streda 11. marca 2020

Po rozchode je ťažké znova niekoho milovať (2017)

Foto: Kyria Photography (Fcb) 
Keď je človek zamilovaný, necíti sa osamelo a má pocit, že sú mu všetky hviezdy na nebi naklonené. Prežíva tie najočarujúcejšie momenty a aj v maličkostiach vidí anjelské zázraky. Za nič na svete nechce prísť o tie chvíle, pri ktorých sa mu zdá, že dokáže zdolať akúkoľvek prekážku. To je to obdobie, kedy je presvedčený o tom, že nič na svete nie je nemožné a všetko môže získať alebo dosiahnuť. Taký človek sa vznáša na výšinách predstáv a odmieta zostúpiť na zem. Nič sa mu nechce robiť a súčasne sa ide zblázniť od toho, čo všetko by chcel vyskúšať. Je plný nádejí, neskrývaného optimizmu, nadšenia.

Lenže ako to už v živote býva, tak neraz sa nad človekom vzťahujú mračná a z výšky sa spustí neľútostný dážď. A to je tá chvíľa, kedy sa mu nechce ani žiť, nieto niečo vytvárať. Táto nešťastná náhoda sa prejaví v podobe rozchodu. Nemilosrdného, nečakaného a bolestivého. Zanechá na duši len rany a jazvy, ktoré sa veľmi ťažko hoja. Ponechá ho ubitého bez fantázie, bez túžby niekoho milovať a bez potreby byť niekým milovaný.


Vtedy i ten najláskavejší tvor zabúda, čo všetko prežil so svojou láskou a ako veľmi sa vtedy zo svojho života radoval. Cez jedinečné spomienky sa tiahne dlhý čierny pás, ktorý navždy pochoval jeho minulosť. Nezostali mu ani tie najmenšie svetlé záblesky a nad jeho dušou sa vznáša chmár. Je nútený žiť vo svojom opustenom hrade celkom sám a čaká na ten moment, kedy sa jeho srdce znova rozospieva. Avšak i napriek tomu, že si to želá, nedokáže prekročiť svoj tieň.

Obavy z toho, že sa všetko znova zopakuje
Prežívali ste jedným slovom rozprávkovú lásku a každý vo vašom okolí sa vás pýtal, ako je možné, že ste tak šťastná! Lenže teraz je vo vašom srdci len veľká diera a vy sa bojíte znova zamilovať. Niekoľkokrát ste sa vo vzťahu spálili a stále sa z toho ešte neviete úplne spamätať. Priali ste si veriť, že to bude trvať navždy, no skončilo to skôr než začala znova jar. Veľmi vás to zlomilo a máte pocit, že sa toho nepríjemného ohryzku v hrdle nemôžete zbaviť. Pri predstave, že by ste to mali znova zažiť sa vám ježia chlpy a chytá vás nepohodlná triaška. Milovať je predsa krásne, ale čo ak znova budete trpieť?

Bolesť zatieni rozum, ale aj osamelé srdce
Trávite čas čítaním romantických príbehov, pri ktorých snívate, že ste tou knižnou postavou, po ktorú si príde rytier na čiernom žrebcovi a odnesie ju do svojho zámku. Lenže čakáte márne. Vaša realita spočíva v tom, že sa odvšadiaľ na vás usmievajú vaši drahí priatelia, ktorí sú na výlete alebo na akcii so svojou milovanou polovičkou. A hoci im to zo srdca želáte, tak vás chytá mierna depresia pri predstave, že vy ste sa vo vzťahu vážne sklamali. Tiež ste si mysleli, ako vám to vydrží, koľko krajín spoločne precestujete a koľko vylomením postvárate. Lenže ten čas je nenávratne preč a vy musíte trpieť šťastné páry okolo seba, ktoré dávajú svetu najavo, že sú jeden pre druhého stvorení!

Zmarené sny o ideálnom partnerovi
Vo vašich očiach to bol dokonalý človek! Mal všetko čo ho právom vybralo za vašu životnú lásku a za niekoho, pri kom ste sa chceli ráno prebúdzať. Avšak teraz sa cítite ako oklamaná nevesta, ktorej závoj stiahli ešte pred spečatením manželského sľubu. Preklínate celý svet a už neveríte, že existuje ten pravý pre vás! Je to len akýsi mýtus, ktorý pripomína legendu o Lochnéskej príšere v Škótsku alebo povery o snežnom mužovi Yetim. Zo všetkých síl sa snažíte žiť šťastne a plnohodnotne, no stále vám v tom niečo bráni. Máte pocit, akoby vám niekto skalpelom prechádzal po tele a na každej jeho časti vami bodá ostrá bolesť.

Strach z nového a nepoznaného
Už je to nejaký čas a vy sa cítite byť plne pripravená na nový vzťah! Ste otvorená všetkým možnostiam a príležitostiam. Zvliekli ste zo seba deku cudnosti a smelo ste vyšli do ulíc, kde môže na vás oči nechať hneď niekoľko šarmantných mužov. Lenže i napriek tomu sa bojíte toho, že nový vzťah by vám nepriniesol viac, než len telesné uspokojenie. Vy už veľmi dobre viete, aké je to sa niekomu celá odovzdať a ako páli, keď vám zaživa trhajú krídla z tela. Ten strach je tak obrovský, až vás celkom zväzuje predstava, že by ste sa s niekým fyzicky zblížili. Radšej si z každej strany vypočujete kázne od vašich najbližších priateľov, ktorí sa už nechcú pozerať na to, že ste sa rozhodli dobrovoľne trápiť. Lenže v tej vašej lastúre sa cítite bezpečne a tak ani za nič nedovolíte vlnám, aby ju z vás stiahli.

To čo ste predtým milovali, dnes neviete vystáť
Pamätáte si na to, čo všetko ste zbožňovali a akú radosť vám to robilo? Delili ste sa s tým so svojou láskou, ktorá poznala vaše najhlbšie tajomstvá, Zasvätili ste ju do plánov na vysnívanú dovolenku, do cieľov, kde ste chceli pokoriť rekordy či do túžob, kde sa verili, že precestujete celú Európu! Lenže teraz je vám úprimne z toho všetkého zle, pretože si to spájate so spomienkami na váš bývalý vzťah. Vždy, keď sa venujete tomu, čo ste mali radi, vás prepadá melanchólia, pretože vám to už neprináša žiadnu radosť. Už ani tie romantické filmy nepozeráte tak často a pri ľúbostných scénach ste schopné vysmrkať balík papierových vreckoviek. Telenovelových hrdinov, ktorým ste tak veľmi fandili by ste najradšej poslali do horúceho pekla a je vám úplne ukradnuté, či sa dostane do veže cez tŕne princ k Šípkovej Ruženke.

Text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára