utorok 10. marca 2020

Kamarát v podobe milenca či vážnej známosti býva často rizikom (2018)

Foto: Kyria Photography (Fcb) 
Poznáte ho ako svoje lodičky, z ktorých vás tak často bolia opätky. Viete o ňom, kedy išiel prvýkrát na nočník a máte prehľad o jeho všetkých doterajších známostiach. Je to váš anjel strážny, ktorý je stále pri vás a neopúšťa vás ani v tých najťažších chvíľach. Radi sa ku nemu túlite pri zábavnej komédií a doťahujete sa s ním o chipsy cez posteľ.

Je to osoba, na ktorú nedáte dopustiť a ktorú by ste vedeli brániť pred celým svetom. Nesmierne si ho vážite, je vám srdcu blízky a neviete si predstaviť život bez neho. Už presne pozná obrysy vášho tela, lebo mal tú možnosť vidieť vašu odhalenú pokožku, no i napriek tomu ostal v bezpečnej vzdialenosti.

Tento vzťah je takmer niečo ako láska, no k tomu, aby sa z toho vykľulo niečo vážne tomu chýba zásadná vec. Všetko medzi vami je len na rovine kamarátstva a ani jedného doteraz nenapadlo prekročiť povolené hranice. Dokážete si povedať takmer všetko, no ak sa jedná o intímnosti, neviete si predstaviť, že by medzi vami vzniklo niečo viac ako je hlboké priateľstvo.


Je to váš dlhoročný roztomilý kamarát, s ktorým sa viete od srdca zasmiať a ktorý s vami vždy rád vyrobí nejakú čertovinu. No, k tomu, aby prerástol tento platonický cit v skutočnú lásku to stále nestačí. Niekedy sa stane, že ak sú dvaja kamaráti v podobe ženy a muža veľmi dlhý čas spolu a bez svojej spriaznenej duše, tak ich časom môže napadnúť, že by to spolu mohli skúsiť. Ich túžba mať niekoho po svojom boku je silnejšia, než pravá hodnota úprimného priateľstva.

Na začiatku je to ,,pokus - omyl"
Osamelé noci nejedného človeka prinútia sa zamýšľať nad tým, že by sa predsa len skúsil zblížiť s niekým, koho dobre pozná a od koho vie, čo má vlastne očakávať. Nemusí riskovať, že nájde nejakého psychopata, ktorý ho zatiahne za prvý bujný krík a rozhodne sa loviť v známom revíri. Ak by to náhodou aj nevyšlo, vždy je tu možnosť byť znova priateľmi. Veď sa v podstate nič také nestalo. Pre oboch to bolo príjemné a každý z nich tú zmenu rád uvítal. Aspoň si to vtedy obaja mysleli ...

City nie sú vzájomne opätované ... to býva problém
Zatiaľ čo pre jedného tento spôsob zblíženia predstavuje túžbu po zmene, po dobrodružstve a po uhasení smädu, ten druhý nemusí svoje city predstierať a môže sa skutočne zamilovať. Ak je to však iba jednostranné, ublíži to obidvom. Ich vzťah a to rozprávkové priateľstvo, aké spolu dlhé roky mali už nikdy nebude rovnaké ako predtým. Môže ho napadnúť pocit krivdy, hnevu, výčitiek, zlosti, nespokojnosti, bolesti, prípadne zneužitia. A v tomto prípade je veľmi zložité a niekedy až nemožné napraviť chyby a nastaviť sa na pôvodný režim, kde ste boli len priateľmi.

Do života vstúpi nová láska, no jeden z nich neprestal milovať
Niekedy sa stane, že v živote dvoch kamarátov sa ocitne nová známosť, ktorá celkom počarí tomu prvému, no ten jeden z nich lásku cítiť neprestal. Vtedy je mimoriadne ťažké byť v kontakte s niekým, ku komu cítite stále niečo viac. Ten pocit, že nemôžete byť s ním po inej stránke vás bytostne ničí vaše srdce neustále krváca nedostatkom náklonnosti. Navyše sa ešte musíte pozerať, ako sa vašej ,,lásky" zmocňuje votrelec, ktorého by ste najradšej vystrelili na Saturn.

Málokedy to končí šťastným koncom ....
Ak sa raz nabúra krehké priateľstvo, tak je to často tým dvom osudné. Veľakrát sa už nedokážu zlepiť polámané úlomky, ktoré boli súčasťou dovtedy nepoškvrneného puta. Stáva sa, že tí dvaja aj po vytrvalom snažení už viac k sebe nenájdu cestu a jeden druhého zo svojho života vymaže. Prestanú mať potrebu sa vyhľadávať a miesto krásnych spomienok, si na srdci nesú ťažký kameň, ktorý ich neprestajne ťahá k zemi vždy, ak si spomenú na svoju starú kamarátsku známosť.

Príbeh tragickej ságy pokračuje ...

Hoci na začiatku bolo všetko fantastické, obaja ste vždy vedeli, že nie je možné byť niečo viac ako priateľmi. Cesta vás zviedla dokopy a stali sa z vás milenci a partneri, no po čase ste zistili, že to nebolo to, čo ste naozaj chceli. Stále tomu vášmu vzťahu niečo chýbalo a nebolo to také, aké ste si to predstavovali. Všetkého bolo akoby menej - vášne, zmyselnosti, túžby, citu a napokon i samotnej lásky. Teraz by ste radi vrátili staré dobré časy, no namiesto toho sa obchádzate veľkým oblúkom a už pre seba nemáte ani jedno milé slovo. Neviete si predstaviť byť jeden s druhým a tvárite sa, že ani jeden z vás neexistuje. Možno to vtedy bolo krásne a zvieravá samota vás vohnala do vzájomnej náruče, kde vaše srdcia spievali rovnakým hlasom, no teraz sa cítite, ako keby ste sa borili hodiny v mláke, z ktorej sa neviete dostať. Hrdosť vám nedovoľuje sa k sebe priblížiť a obaja máte pocit, že je ten druhý na vine. Žijete s ťaživým vedomím, že už nič na svete nezlepí tie zdrapy, ktoré zostali po vašom úprimnom priateľstve ...

Text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára