojim životom podľa vlastných predstáv. Smelo do toho, buďte pyšný na to, že ste divný, rozširujte svoju farebnú komunitu masovou rýchlosťou a vezmite pod svoje krídla každého, komu bude šité sako na mieru prikrátke! Pite si svoj sladký kokteil, vychutnajte si každú jeho kvapku a kašlite na to, že ostatní sa rozhodli pre život posypaný korením!

Text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára