nedeľa 1. marca 2020

V zovretí hriechu (2020)

Foto: Kyria Photography (Fcb)

Unudeným výrazom v tvári sledovala hrubý zošit popísaný novým učivom. Pri pohľade na všetky tie dlhé rovnice, ktoré sa tiahli ako húsenice, by najradšej vymazala ten predmet zo sveta. Perla vynikala v športe, dokonca aj v zemepise a dejepise, ale na čísla skutočne nemala nervy. A tiež ani náladu a preto si domácu úlohu z matematiky len letmo prezrela a dopísala na papier, to čo ju prvé napadlo. Bytostne tým predmetom opovrhovala, rovnako ako aj jeho vyučujúcou. Pani profesorka Jarmila Tarabová sa tvárila, ako keby v živote neexistovala dôležitejšia vec. Týmto prístupom sa jej látka na hodine sprotivila a nejavila o ňu žiadny záujem. Veľmi dobre si uvedomovala, že týmto spôsobom sa jej z neho sotva podarí prejsť, ale nemohla si pomôcť. Bolo to silnejšie ako ona a nevedela tomu zabrániť. Matematika nikdy nebude učivo, ktoré sa jej bude páčiť a nikto na svete ju k tomu nedonúti. Perla zavrela zošit a skryla ho do školského batohu ozdobeného lebkami. Vstala z postele a podišla k bukovému stolu. Zobrala z neho svoj mobil ozdobený kamienkami, na ktorom svietili tri správy. Už sa ich chystala preskúmať, keď v tom sa nečakane otvorili izbové dvere. 



Stála v nich pôvabná žena v strednom veku. Medené vlasy mala vypnuté do prísneho drdola, ktorý uväznil jej prirodzené vlny. V modrých očiach sa jej odrážal hnev a pery mala zomknuté do úzkej linky. Tvrdohlavá brada hovorila o jej neústupčivosti a konzervatívne oblečenie v podobe tesnej flanelovej blúzky a splývajúcich nohavíc so zvonovým tvarom o jej praktickosti. Judita, staršia sestra jej mamy sa na ňu náramne podobala. Koniec koncov všetky ženy v ich rodine mali vlasy s červenkastým nádychom. Mamina sestra si ich síce prifarbovala kvôli početným šedinám, ale jej svetlá pleť prezrádzala, že ide o jej prirodzený odtieň. Hoci sa jej teta snažila nahovoriť, že jej mama Karolína je príliš pracovne zaneprázdnená a nemá na ňu čas, dievčina o tom vedela svoje. O Karolíne, ktorá si potrpela na svoj výzor, obliekanie a na úroveň bolo všeobecne známe, že myslí najmä na seba a okolie pre ňu neexistuje. Nikto nemal jej dcére odvahu do očí povedať, že na ňu jednoducho kašle a uprednostnila vyššie záujmy. Pod tým pojmom si človek mohol predstaviť len jediné. Karolína sa živila ako platená spoločníčka, ktorú si v Nemecku vydržiavali situovaní a bohatí muži. Z toho dôvodu na svoju dospievajúcu dcéru nemala čas a nemala sa jej kedy venovať. Bola príliš sebecká, aby vnímala jej potreby a túžby a radšej trávila čas s cudzincami, ktorí jej naplňovali peňaženku k prasknutiu. Mamina sestra vedela, ako si na seba zarába, ale rozhodla sa o tom pred ňou mlčať. Jej neter však nebola hlúpa a ľahko sa dovtípila, prečo sa jej matka tak silno líči, prenikavo voňavkuje a dohaduje si stretnutia stále s iným mužom. Po každé, keď sa vrátila po dvoch mesiacoch na víkend domov si so sebou niečo priniesla. Buď to bol luxusný kožuch, parfum alebo celá výbava spodného prádla. Ak by jej tieto dôvody nestačili, nemohla zabúdať na erotické správy v jej mobile, ktoré jej z neho vyskakovali ako lacná striptérka z pódia. Perla už dávno vedela pravdu, hoci sa to snažili ostatní pred ňou utajiť. Napokon, nikto si nechce otvorene priznať, že jeho mama je platená prostitútka.
,,Dúfam, že na teba zasa nebudem počúvať sťažnosti, Perla!,“ vyhrážala sa jej teta a prísne na ňu pozrela. T, že sú s tebou len samé problémy a robíš svojej rodine hanbu ti nemusím zdôrazňovať,“ neprestala sa ďalej vypytovať a ďobať do nej ako mrzutá vrana. ,,A dúfam, že si si všetky úlohy dokončila. Keď sa budeš stále len flákať, strednú školu ani nedokončíš,“ ponosovala sa ďalej a netajila sa tým, že je podráždená. ,,Potom z teba bude obyčajný povaľač, ktorý nezarobí ani na suchý chleba.“
Dievčina sa na ňu pozrela, ale akoby jej slová ani nevnímala. Od istého času, odkedy zistila, že Judita je cholerická a prehnane hysterická sa rozhodla počúvať ju jedným uchom dnu a druhým zasa von. Nič iné jej ani neostávalo, inak by si musela podrezať žily alebo sa utopiť v Dunaji. Jej jedinou záchranou pred životom z trosiek, pre ňu bola spolužiačka a najlepšia kamarátka Henrieta. Boli nerozlučná dvojica už od svojich desiatich rokov a dodnes si neprestali byť blízke. Po tom, ako sa rozišla s Ondrejom, s ktorým chodila len tri týždne sa ich priateľstvo trochu naštrbilo. Onedlho sa však vrátilo znova do normálu a dievčatá sa znova potĺkali rušnými ulicami, vymetali diskotéky a šírili o sebe povesť nenapraviteľných potvor. Ani jedna nemala dôvod byť niekým iným, hoci im okolie často dávalo najavo, že sú nevychované a drzé. Perla nemala tak ostrú povahu, ale vďaka svojej kamarátke sa naučila byť neľútostná a vedieť urážku vrátiť. V prvom ročníku na strednej škole sa pochytila s jednou spolužiačkou, ktorá nazvala jej mamu obyčajnou šľapkou. Perla sa neovládla a udrela ju do tváre. Polovica triedy toho bola svedkom, za čo musela byť po škole a mala zhoršenú známku zo správania. Nezabudla na ten deň, pretože jej teta z toho skoro vyletela z kože. Dodnes jej to zvykne vyhadzovať na oči. Veľmi dobre vedela, že ju teta nevie vystáť, rovnako ako jej zazobaný brat, ktorý robil v automobilovom priemysle neďaleko Bratislavy. Perla si s trpkosťou uvedomila, že v jej rodine nie je nikto, koho by mala skutočne rada a komu by na nej záležalo. Všetkých príslušníkov z duše neznášala a keby mohla, napľula by im do tváre. Často mávala pocit, že ju priniesla nejaká kozmická loď a ona sa do ich výchovy dostala omylom. Tou predstavou sa utešovala, pretože inak by sa asi od zúfalstva pomiatla.
,,Počúvaš ma, Perla? Alebo si zasa dokonale mimo?,“ osočila sa na ňu teta. ,,Za to iste môže tá tvoja podarená kamarátka Henrieta z vedľajšej ulice. Už dávno si sa s ňou mala prestať kamarátiť! To dievča na teba nemá dobrý vplyv. Len si zober, že jej sestra sa vrtí po nociach pri tyči a necháva si od mužov za tanga strkať peniaze,“ pobúrene zvolala a robila všetko, aby v nej vyvolala znechutenie. Bolo to rovnaké, ako keby sa snažila oživiť maketu za vitrínou. Nemožné.
Neter na ňu vrhla prázdny pohľad. ,,Ale teta, nerobí moja mama náhodou to isté? Akurát kamarátkina sestra Emília sa tým netají,“ odvrkla jej posmešne a našpúlila krvavo červené pery.
Judita od zhrozenia očervenala. ,,Takto sa so mnou nebudeš rozprávať! Rozumela si mi?! Si len obyčajný nevychovanec, ktorý nevie čo je to slušnosť,“ povedala ostrým hlasom a ukázala na ňu prstom, ktorý pripomínal pazúr dravca. ,,Takto sa môžeš rozprávať so seberovným, ale nie so mnou! Mňa budeš počúvať, Perla!,“ skríkla ako zmyslov zbavená, čím jej len potvrdila, že je to jedna neurotička, ktorá sa nevie ovládať. O jej tete sa povrávalo, že svojho času pila ako krčmár a nevedela odolať alkoholu. O tom, že sa nejaký čas liečila sa však nedozvedela. Ako zvyčajne, všetky chúlostivé informácie boli pred ňou utajené. V duchu sa na tom musela smiať, pretože jej celá rodina bola ako zle natočený scenár, pri ktorom ju chytala zavráť. Perla pohŕdala úplne všetkými a najradšej by od nich navždy odišla. Dúfala, že keď za päť mesiacov dovŕši osemnásť rokov, bude môcť navždy z toho prekliateho bytu vypadnúť. Ešte chvíľu v spoločnosti tej depresívnej ženskej a neváhala by si streliť guľku do hlavy. Navonok však pôsobila vyrovnane, pretože nechcela, aby tete nahrala do karát a mohla o nej všade tvrdiť, že je nezvládnuteľný sopliak. Lenže čím viac si z jej rečí nič nerobila, o to hysterickejšie sa mamina sestra správala.
Judita sa prestala ovládať a zaplavila ju nadávkami, aké od nej ešte ani nepočula. Vôbec na ňu nereagovala a s pokojom Budhu sa obliekla do svojho obľúbeného staro rúžového trička s filtrami a tesných vyblednutých riflí s natrhnutými kolenami. Do batohu si nahádzala zabudnuté pomôcky a celý čas jej bola otočená chrbtom. V duchu si priala, aby jej tetu chytila mŕtvica a ona už navždy utíchla. Perla nikomu nepriala nič zlé, ale za to, ako sa celý čas jej rodina k nej chovala bola presvedčená, že si právom zaslúžia, aby boli potrestaní. Boli to démoni v ľudskej koži a preto s nimi nemala žiadne zľutovanie.
,Ty malá jedovatá zmija! Keď sa s tebou rozprávam, tak sa mi neotáčaj chrbtom!,“ zvrieskla a blížila sa k nej ako fúria.  Dievčina sa jej šikovne vyhla a uskočila z jej dosahu ako ohybný leopard. Šikovne ju prekabátila a skôr než sa nazdala vybehla z dverí.
,,A už sa domov ani nevracaj! Môžeš zostať na ulici! Tvoja matka na teba kašle a vôbec sa jej nečudujem! Kto by mal záujem sa starať o takého nevychovaného sopliaka, ktorý nemá žiadne spôsoby?!,“ hromžila bez prestávky a vysielala k nej zúrivé pohľady.
Perla si z jej vyhrážok opäť nič nerobila. Keby sa mala riadiť jej žiadosťami, tak by sa domov viac nevrátila. Jej špecialitou bolo, že ju vyhadzovala z bytu pomaly každý tretí deň a potom jej nadávala, ak meškala domov. V tomto smere jej teta bola schizofrenička, ktorá si nepamätala na druhý deň čo jej vlastne povedala. To bola bolestná pravda, ktorú nemohla ďalej ignorovať. Dlho sa však nad jej slovami nezamýšľala. Nohy ju samé vyviedli na chodbu, kde sa rýchlo obula do tenisiek, vzala do ruky rifľovú bundu a popadla kľúče. Zhlboka si vydýchla, keď si uvedomila, že stojí pred výťahom. Cítila sa ako narkoman, ktorý konečne dostal svoju dávku a môže voľne dýchať. Už sa nevedela dočkať, kedy konečne uvidí Henrietu. Mala pre ňu prichystané neuveriteľné zážitky a ona si ich túžila vypočuť. Jej kamarátka bola dieťa ulice, žila podnikmi, po večeroch hýrila a takmer ju vyrazili opakovane zo školy. Bola kráľovnou sídliska, bojovníčkou za práva utláčaných lesbičiek a zároveň oduševnenou milovníčkou ázijskej kuchyne. Taká bola jej o rok staršia kamarátka, ktorá sa netajila skupinovým sexom a náruživosťou voči dievčatám. Perla sa nezbedne usmiala. Nič viac teraz k životu nepotrebovala, ako sa s ňou stretnúť. Na školu zvysoka kašlala a výučbu nudnej matematiky odignorovala. V duchu si predstavovala ich obľúbené miesto, kde sa pravidelne stretávali, pofajčievali v okolí posprejovaných múrov a svojim ostrieľaným správaním okoliu dávali najavo, že sú pripravené na lov.

,,Tak povieš mi už konečne pravdu alebo zo mňa plánuješ robiť hlupaňu ďalších sedem rokov?,“ opýtala sa netrpezlivým hlasom Henrieta, ktorá sa opierala o múr a spokojne vťahovala nikotín do seba. Za to jej kamarátke sa v pohľade odrážal nepokoj a nevedela sa na nič sústrediť. Prvýkrát v živote ju vnútorne zožieralo, že nemá žiadnu poriadnu rodinu, ani skutočných priateľov a nepochybne ani žiarivú budúcnosť. Doteraz sa tým nikdy nezaoberala, pretože bola hrdá na to, že je iná než sú ostatní. Dlho trvalo, kým prijala skutočnosť, že nepochádza z normálnej rodiny. Svojho otca ani nepoznala, jej mama si zarábala na seba svojim telom a teta bola bývalá alkoholička. Mala dokonca aj o štyri roky staršieho brata, ale ten nemal o nič lepšiu povesť. Už viackrát ho prichytila pri pašovaní omamných látok, ale nevedela mu to dokázať. S Hugom sa takmer nestýkala, pretože žil v podnájme s ďalšími dvoma chalanmi a domov neprišiel, ako bol rok dlhý. Musela pripustiť, že jej vôbec nechýbal. V čase, kedy pobývali spolu, sa k nej správal horšie ako k slúžke a ona bola radšej, že je mimo jej dosahu. Nikdy si nenašli spoločnú reč a väčšinou jeden druhému dávali za vinu, že ich život pripomína pokus o čierny humor. Nenapadlo ju nič, čo by ich spájalo, ak neopomenula jednu vec. Ani jeden z nich nemal rád svoj život. Priam ho nenávideli a napadlo ich to po každé, keď si uvedomili, do akého sveta sa narodili. Nenašli v ňom to, čo hľadali a často ich prepadala predstava, že nestojí vôbec za nič. Najviac tým trpel jej brat, ktorý sa pokúsil už aj o samovraždu, ale nikdy nedotiahol svoj zámer dokonca. Ak išlo do tuhého, tak Hugo vždy zbabelo zdupkal a rozhodol sa zostať na bezpečnom mieste. Perla mu to nemohla zazlievať, pretože sama mala strach zo smrti. Z mocnej vládkyne, ktorá si osvojila ľudskú dušu, vysala ju až do poslednej spomienky a zanechala len prázdnu bezduchú nádobu. Nepoznala človeka, ktorý by pred ňou nemal rešpekt a aj najväčším vyvrheľom z jej školy, tieklo do topánok pri pomyslení, že by si naozaj siahli na život. Perla sa jej tiež obávala, aj keď si pred dávnymi rokmi nahovárala, že by sa jej s vďačnosťou oddala. Túžila sa stať nesmrteľnou nevestou a prijať jej chladnú náruč. Nakoniec si to rozmyslela, za čo vďačila práve Henriete.
Poznali sa už sedem rokov a bolo medzi nimi nerozlučné puto. Ona jediná vedela, aká je naozaj, čo ju trápi a čo najviac zo všetkého miluje. Dokonca tušila aj o jej orientácií, ktorá bola tabu pre každého, kto ju poznal. Lenže na rozdiel od kamarátky, ktorá sa netajila tým, že pokukáva po dievčatách, dokonca sa k tomu otvorene priznala, ona nemala nikdy potrebu o tom hovoriť. Nahovárala si, že je nemožné, aby bola bisexuálna, keď jej rodičia sú obaja normálni. V podstate, nikto v jej rodine neexperimentoval s rovnakým pohlavím a to sa zďaleka vyhýbali konvenciám a spôsobovali svojim životným štýlom nečakaný rozruch.
Pre Perlu bolo ťažké pripustiť, že by sa jej mohli páčiť aj dievčatá a vo vnútri s tým neustále bojovala. Pravdou bolo, že ju priťahovali aj chalani, lenže neboli jej ukradnuté ani dievčatá. Hoci pred Henrietou nemala žiadne tajnosti, odkedy sa jej priznala, že nie je hetero, tak ju bombardovala otázkami, či si to s ňou nevyskúša, prehovárala ju, aby sa stretli s viacerými dievčatami a spolu si to rozdali a dávala jej rôzne zvrhlé návrhy. Perla ju považovala iba za kamarátku a nikdy s ňou nič nemala, aj napriek tomu, že vyzerala až príliš sexy. Aj teraz ju sledovala a nevedela sa na ňu vynadívať.
Ebenové vlasy jej rozfúkol vietor a hustý prameň jej padol do tváre. Štíhlymi prstami si ho zastrčila za ucho a ústami si potiahla z cigarety. Spod privretých viečok sledovala kúdeľ dymu, ktorý stúpal do výšky ako hriešna milenka. Čierne tričko s prestreleným anjelom a čipkovými rukávmi dotvárali obtiahnuté tmavé nohavice s vybíjanými botaskami. Keďže patrila medzi najkrajšie spolužiačky v jej triede, netrpela núdzou vzbudiť pozornosť. Henrieta si však z rozruchu okolo seba nič nerobila a považovala ho za samozrejmosť.
Perla si uvedomila, že jej neodpovedala stále na otázku a kamarátka bola netrpezlivá. Zistila to podľa výrazu jej mimiky, ktorá jej to prezradila. Vôbec netušila, na čo jej má odpovedať. Nič pred ňou doteraz neskrývala a neplánovala s tým ani začať. ,,Prepáč, ale neviem čo máš na mysli. Skús mi to pripomenúť,“ požiadala ju a pozrela na ňu upreným pohľadom.
Heňa dofajčenú cigaretu odhodila na chodník a nohou ju zastúpila. Z kabelky imitácie leoparda vytiahla krabičku a vzala si z nej ďalšiu. ,,Mám na mysli tvoju orientáciu. Každý si musel všimnúť, že nie si iba na chalanov. A mne to rozhodne neuniklo, na to ťa poznám až príliš dobre,“ zvolala sebavedomo a zapálila si cigaretu. S hlbokým nádychom ju potiahla do pľúc a pozrela na ňu vyzývavým pohľadom. ,,Mňa tým zapieraním neoklameš.“
Perla nečakane zrumenela. Netušila, že od nej bude chcieť, aby sa za každú cenu priznala. Bolo jej nepríjemné o tom hovoriť, keďže to zatiaľ nepriznala ani sama pred sebou. Nemala ešte guráž sa o tom otvorene baviť, aj keď išlo o jej najlepšiu kamarátku. ,,Nerada by som to rozmazávala. Nie je to vôbec dôležité,“ dávala jasne najavo, že o tom nemieni debatovať.
Heňu tým gestom ešte viac povzbudila. ,,Ty sa za to hanbíš?,“ prekvapene vypleštila oči. ,,Nečakala som, že by si s tým mala taký problém. Vždy si veci brala také, aké boli. Neprikrášľovala si si ich, ale ani si nezveličovala,“ pripomenula jej. ,,Prečo si to nechceš priznať?“
Perla na ňu nechápavo zagánila. ,,Čo by som si mala chcieť priznať? Zatiaľ nerozumiem tomu, čo mi naznačuješ.“
Kamarátka sa zamračila. ,,Na začiatok by stačilo, keby si mi povedala pravdu. Ťaháš ma za nos už dobre dlho a priznám sa, že je to pre mňa otravné,“ posťažovala si nahlas a vložila do svojho hlasu poriadne znechutený tón.
Perla na ňu nahnevane fľochla. ,,Nič také predsa nerobím. Bola som k tebe vždy úprimná a vo všetkom.“
Pokrútila hlavou. ,,Nie. Vo všetkom si určite úprimná nebola,“ narážala na jej záujem o ženy. ,,Priznám sa, že som mala podozrenie po tom, ako si sa pozerala na našu spolužiačku Terezu. Nespúšťala si z nej zrak a celú dobu si ju hltala pohľadom.“
Perla pobúrene zvolala. ,,Nič také som nerobila! A ak si mala pocit, že som na ňu civela, bolo to z iného dôvodu.“
,,Z akého?,“ zaujímala sa kamarátka, ktorá pomaly dofajčievala druhú cigaretu.
Dievčina uvažovala nad tým, aký argument použije. Musí byť dostatočne silný, aby ho upodozrievavá spolužiačka nemohla spochybniť. Nič ju však nenapadlo a tak povedala to, čo jej slina priniesla na jazyk. ,,Celá trieda vie, že Tereza si dala zväčšiť pery. Budia neprirodzený dojem a tak som nemohla odvrátiť pohľad. Nič iné za tým nie je, Heňa.“
Henrieta odolala pokušeniu siahnuť po tretej cigarete. ,,Vieš, že klameš len samú seba. Tereza nebolo jediné dievča z našej triedy, ktoré ti padlo do oka,“ trvala na svojom a nechcela ustúpiť ani o milimeter. ,,Zo Sandry si tiež nevedela spustiť zrak.“
,,Veď o nej sa hovorí, že sa vyspala s polovicou tretiakov,“ zamietavo pokrútila hlavou.
Henrieta sa hlasno zasmiala. ,,Miláčik, ver mi, že je to blud. Viem potvrdiť s istotou, že sa jej chalani nepáčia,“ otvorene vyhlásila a netajila sa svojim sebaistým prejavom.
Už sa jej chcela opýtať, ako na to prišla, keď si v tom uvedomila holú skutočnosť. Je len jeden spôsob, ako sa o tom mohla jej kamarátka presvedčiť. A ona sa s ňou o tom skutočne netúžila baviť. Mala iné starosti, ako riešiť jej sexuálne harašenie s ich spolužiačkou.
Perle to však nedalo pokoja a a rozhodla sa dopátrať k odpovedi. ,,A čo Kamil? Nehovoril náhodou, že s ňou spal aj on? A nezdá sa byť ako chalan, ktorý by nejako preháňal. Stačí si všimnúť, ako vyzerá,“ povedala obdivne a pozrela jej do očí. Nevyčítala z nich vôbec nič a tak musela počkať, čo jej povie sama.
,,Prepáč, ale vieš, aký mám na neho názor. Je to narcistický idiot a navyše klamár,“ poznamenala urážlivo a dofajčená cigareta skončila pod jej špičkou botasky. Tento krát si ďalšiu už nevzala. ,,Možno sa mu Sandra naozaj páči, ale on u nej nemá žiadnu šancu. Ona má záujem len o baby.“
Perla pokrútila tvrdohlavo hlavou. ,,Ja tomu neverím,“ zvolala a nechcela sa nechať presvedčiť.
,,Tak tomu uver, lebo je to pravda. A všetko čo sa o ňom hovorí, je čistá pravda. Len to, čo rozpráva on sám o sebe je sprosté klamstvo.“
Perla prekvapene zažmurkala. ,,Takže to čo hovoril o svojej sesternici, že ju ...“
Kamarátka jej skočila do reči. ,,To bola skutočne pravda,“ potvrdila jej slová a tajomne na ňu pozrela. ,,Lenka je od neho o dva roky staršia. Jednoducho jej nevedel odolať. Je to vážne kus, aj ja by som bola na vážkach, či si s ňou neskúsiť,“ priznala. ,,Ale išlo len o jednorazový úlet. Neboli v tom žiadne city.“
,,Aj tak mi to príde šokujúce,“ povedala priškrteným hlasom. ,,Však je to jeho krv. To už je aj zvrátené, nemáš ten pocit?,“ snažila sa ju prikloniť na svoju stranu, ale ona žila v úplne inej dimenzii ako väčšina rovesníkov.
,,Čo ti ja viem?,“ zatvárila sa zamyslene. ,,Obaja to chceli, on ju predsa neznásilnil. Dokonca som počula, že práve ona bola tá iniciátorka.“
Perla mlčala. Nemala jej viac na to čo povedať. Nebola síce žiadna svätica, ale predstava jej spolužiaka Kamila, ako sa oddáva radovánkam so svojou sesternicou, bola pre ňu jednoducho až príliš nemravná.
,,Vždy lepšie, ako keby to skúšal s osemročnou,“ povedala bez okolkov. ,,Už aj taký prípad bol.“
,,O tom nič neviem,“ lamentovala kamarátka a vyjavene na ňu pozrela.
Henrieta rukou odohnala muchu, ktorá ju otravovala a usmiala sa. ,,Tak vieš, Oliver je schopný čohokoľvek. A to je vraj len jedna z vecí, ktorá o ňom koluje. V skutočnosti je to vraj úplný psychopat.“
Podozrievavo na ňu pozrela. ,,To sa mi vážne nezdá. Pôsobí tak uhladene a dokonca vystupuje ako inteligent“
Henrieta si hlasno odfrkla. ,,To určite. Bože, nebuď naivná. Však takí sú najhorší. Balamutia ti hlavu sladkými rečami a keď ich lepšie spoznáš, nestačíš sa diviť, čo všetko majú na rováši.
Perla sa otriasla odporom. ,,Je to vážne nechutné. Odteraz sa mu budem vyhýbať veľkým oblúkom.“
,,Nemusíš sa báť. Si pre neho pristará,“ priznala a stiahla si prameň z očí.
,,Čože?,“ zvolala dievčina, ale od šoku aj zabudla vetu dokončiť.
Kamarátka sa na ňu široko usmiala a ukázala chrup, za ktorý by sa nehanbila žiadna hviezda. ,,Netušila som, že si taká puritánka. Chováš sa ako ustrašená panna, Perla. A pritom si mala frajerov viac, ako je lakov v drogérií,“ vmietla jej do tváre. ,,Alebo si mala toľko aj dievčat?,“ opýtala sa jej, ako keby ju zaujímalo, na aký film pôjde do kina.
,,Heňa!,“ zvolala ohromene a zrumenela ako krvavé more. ,,Vieš, že som nemala nič so žiadnym dievčaťom.“
Odvrátila od nej pohľad a medzi prstami si pretáčala zapaľovač. ,,To hovoríš len ty. Ja mám na to iný názor.“
,,Tak si ho maj,“ zvolala pohoršene a chystala sa odísť. Mala už všetkého po krk a dostala sa do bodu, kedy by najradšej celý svet podpálila. Už si predstavovala kocku, ktorá je tak malá, až by stačilo len škrtnúť zápalkou. Všetkými pohŕdala, najväčšmi svojou rodinou a už jej pila krv aj jej kamarátka. Jej nelogické otázky sa jej nepáčili a najmä nie to, že do všetkého strkala svoj nos. Dala jej to jasne najavo tým, že sa odmlčala.
,,Čo si taká nevrlá?,“ opýtala sa udivene. ,,Veď o nič nejde. Ja nemám problém priznať svoju orientáciu. Chalani ma nepriťahovali nikdy, vždy som chcela vzťah len s dievčaťom. Jednoducho by sa človek nemal hanbiť za to, aký je. Aj tak za to nemôže.“
,,Ale ja skutočne nie som na dievčatá,“ skríkla podráždeným hlasom, čím dala najavo, že ju téma tohto tipu unavuje.
,,Dobre, dobre, nerozčuľuj sa. Budem sa tváriť, že si na chalanov, ak je to pre teba tak lepšie.“
Perla na ňu vrhla nevraživý pohľad. ,,Asi by som mala ísť domov. Do školy sa mi nechce a pri tebe nezostanem,“ zvolala odhodlane a otočila sa na teniske.
Kamarátka ju bleskurýchle schmatla za lakeť. ,,Nechoď ešte,“ uprela na ňu prosebné oči.
Vyšklbla sa jej a zagánila na ňu. ,,Prečo? Veď sa chováš ako taká krava, Heňa! A nebaví ma počúvať tie sprostosti, ktoré mi tlačíš do hlavy. Aj ta moja praštená teta vie hovoriť o inom, ako o tej istej veci,“ zvolala otrávene.
,,Fajn,“ nakoniec rezignovala. ,,Tak mi povedz, ako sa má tvoja mama.“
Neveriaco sa na ňu pozrela. ,,Ako by sa asi mala mať? Rozťahuje na západe nohy solventným chlapíkom za prachy,“ vypľula nadávku a zatvárila sa znechutene. ,,Všetci v rodine to o nej vedia, len predo mnou hrajú formu. Asi si myslia, že som taký debil a neprídem na to sama.“
Henrieta pokrčila plecami. ,,Možno ťa tým len nechcú raniť. Ja nemám žiadnu mamu,“ povedala bezvýrazným hlasom. ,,Mám adoptovaných rodičov, ktorí sa ma ujali, keď som skončila v detskom domove. Údajne sa moja mama predávkovala liekmi. Hanbila sa, že sa dala dokopy so sedliakom a chcela svoj život ukončiť. Ešte predtým porodila mňa. Ale ty môj príbeh už predsa poznáš,“ skonštatovala a zatvárila sa vážne.
,,Poznám,“ súhlasila, ale nedala na sebe poznať žiadne pocity. ,,Tiež nemám na koberci ustlané.“
,,Viem,“ prikývla. ,,Ja svojim životom pohŕdam z hĺbky duše. Ľutujem len to, že sa mama o samovraždu nepokúsila, keď som bola v jej bruchu. Mohla ušetriť moju mizernú existenciu,“ povedala trpkým hlasom, v ktorom sa odrážala nekonečná bolesť.
Perla sa na ňu súcitne pozrela. Vedela ako sa cíti, lebo podobné myšlienky aj ju napadali. Bola dcérou ženy, ku ktorej sa muž, ktorý ju oplodnil nepriznával. V duchu uvažovala, či by sa jej mama vydala na krivé chodníčky, keby sa na ňu nevykašľal po tom, ako otehotnela. Možno by jej život vyzeral celkom inak. ,,Tak ani nehovor. To, že si tu, má nejaký význam.“
Kamarátka nahnevane kopla do kameňa pred sebou. ,,Áno, to má. Moji nevlastní rodičia ma neznášajú a všade vykrikujú, ako sa za mňa hanbia. Môj život je jedna tragédia a mňa už nebaví bojovať a tváriť sa, že je všetko v poriadku. Už mám toho po krk.“
,,To od teba ani nikto nechce,“ povedala pokojným hlasom. ,,Ale je nezmysel sa tomu podávať. Raz tu žiješ a musíš tu byť či sa ti to páči alebo nie,“ vyčítala jej kamarátsky a bola to práve ona, čo držala za koniec lana.
Henrieta na ňu so záujmom pozrela. ,,Takže, ty už sa nepokúšaš ...?“ nedopovedala.
Pokrútila hlavou, pretože pochopila na čo narážala. ,,Už nie. Najradšej by som na svet hodila bombu, ale už sama proti sebe nebojujem. Aj tak to nezmením.“
,,Máš pravdu. Smrť nič nerieši. Ak to človeka minie v tomto živote, dostihne ho to v budúci život.“
,,No tak vidíš, to už je lepší prístup,“ pochválila ju kamarátka. ,,Sme na jednej lodi, nezabúdaj.“
Heňa sa slabo usmiala. ,,Na to sa nedá zabudnúť.“
Perla vedela do čoho ide, keď súhlasila, že sa so svojim bratom stretne. Hoci si neboli vôbec blízki a dokonca sa neraz išli pozabíjať, tak sa mu rozhodla vyhovieť. Hugo bol odjakživa problémový typ, ktorý sa ľahko zadlžil, nevedel si nič ušetriť a všetky zarobené peniaze prehajdákal na alkohol a cigarety. Nedokázal sa postaviť na vlastné nohy a všade, kam sa pohol sa mu smola lepila na päty. Ako jeho sestra by ho mala ľutovať, ale bránilo jej v tom vedomie, ako sa v minulosti škaredo k nej zachoval. Neraz ju niečím strápnil, spôsobil jej starosti alebo jej ukradol vreckové.
Dodnes sa jej nepodarilo zabudnúť, ako ju obral o peniaze, ktoré si starostlivo odkladala z brigád. Predtým pracovala v jednom zariadení, kde zo skla zoškrabovala nechutnosti každého druhu. Dvíhal sa jej žalúdok pri pohľade na opľuté výklady, jedlom zašpinené police a zaschnuté šmuhy na dlážke. Napriek tomu držala jazyk za zubami celý rok, kým si nenašla niečo iné. Jej bratovi nezáležalo na tom, ako ťažko drela, aby si našetrila pár stoviek eur. Potreboval ich viac než ona a bez súhlasu si ich vzal. Zhruba dva mesiace sa s ním nebavila a on jej ich dodnes nevrátil. Práve preto si na neho dávala pozor a už vôbec mu nedôverovala.
Rozhliadla sa po útulnej kaviarni, ktorú vybrala pre tento účel. Hoci nepatrila k niekomu, kto trávi večery pri káve a dobrej knihe, žiadna iná možnosť do úvahy neprichádzala. Podniky, ktoré sa okolo nachádzali boli príliš hlučné a ona nemala na bujaré reči okolo sediacich pivárov náladu. Preto navrhla pokojnejšiu prevádzku, kde sa budú môcť bez prerušovania porozprávať. Koniec koncov, bol to nápad jej brata, aby sa osobne stretli. Ona sa len postarala o lokalitu, ktorá sa zdala zo všetkých najvhodnejšia.
Vôbec ju neprekvapilo, že meškal. Nemohla však zabrániť tomu, aby ho v duchu neposlala do všetkých čertov. Dával si na čas, hoci vedel, že musí ísť ešte poslať prvou triedou jeden balíček do Nemecka. Jej mame domov prišla nechutne drahá zásielka s ešte odpornejším obsahom. Dovolila si nazrieť dnu a tam zbadala predražený norkový kožuch. Podľa ohmatu vôbec nepochybovala, že bol pravý a cena uvedená na hrubej obálke jej to potvrdila. Hoci nebola žiadna zanietená milovníčka do zvierat a ani prírody, nezniesla pomyslenie, že sa kvôli takej atrape musel zabiť živý tvor. Uvedomovala si, že jej kamarátka Heňa by s ňou rozhodne nesúhlasila. Vlastnila niekoľko pravých kožuchov, ktoré zdedila po svojej staršej sestre Lenke. Chodievala s nimi aj medzi ľudí, takže neraz riskovala, že sa na ňu vrhne banda fanatikov, ktorí jej ho postriekajú alebo inak poškodia. Hoci jej to na nej vždy vadilo, rešpektovala, že jej sa to páči a nijako proti tomu navonok neprotestovala.
Poťažkala v rukách ťažký balíček a pocítila triašku. Samotná zásielka jej tak nevadila, ako zdroj, z ktorého pochádzala. Mama by k nemu nikdy neprišla, keby sa nenechala vydržiavať bohatými mužmi. So znechutením ju vložila do batohu. Bez váhania sploštila jej obsah a nemala ani trochu výčitky, že môže tovar poškodiť. Keby záležalo od nej, urobí z neho franforce a svojej drahej mamičke ho pošle po kúskoch. Odolala pokušeniu a zdvihla hlavu k pultu, kde postávala priemerná barmanka. S nudným výrazom si ju premerala od hlavy po päty. Pevne zopnutý účes, utiahnutá košeľa až ku krku a nevýrazné líčenie budili dojem, že si odskočila z úradu práce. Jej kyslý výraz prezrádzal, že čašníčku vykonáva len z donútenia. Mysľou bola určite niekde inde, pretože jej musel starší muž oproti nej stále dohovárať. Predpokladala, že je to vedúci kaviarne, pretože sa správal ako šéf mafiánskeho gangu. Tmavé vlasy skrotené lacnou pomádou, hádzali odlesk šedín. Jastrabie oči striehnuce na každý pohyb vzbudzovali dojem predátora, ktorému neunikne žiadna korisť. Vrásky brázdiace tvár pripomínali jeho pokročilý vek. Nervózne prešľapovanie svedčilo o jeho labilnom citovom rozpoložení, ktoré bilo do očí ako semafor. Dievčaťa jej na chvíľu prišlo ľúto, pretože ju nútil, aby chodila k hosťom a opakovane sa ich pýtala, čo si dajú. Nápoje na stole návštevníkov ho nepresvedčili o tom, že sa im dostáva ozajstnej pozornosti. Bolo nad slnko jasnejšie, že nechceli vrážať peniaze do presladených koláčov a dezertov. Napriek tomu okolo ich stola krúžila ako vrana, dychtiaca po úlovku z hostiny.
Dievča chvíľu váhalo, ale napokon prišlo aj k jej stolu, aby ju vyspovedalo z labužníckych hriechov. ,,Dáte si ešte niečo?,“ opýtala sa zdvorilo, pohľadom upretým na dopitú šálku čaju. Bolo na nej vidieť, že sa cíti hlúpo a tak sa vyhýbala jej pohľadu.
,,Nie, ďakujem,“ odpovedala pokojne. ,,Ešte tu na niekoho čakám.“
Barmanka rýchlo pochopila, že sa s ňou nedohodne a rezignovala. ,,Dobre. Keby ste niečo potrebovali, tak na mňa pokojne zakričte,“ prejavila submisívny postoj, čím dávala najavo, že je zvyknutá plniť rozkazy ostatných.
 Po tom ako odišla sa začala cítiť skľučujúco. Nervózne hypnotizovala nástenné hodiny na stene. Ani už netušila, ako dlho tam sedela takmer bez pohnutia. Apatickým pohľadom okoliu vysielala, že nemá svoj najlepší deň. Za ten čas čo čakala, si stihla niekoľkokrát prezrieť hostí, občerstvenie na ich stole, nechcene si vypočula zopár rozhovorov, jeden okatý návrh na rande, príbeh o mužovi, ktorý podviedol svoju ženu, až sa zastavila očami na blonďáčikovi, ktorý sa hral v detskom kútiku s autíčkom. S nešťastným výrazom s ním jazdilo po malej dráhe, ktorú opakovane prešiel. Chlapča vyzeralo znudene, zatiaľ čo jeho mladí rodičia sa kúsok od vedľa výborne bavili na najnovšej historke z práce.  Všetci na okolí pôsobili spokojne. Akoby jej skutočne rozumel len ten malý chlapec na žltom koberci, ktorý na ňu sem tam pozrel.
Perla zistila, že musí pôsobiť rovnako otrávene, ako tá barmanka, ktorá vyzerala nových návštevníkov. Pozrela na dopitý čaj, ofŕkanú servítku a podnos. Hodiny jej prezradili, koľko už prešlo minút, až pocítila nutkanie odísť. Natiahla sa po mobile a chystala sa odoslať správu svojmu bratovi o tom, že ju v kaviarni už nenájde. Už chcela vstať, ale hneď na to ho videla vchádzať presklenými dverami.
Pri pohľade na svojho príťažlivého staršieho súrodenca od prekvapenia otvorila ústa. Svetlé vlasy mu postávali na všetky svetové strany, hoci si ich rukou snažil uhladiť. Jeho predtým iskrivé oči pôsobili mdlo a unavene, čo podtrhávali aj tmavé kruhy pod nimi. Pôsobil vyčerpane, ako keby niekoľko nocí nespal alebo sa bil v ringu. Nedbalo zapnutá flanelová košeľa a pokrčené nohavice mu na upravenom zovňajšku nepridávali. S údivom zhodnotila, že vyzerá ako nejaký vandrák, ktorý preferuje kočovnícky štýl života.
Jeho sestra mu niekoľkokrát zamávala, ale on žmúril po okolí, akoby ju nevidel. Nemalo ju to dôvod uraziť, pretože ho veľmi dobre poznala a všímavosť nepatrila medzi jeho silné stránky.
Hugo si ju po chvíli všimol a zamieril k nej. Nervózne sa obzeral okolo, čím v nej prebudil podozrenie, že sa niečo stalo. Usadil sa okolo nej a potom vyskočil, ako keby sa pichol o bodliak. ,,Dofrasa!,“ zrúkol. ,,Kde si ma to pozvala? Veď tu sa nedá ani sedieť,“ zamračil sa na fialkový diván, ktorého obvinil za mizernú náladu. ,,Nemohla si vybrať niečo menej snobské?,“ zvolal a ignoroval prekvapené pohľady ostatných hostí. Prejavil sa ako dokonalý ignorant, ktorý nemá žiadne spôsoby. Vôbec mu na tom nezáležalo a vrhol na návštevníkov nenávistný pohľad. Keď sa obrátil opäť k sestre, tváril sa ako zúrivý medveď.
Perla odtrhla pohľad od hostí, ktorí si rozrušene medzi sebou šepkali a osočila sa na brata. ,,Môžeš byť vôbec rád, že som prišla! Čakala som tu na teba vyše hodiny! Ak sa budeš ešte chvíľu chovať ako idiot, okamžite sa zbalím a odídem,“ vyhrážala sa mu bezočivým hlasom a bolo jej ukradnuté, že budí dojem hysteričky, ktorá nemá všetkých päť pohromade.
Hugo zavrčal a sadol si oproti nej. ,,Cítim sa ako v hračkárstve. Na tej pohovke sa nedá sedieť. A je tu dosť krčiem na okolí, kde by som bol radšej než tu,“ neprestával sa sťažovať.
,,Je úplne jedno, kde sedíme. Chcela som mať chvíľu pokoj, v škole mám toho dosť a doma je to ešte horšie. A navyše, ty si sa chcel stretnúť so mnou,“ pripomenula mu nahnevane rozhodnutá ignorovať ďalšie jeho námietky. Podala mu nápojový lístok a snažila sa zachovať pokoj. ,,O čom si sa chcel so mnou rozprávať? Dúfam, že si nevyviedol nejakú hlúposť?!“ 
,,Popravde,“ začal a uhýbal pohľadom. ,,Neviem, či by som ti o tom mal hovoriť.“
S úžasom na neho pozrela. ,,Čože? Stretol si sa so mnou kvôli ničomu?,“ zvolala a nemohla uveriť svojim ušiam.
Pokrútil hlavou. ,,Nie, tak úplne,“ na chvíľu sa odmlčal a pokračoval. ,,Je to veľmi vážne, Perla. Urobil som niečo hrozné. Ani to ... nedokážem vysloviť nahlas.“
Jeho sestru oblial studený pot. Napadlo ju niekoľko hrozivých scenárov, za ktorými mohol stáť. Odrazu ju to tak vyčerpalo, až sa cítila, ako keby mala zdvihnúť zo zeme ťažké závažie. Bolo pre ňu namáhavé tváriť sa neutrálne a správať sa akoby sa nič neudialo. ,,Čo si urobil, Hugo? Nemôže to byť predsa až také strašné,“ presviedčala skôr seba ako jeho a ovládla triašku, ktorá sa jej zmocnila. ,,Musíš mi to povedať,“ naliehala na neho a neustúpila.
,,Ak ti o tom poviem, ohrozím tvoj život. A to by som nerád,“ priznal s výčitkami. ,,Viem, že vo mne vidíš úplného hajzla, ale svojim spôsobom ťa mám rád. Si predsa moja sestra a nechcem, aby sa ti niečo stalo,“ povedal precíteným hlasom.
Dievčina ho takmer nespoznávala. Osoba, ktorá sedela oproti nej vyzerala ako Hugo, ale hovorila celkom iným jazykom. Každý druhý by si pomyslel, že mu na nej skutočne záleží. Ale ona vedela aj o jeho sebeckej stránke a táto forma komunikácie bola len ďalším čiernym bodom na zozname jeho nerestí. Nechcela mu uveriť a ani sa tým netajila. ,,O čo ide, že by ma to malo ohroziť?“
Hugo nahlas prehltol a jeho oči vyzerali ako hrachy. ,,Pamätáš sa na chlapíka, ktorému hovorili Drvič?“
Na chvíľu jej vzal reč. Nebol nikto, kto by ho nepoznal. Navyše mal na svedomí smrť jej spolužiačky. Hoci mu nikdy nič nebolo dokázané, tak o ňom kolovali strašidelné reči. Údajne zneškodnil niekoľko obetí, ktoré umučil na smrť. Jeho spôsoby boli tak drastické, až by sa za ne nemusel hanbiť ani najväčší profesionál. Niekoľko rokov žil v zahraničí, ale medzitým sa vrátil do rodnej vlasti a podieľal sa na ďalších špinavostiach. O jeho činoch sa verejne mlčalo, hoci sa našlo pár dobrákov, ktorí ich roztrubovali po ulici. Vedomie, že ho jej brat spomína ňou otriaslo ako smršť. Keby nesedela, asi by sa sklátila k zemi.
,,Si v poriadku, Perla?,“ opýtal sa starostlivo jej brat, keď si všimol ako zbledla. ,,Asi by som ti nemal hovoriť to, čo som sa o ňom dozvedel.“
Jeho sestra na neho vydesene pozrela. ,,Povedz mi to, prosím.“
Zaváhal. Nakoniec sa mu jazyk rozviazal. ,,Bol to dlhoročný milenec Karolíny. Nikto o tom nevedel, ani jej sestra Judita.“
Vytreštila na neho oči. ,,Odkiaľ to vieš? To sú len nejaké klebety. Naša mama síce mala pomer s hocikým, ale nezaplietla by sa so zločincom,“ namietla ostro. ,,Tak hlboko by predsa nemohla klesnúť,“ odmietala tomu uveriť. Žena, ktorá ju priviedla na svet pred sedemnástimi rokmi bola síce obyčajná harpya, ale napriek tomu milovala svoj život. Určite by ho vedome neohrozila za žiadnu cenu. Preto jej tá predstava prišla absurdná.
,,Tomu neverím. Karolína je síce mrcha a vypočítavá potvora, ale nezahodila by sa s vrahom.“
,,Nikto mu na to doteraz neprišiel,“ oponoval jej brat a trošku stíšil hlas. ,,Ale odkiaľ by vzal toľko peňazí, pekárov syn? To je predsa nezmysel a všetky tie historky, ktoré o ňom roky kolujú sú pravdivé, sestrička. Viem, to lebo ...“
Perla zamrela hrôzou. Cítila sa, ako keby jej niekto povedal, že jej zostávajú posledné dva dni života. Bolestne ju pichlo pri srdci, keď pochopila význam jeho slov. ,,Preboha! Ty pre neho pracuješ?!,“ začala šepkať, ale jej trpezlivosť práve dosiahla vrchol. ,,Ako si to mohol urobiť, Hugo? Celé roky si žil ako posledný darmožráč, opíjal sa, míňal peniaze a teraz sa ešte spriahneš s mafiou?! Ako veľmi túžiš po smrti, keď ti nie je proti srsti myšlienka, že posluhuješ psychopatovi?!,“ vychrlila na neho bez premýšľania a strčila do neho rukou.
Ani sa nepohol. Sedel ako primrazený a v očiach mal neprítomný výraz. Potom nečakane prehovoril. ,,Máš pravdu. Nenávidím svoj život, svoju rodinu, svoju mamu a celé jej pokolenie! Kiežby som sa nikdy nebol narodil. A ty by si nimi mala opovrhovať rovnako! Máš k tomu možno aj viac dôvodov než ja.“
Jeho sestra sa neovládla a vybuchla. ,,Tiež ich neznášam, ale nie som tak obmedzená, aby som sa dala dokopy s mafiou,“ posledné slovo zdôraznila a neveriaco sa na neho zadívala. ,,Uvedomuješ si, čo všetko má ten chlap na svedomí? Ako si sa k nemu mohol pridať?“
,,Stalo sa to náhodou,“ začal váhavým hlasom. ,,Prišiel som o prácu vo fabrike a on mi navrhol, že mi zabezpečí ubytovanie a nové zamestnanie. Pravda, nič nie je zadarmo,“ odmlčal sa a pozrel bokom.
,,Kedy sa to stalo?“
,,Pred rokom,“ odpovedal a tváril sa zamyslene.
Perla si chytila rukou hrdlo. Bolo to, ako keby ju gniavila neviditeľná ruka. Jej vnútornosti sa roztancovali zdesením a ona na chvíľu onemela. Keď prišla opäť k sebe, tak pripomínala porcelánovú bábiku. ,,Panebože. Vieš, že v tom čase zomrela Kristína? Chodila som s ňou aj s Henrietou do triedy na základnej škole. Našli ju udusenú v podnájme cudzieho muža. Volal sa Karol. Predtým pracoval u Drviča, v pekárni jeho otca. Bol známy drastickými sklonmi.“
Hugo mlčal.
Otvorila ústa dokorán. ,,Nehovor mi, že s tým máš niečo spoločné?!“
Ja som ju nezadusil. Ani som sa jej nedotkol. Nemal som v pláne ju zabiť.“
Mala pocit, že k nej jeho slová putujú cez obrovskú diaľku. Sedela oproti nemu a napriek tomu jej časť mozgu odmietala prijať holú pravdu. Obnaženú vo svojej podstate, krvavo trýznivú a nebezpečne ostrú, ako to najpikantnejšie čili. Jej fyzické telo zostávalo v kaviarni, ale jej astrálna duša putovala do neznáma.
Potriasol ňou ignorujúc šokované pohľady ostatných. ,,Hovoril som Siréne, nech to nerobí! To ona prikázala, nech ju udusia. To ona za to môže! Nezniesla, že jej bola neverná a chcela sa jej pomstiť. Kristína spala s Karolom, ktorý ju zabil,“ vychrlil zo seba šokujúce priznanie. ,,Ale celé to naplánovala Siréna. Pozvala ju do jeho podnájmu, zdržala ju, kým tam neprišiel jej vrah a potom z neho odišla.. Nechcela, aby na ňu padlo podozrenie. Siréna sa postarala o smrť toho dievčaťa, hoci ju priamo neudusila.“
Perla ničomu nerozumela. Jej brat hovoril rečou, ktorá jej nedávala zmysel. A zároveň ju spútavala ako myseľ šialenca. ,,O čom to rozprávaš? Kto bol komu neverný? Je za tým nebodaj nejaká žena? Kto je tá Siréna?“

Hugo si odkašľal a rozhliadol okolo seba. Niektorí hostia odišli, ale prichádzali noví. Tí čo tam boli pred nimi si ich podozrievavo premeriavali a niečo si šepkali. Obrátil tvár k sestre. ,,Už si zaplatila?“
,,Áno. Ešte predtým, ako si prišiel,“ uprela pohľad na prázdne miesto na jeho stole. Až teraz si uvedomila, že si nič neobjednal. Prekvapilo ju, že tu odvtedy čašníčka nekrúžila ako sup. Nikde ju však už dlhšie nevidela. Nechcela sa nad tým zamýšľať a pozrela na brata. ,,Ešte stále si mi neodpovedal na otázku, Hugo,“ ozvala sa vyčítavým hlasom. ,,O kom si to vlastne predtým hovoril?“
Brat pozrel na mobil, na ktorom sa zjavila správa. Bez váhania ju otvoril. Bol zaujatý textom a nevnímal svoju sestru.
,,Počúvaš ma?,“ pripomenula sa mu nespokojne a prižmúrila oči. ,,Nenapínaj ma, prosím ťa. Mám nervy k prasknutiu a potrebujem vedieť, o čom si hovoril. Vôbec tomu nerozumiem.“
Zdvihol hlavu od mobilu. ,,Môžeme sa presunúť inam,“ odpovedal vyhýbavo a vstal.
Sestra prekvapene zažmurkala. ,,Nechcel si zostať v kaviarni? Veď preto sme sem išli.“
,,Taký bol pôvodný plán,“ zvolal nestranne a poškrabkal sa na hladkej brade. ,,Situácia sa medzitým zmenila. Ozval sa mi človek, na ktorého som čakal,“ priznal váhavo.
,,Aha, ale nič si mi nepovedal,“ vytkla mu nahnevane. ,,A tak sa zdá, že mi zatajuješ skutočne niečo dôležité.“
Jej brat uhol pohľadom. ,,Dozvieš sa to, Perla. Už o chvíľu budeš vedieť celú pravdu,“ prezradil a pokynul jej rukou. ,,Odchádzame.“
Postavila sa na nohy. ,,Kam?,“ zašepkala.
Povzdychol si. ,,Na miesto, kde sa zoznámiš so Sirénou.“
Rozšírila oči. ,,S tou osobou, okolo ktorej robíš tak veľké haló? Kto je to vlastne? Poznám ju?,“ vyzvedala aktívnejšie, pretože tá bytosť ju čím ďalej tým viac zaujímala.
Neodpovedal. ,,Poď a uvidíš sama.“
Jeho sestra si zbalila mobil do tašky a pobrala sa za ním. Vyšli presklenými dverami a ocitli sa na vzduchu. Do jej nozdier udrela vôňa skazy a nevedela sa jej zbaviť. Bez slov kráčala za svojim bratom, ktorý ju viedol úzkou uličkou. Netušila, kam má namierené a potláčala strach, ktorý sa do nej dobiedzal. Neprajný hlas jej šepkal, že odkrytie identity tajomnej Sirény jej od základov zmení život. V duchu sa prvýkrát v živote modlila, aby sa jej obavy nepotvrdili. Aby sa nestalo niečo, čo bude do konca svojho života musieť ľutovať. Zastali pred kovovými dverami, na ktorých bola poškodená reťaz.
,,Keď sa to dozvieš, budeš ma nenávidieť,“ obrátil k nej tvár. ,,Nikdy nezabudni na to, že som ťa svojim spôsobom mal rád. A nechcel som ti ublížiť,“ zvolal a vstúpil so sestrou do tmavej chladnej miestnosti.

Perla si sadla na starú stoličku pokrytú pavučinami. Drevo pod ňou zaprotestovalo, ale nevšímala si to. Jej brat ju zaviedol do nejakej pivnice. Miestnosť bola priestranná, ale neútulná a budila dojem, že sa o ňu nikto nestará. Dokazoval jej to stôl s odlomenými nohami, rozbitý kvetináč a špaky rozsypané po zemi. Netušila, čo ju tam čaká, ale vnútorne sa obávala toho čo má prísť. Neistými očami sa na neho pozrela. ,,Čakáme tu na niekoho?“
Prikývol. ,,Mešká. Čoskoro sa tu ukáže,“ povedal tichým hlasom. 
Ubehlo niekoľko minút, kým sa pred nimi neocitla. Bola to Siréna. Čierne vlasy jej zakrývali ramená a zelené oči mala sklopené do zeme. Ako kráčala, pripomínala obeť, ktorú majú čoskoro popraviť.
Okamžite ju spoznala a od údivu otvorila ústa. ,,Henrieta?“ Nechápavo pokrútila hlavou. ,,Nechápem to. Ako ona súvisí s ...“ zasekla sa uprostred vety. Prudko sa jej rozbúchalo srdce, pretože si uvedomila, čo to znamená. Pozrela na brata, ktorý sa na ňu uprene díval. V jeho pohľade videla šokujúce odhalenie, ktoré ju priklincovalo na stoličku. Do pľúc sa jej nedostával vzduch a nohy jej zdreveneli. Nedokázala sa postaviť, len nemo hľadela pred seba. ,,To nie,“ zachrčala ako pred infarktom a prikryla si rukou ústa. ,,To nie je možné.“
Brat ju chytil nečakane za ruku. ,,Je mi to ľúto, Perla. Môžem za smrť Kristíny. Tvojej drahej priateľky a spolužiačky.“
,,Nie!,“ zvrieskla ako pominutá. Vytrhla sa mu a s bolesťou v očiach na neho pozrela. ,,Povedz, že to nie je pravda! Nehovor mi, že to je skutočné! Neopováž sa mi to tvrdiť!“
Hugo bezmocne zvesil ramená a sklonil hlavu. ,,Nemôžem to už vrátiť,“ priznal roztraseným hlasom. ,,Preto som sa ti vyhýbal. Hanbil som sa ti ukázať na oči, po tom čo ...“
,,Mlč!,“ skríkla. Zapchala si uši a preletela cez neho ako tajfún. Ukryla sa v tmavom rohu, kde nad ňou visela stará gitara. Mala chuť ju dať dole a roztrieskať od jedu. Nedokázala sa ovládať, nevedela myslieť a už ani uvažovať. ,,Povedz, že si klamal! Nič z toho, čo si povedal, nie je pravda! Povedz to!,“ kričala na neho bez prestania a odmietala sa zmieriť s jeho verziou.
Hugo sa tiež musel premáhať, aby sa psychicky nezrútil. Netušil, že bude tak ťažké sa postaviť pred mladšiu sestru a k všetkému sa priznať. Natiahol k nej ruku, ale ona sa stiahla ako myš, ktorú ohrozuje štrkáč.
Zosunula sa k zemi a pritisla si kolená k sebe. V očiach mala neprítomný výraz a stále opakovala rovnaké slová. Pôsobila ako psychicky narušený jedinec, ktorý sa nedokáže dostať z hlbokej traumy. ,,To nie je pravda. Nemôže to byť pravda. Nie, určite to nie je pravda,“ šepkala a kolísala sa zo strany na stranu ako malé dieťa.
Zhlboka si povzdychol. ,,Som rozhodnutý, Perla. Priznám sa na polícií k spolupáchateľstvu.“
,,Nie!,“ zakričala druhá dievčina, ktorú nikto nebral na vedomie. V očiach sa jej nenávistne blýskalo, keď k ním kráčala. ,,To ti nedovolím spraviť! Dohodli sme sa, že to nikomu nepovieme! Ani tvoja sestra o tom nemala vedieť! Karol zavraždil Kristínu! Ale udusil ju na môj rozkaz. A mne to nariadil Drvič, ktorý s ňou mal nevybavené účty! Vyhovovalo mi, že ma tou úlohou poveril. Tá štetka ma s ním podviedla! Vrazila mi do srdca nôž a nechala ho vykrvácať! Ale o všetkom vie tvoja podarená sestrička! Vieš čo to teraz znamená?,“ zvolala výstražným hlasom. Pozrela na dievčinu chúliacu sa k stene očami plnými hnevu. ,,Perla musí zomrieť,“ zašepkala a sklonila sa k nej s nebezpečným výrazom. Nečakane ju schytila za hrdlo s úmyslom ju udusiť. Dievča začalo kašľať, ale ona stisk nepovolila. Zaprela sa celou silou a bolo jej jedno, že bude mať na svedomí ďalšiu obeť. ,,Zomri ty malá potvora!“
Perle sa začínalo stmievať pred očami a pomaly strácala vedomie. Upadala do známej temnoty, ktorú svojho času vyhľadávala a nachádzala v nej jediné útočisko. Už sa začínala podávať svojmu osudu, keď jej na poslednú chvíľu prišiel brat na pomoc.
Surovo schmatol jej kamarátku za vlasy. ,,Prestaň s tým, Henrieta! Si posadnutá!,“ zreval a odsotil ju stranou. Tvrdo dopadla na bok, ale on s ňou nemal zľutovanie. Chcela mu zavraždiť sestru priamo pred očami. Bol ochotný ju za to zbiť do bezvedomia.
Zdvihla tvár a zlostne na neho zazerala. Nemotorne sa postavila. ,,Ty na tom nesieš rovnaký podiel viny! Nie si na tom o nič lepšie, než ja! Vedel si, čo sa stane a nijako si tomu nezabránil. Budeš sa škvariť v pekle so mnou!,“ zrevala a napľula mu do tváre.
Zavrčal a udrel ju do tváre. ,,Sklapni, ty beštia! Nechcem od teba počuť už ani slovo!“
Henrieta si pritisla dlaň na ústa. Na prstoch jej zostala krv. Pripomínalo jej to zločin, ktorý spáchala. Hoci Kristínu priamo neudusila ona, prikázala to Karolovi. Bez výčitiek ju zaškrtil. Jej spolužiačku zo základnej školy a jej bývalú frajerku. Pretože sa vyspala s mužom. Zradila ich lásku. A chcela zabiť aj Perlu. Holými rukami ju chcela zavraždiť. Svoju najlepšiu priateľku. Človeka, na ktorom jej predtým tak záležalo. Nezniesla pomyslenie, že bude musieť ísť do väzenia. Odmietla sa priznať k svojim hriechom a prevziať za nich zodpovednosť. Pozrela na muža, ktorý mal na svedomí, že sa tak bezradne cítila. ,,Nenávidím ťa, Hugo! A tvoju prekliatu sestru tiež!,“ zvolala a hystericky sa rozosmiala. ,,Aj na ňu čoskoro príde. Smrť jej už dýcha na krk a ty tomu nezabrániš.“
Zahnal sa rukou s úmyslom ju opäť udrieť, ale jeho sestra ho zastavila. ,,Nie!,“ zvolala a  tackavou chôdzou sa blížila k nemu. ,,Ona za to nestojí! Nešpiň si ruky takou zmijou. Uslzenými očami na ňu pozrela. ,,Ako si to mohla urobiť? Dala si zabiť našu kamarátku! A chcela si zabiť aj mňa! Z môjho brata si urobila spolupáchateľa! Myslela som si, že sme priateľky! Celú dobu si ma klamala! Ťahala si ma za nos! A ja som ti hlúpo a naivne verila!,“ zadúšala sa vzlykom a ukázala na ňu prstom. ,,Nikdy ti to neodpustím, Henrieta! Dúfam, že po tom čo si urobila ,zhoríš v pekle! Nič iné si nezaslúžiš.“
,,Ha! On je rovnako vinný ako ja! Síce ju priamo nezabil,  ale vedel o tom, čo chcem urobiť! A nezabránil tomu!
Nikto sa nad ním nezľutuje,“ pripomenula jej nemilosrdnú pravdu, ktorú nechcela prijať.
,,Je to môj brat! A navždy ním zostane,“ zajačala a uchopila ho za ruku. ,,Je to moja krv, moja rodina. A ja nedopustím, aby sa mu niečo stalo,“ samu seba presviedčala, že dokáže zabrániť tomu, čo príde. Hoci vedela, že jej brat bude musieť prijať trest, jej srdce to nechcelo zobrať na vedomie. Bojovala proti tieňom, ktoré sa nad ňou týčili ako skaza ľudstva.
,,Je to človek, ktorý vedel o tom, že sa stane vražda!,“ vychrstla jej bezcitne do očí. ,,Netvár sa, že o tom nevieš, Perla. Čo si myslíš, že ho čaká vo väzení?,“ zlomyseľne sa uškrnula.
Hugo chcel zasiahnuť, ale jeho sestra ho včas odtiahla. ,,Už žiadne hlúposti, braček. Prosím ťa o to,“ vzlykla a ignorovala triašku, ktorá ňou lomcovala ako víchrica.
Pozrel na ňu bezradným pohľadom. ,,Svojmu osudu neuniknem, Perla. Musím niesť následky.“
Sťažka preglgla. ,,Viem. Je mi to ľúto,“ zašepkala zlomeným hlasom. ,,Kiežby si to neurobil, ale ...“
,,Urobil som to. Vedel som, že chce dať Kristínu zabiť. Povedala mi to. Drvič mi prikázal, aby som navštívil Karola. Ten v byte vtedy nebol, prišiel až v dohodnutý čas. Henrieta mi všetko porozprávala. Netajila sa, že Kristínu dá zavraždíť a ja som to dovolil. Nič som neurobil na jej obranu. Vôbec nič,“ kým hovoril, namáhavo dýchal. Ani to ho nezastavilo, aby pokračoval. ,,Vždy som ťa mal rád, Perla. Aj keď sme nemali dobrý vzťah a ty si ma nevedela vystáť. Chcel som ti byť dobrým bratom. Mrzí ma, že som ťa sklamal,“ povedal precítene a pohladkal ju po tvári.
Pritisla si jeho dlaň k lícu. ,,Ach, Hugo. Ani nevieš, ako ma to mrzí,“ slzy jej tiekli z tváre ako bobule a ona ich nemohla zastaviť.
,,Aká dojemná scénka,“ zvolala zo zeme. ,,Povraciam sa z vás,“ zasyčala a predstierala dávivý reflex.
,,Drž hubu, ty sviňa!,“ obrátil sa k nej a zahnal sa nohou. V poslednej chvíli si to rozmyslel. Potláčal slzy a pozrel na Perlu. ,,O chvíľu prídu policajti.“
,,Čože?,“ vyhŕkla vyplašene a potriasla hlavou. ,,Oni predsa nevedia ...“
Prerušil ju. ,,Vedia o tom Perla. Ja som im medzitým volal. Už sú na ceste.“
,,Kedy si to stihol?,“ nechápavo na neho pozrela a slzy sa jej znova hromadili v očiach. ,,Nemusel si ...,“ hlas sa jej zlomil.
,,Musel som to urobiť. Som vinný a prijmem trest, ktorý mi bude udelený,“ zvesil plecia a potiahol nosom.
Pozrela na svojho brata. Prekvapil ju, aký je silný. Neplakal. Ani slzu nevyronil. Vždy ho považovala za labilné indivíduum neschopné sa samé uživiť a niesť za seba zodpovednosť. Mýlila sa v ňom. A prišla na to až vtedy, keď už bolo neskoro. Na nový začiatok. Na krajšie dni. A na svetlejšiu budúcnosť. Odrazu jej prišlo všetko ľúto. Ich hádky. Nedorozumenia. A vzájomné odcudzenie. Uvedomila si, že je jej jedno, že sa podieľal na vražde. Aj to, že aj on môže za smrť jej spolužiačky Kristíny. V tom okamihu cítila len potrebu byť s ním. Objať ho. A byť jeho sestrou. Už navždy.
,,Neopúšťaj ma braček,“ pohnutá citmi sa k nemu pritisla. Brat ju hladkal po vlasoch ako malé dieťa. Upokojoval ju. Cítila sa v jeho náručí v bezpečí. Pevne ju zovrel. Nežne ju pobozkal na temeno.
Sestra sa mu v náručí rozplakala. ,,Nechcem o teba prísť, keď sme si konečne k sebe našli cestu.“
,,Zvládneš to aj bezo mňa, sestrička. Si silná. Dokážeš všetko,“ láskavo sa jej prihováral a nespúšťal ju z náruče. Nakoniec sa od nej odtiahol.
Obaja sa otočili, keď počuli ako sa dvere otvorili. Po schodoch sa ozývali ťažké kročaje. Prichádzalo k ním niekoľko mužov. Čierne oblečenie ako atrament udieralo do očí. Vyzerali ako pekelníci z podsvetia. Boli ozbrojení. V očiach nemali žiadny súcit ani strach. Vykračovali k ním s odhodlaním a autoritou. Pred nimi zastali traja mladí muži.
Najvyšší z nich prehovoril. ,,To vy ste nám volali, aby ste nahlásili vraždu?“
,,Áno, ja som to bol,“ odpovedal bez zaváhania.
Mužovi zasvietili oči. ,,Voláte sa Hugo Bezák?“
,,Áno, volám,“ odpovedal bez váhania.
,,Priznávate sa, že ste bol jeden z komplicov, ktorý sa podieľal na vražde. Kristíny Havlíkovej?“
,,Áno,“ odvetil statočne. ,,A poznám aj ostatných, ktorí v tom majú prsty.“
Policajt uprel pohľad na mladú čiernovlasú ženu. ,,Kto je to?“
,,Jedna z tých, ktorá dala Kristínu zavraždiť.“
Muž súhlasne prikývol. Mávol svojim kolegom a ukázal k miestu, kde žena stála. ,,Postarajte sa o ňu.“ Obrátil sa k dievčine, ktorá na neho ostražito hľadela. ,,A táto?“
Hugo odpovedal vážnym hlasom. ,,To je moja mladšia sestra Perla. Ona s tou vraždou nemá nič spoločné.“
,,To nie je dôležité. Nachádzate sa spolu v jednej miestnosti. Musíte ísť s nami všetci traja. Ak sa preukáže, že vaša sestra je nevinná, môže sa vrátiť domov. Ale ak nie ...“ pohrozil a pokračoval. ,,Bude musieť prijať svoj trest a odpykať si ho.“
Ani jeden z nich dvoch sa nebránil. Perlu síce nohy nepočúvali, ale dovolila policajtovi, aby ju viedol a spútal. Jej brat ju nasledoval.
Jediný kto sa bránil bola Henrieta. ,,Vy prašivci, nechajte ma! Nikam s vami nejdem! Nijako ma k tom nedonútite,“ začala vrieskať ako šialená, keď ju chceli spútať. Od strachu si trhala vlasy. Policajti nemuseli vynaložiť veľkú námahu, aby sa im ju podarilo odtiaľ odviesť.
Keď všetci vyšli z pivnice a zamierili k policajnému autu, každý z nich tušil, čo ich čaká. Ako prvý si sadol Hugo a po ňom nasledovala jeho sestra. Obaja si vydýchli, keď videli, že Henrieta ide druhým vozidlom. Trepala sa ako šťuka, ktorú sa chystal uloviť rybár. Potom ako jej jeden z mužov zákona rázne pohrozil sa nečakane upokojila. Poslušne si sadla na zadné sedadlo. Hádzala okolo seba nenávistné pohľady, ale neprehovorila ani slovo.
Perla sa pozrela cez sklo. Dívala sa na slobodu, ktorá jej pripomínala, že o tú svoju práve prichádza. A hoci sa nijako neprevinila vedela, že jej život už nebude nikdy taký ako predtým.

Perla sa naklonila nad stôl a napila sa teplého zeleného čaju. Ubehol už rok, čo bol jej brat odsúdený za spolupáchateľstvo. Hoci sa s tým najprv nevedela vyrovnať, tak sa jej to nakoniec podarilo. Nemohla proti tomu nič urobiť a jej brat si musel trest vo väzení odpykať. Medzitým ho vo väzení navštívila už niekoľkokrát. Po každé sa jej zdalo, že jej brat sa vyrovnáva s tým čo urobil a je pripravený po pustení na slobodu začať nanovo. Pevne verila, že sa mu to podarí a stane sa z neho človek, aký bol predtým. Vždy ho síce bude spájať s vraždou svojej bývalej spolužiačky Kristíny, ale dokáže mu to odpustiť. O Henriete sa dozvedela, že spáchala samovraždu. Podarilo sa jej odcudziť strážcovi zbraň a strelila sa do hlavy. Nijako sa jej smrť bývalej kamarátky nedotkla. Bola to osoba, na ktorú sa snažila zabudnúť. O mame nevedela takmer nič a ani ju to netrápilo. To isté sa týkalo aj jej tety, od ktorej sa nakoniec oslobodila. Našla si brigádu v administratíve a začala žiť v podnájme s dvoma dievčatami, ktoré študovali marketing. Jej duša si žiadala zmenu. Všetko si musela nanovo vybudovať bez svojej rodiny, svojich priateľov a svojich známych. Napriek tomu cítila, že je slobodnejšia než kedykoľvek predtým. Čierne putá sa rozpadli, konečne mohla uvoľniť ruky a vykročiť do nového dňa s úsmevom.

Foto: Kyria Photography (Fcb) 
Text: Patrícia Brestovanská  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára