utorok 10. marca 2020

Ak vám nad hlavou štartuje raketa, verzus ako zatočiť so susedmi (2018)

Foto: Kyria Photography (Fcb) 
Skvelý sused znamená skvelý život, no opak hovorí o bytostnom prežívaní ...

Predstavte si, že prídete unavený z roboty domov, pracujete na smeny a ráno vás zobudí zvuk vŕtačky. Ten zvuk je už sám o sebe nepríťažlivý a nie ešte, ak ho máte počúvať každé ráno miesto budíka. Vstávate s tak katastrofálnou náladou, že vás už neteší ani predstava slnečného dňa a zatiaľ čo sa obliekate do roboty a chystáte, hlasno hromžíte tak nekultivovane, až by sa za vás hanbil nejeden pohan. Najradšej by ste išli tým susedom vynadať, no musíte svoje nadávky prehltnúť, pretože je v paneláku oznámené niekoľkomesačné prerábanie bytu. Vás to, ale vôbec nezaujíma, pretože ste opäť nevyspatý a túžite byť čím najďalej z domu.


Do práce by ste prišli veľmi skoro, nakoľko vás čaká až poobedná šichta, no tie neľútostné zvuky vás nakoniec vyženú von. Idete si zlepšiť náladu do prvého obchodu, ktorý vidíte a ani sa nenazdáte a zistíte, že ste minuli polovicu svojej výplaty. Znechutený kráčate na autobus, odtrpíte si zdĺhavú cestu, pri vstupe do budovy si sadnete za svoj písací stôl a už len čakáte na pokyny od nadriadeného. Cítite sa maximálne vyčerpane, najradšej by ste sa ešte vrátili domov, no musíte sa ovládnuť a podať stopercentný výkon.

Je úplne prirodzené, že sa časom materiálne veci opotrebujú, je potrebné ich nahradiť novými a funkčnými. Taktiež treba počítať, že každý bude niekedy chcieť prerábať v byte či už pri sťahovaní nábytku, zariaďovaní miestnosti alebo rozširovaní izieb. No, čo ak sa nepríjemné zvuky nad vašou hlavou opakujú príliš často, spôsobujú váš vnútorný nepokoj a celkovo vám berú chuť sa tešiť zo života? Každý má právo na plnohodnotné bývanie a fungovanie v byte , no to neznamená, že vám môže sused trieskať kladivom pomaly každý deň do steny alebo nábytku.

Nižšie uvediem praktické príklady zo života či už z môjho vlastného alebo niekoho, koho osobne poznám. Popíšem aj určité možnosti, ako sa proti takejto susedskej šikane brániť.

Konflikt medzi susedmi môže prísť zo dňa na deň

Máte skvelých susedov a ani si len neviete predstaviť, že by ste jedného dňa stáli na mínovom poli a oni by strieľali na vás guľomety z druhej strany. Vždy ste dobre vychádzali, ako deti ste sa spoločne hrávali na ihrisku a verili ste, že sa váš vzťah v dospelosti nezmení. Lenže nečakane príde k situácií, kedy sa cyklicky začne opakovať určité rušenie počas dňa, večera, prípadne noci z ich strany a vy už v nich nevidíte tých milých susedov, s ktorými ste si mávali cez okno alebo ktorých ste s úsmevom vítali na zástavke. Stali sa pre vás nočnou morou, pretože vám nedajú pokoj a či chcete alebo nie, ich musíte brať na vedomie.

Hluk, buchot, trieskanie, dupot či bytové úpravy , to všetko vám berie energiu

Po dlhých mesiacoch permanentného hluku, kedy ste mali už obrovskú chuť vyhodiť panelák do povetria a mali ste pocit, že je to vaše najhoršie obdobie v živote sa opäť stanete svedkami akejsi ,,prerábky", ktorá nie je nahlásená a znova vám narúša súkromie a pokojný život. Ani sa nenazdáte, počujete trieskanie kladiva, presúvanie ťažkého nábytku o dlažby, cinkanie náradia na dlážku a už máte po nálade. Nezlepší vám ju ani plánovaný film, lahodná káva či blížiaca sa návšteva. Znova sa musíte rozčuľovať nad tým, čo sa deje nad vami a a nahlas uvažujete, čo tam asi zase dotyční robia, keď sú tak hluční.

Nielen počas týždňa, ale aj cez víkendy

V práci toho mávate vyše hlavy, v škole toho nie je o nič menej, tešíte sa po celom namáhavom týždni, že aspoň cez víkend sa vyspíte do podoby Šípkovej Ruženky a budete sa môcť venovať nielen upratovacím úkonom, ale aj svojim záľubám, na ktoré nemáte bežne po práci alebo po škole čas. Lenže vaši susedia sa rozhodnú vám opäť strpčovať život tým, že ich fungovanie v byte sa ozýva do takej miery, až máte chuť im vyraziť dvere a dať im nejednu výchovnú lekciu. Víkend je asi jediné obdobie, okrem dovolenky, kedy si môžete oddýchnuť a doslovne vás vyvedie z miery, keď sa nejaký inteligent rozhodne, že on si v tom čase začne skladať komodu, ktorou búcha niekoľko hodín.

Priamy stret so susedmi máva rôzny príbeh

Hoci nie ste žiadny neurotik, tak ste rozhodnutý ísť hore za svojimi susedmi alebo si ich počkať pri dverách a slušne im vysvetliť, aký s nimi máte problém. Veľmi v tomto prípade záleží na charaktere vašich susedov a na tom, ako sa k tomu postavia. Niektorí si vás vypočujú a podniknú kroky k tomu, aby sa váš život zlepšil a posnažia sa byť menej hluční. Sú takí, ktorí sa vám vysmejú do tváre a odmietajú sa s vami o niečom baviť. Nájdu sa aj susedia, ktorí sa vám začnú vyhrážať tým, že vás dajú na políciu, ak s tým neprestanete. V prípade, ak sú vaši susedia ohľaduplní a majú porozumenie, tak vám určite napriek robiť nebudú.

Ideálny stav je, keď sú susedia vašimi ,,hlučnými aktivitami" informovaní

Možno si pomyslíte, že je zbytočné, aby ste dávali nejakému susedovi vedieť, ktorého nijakým spôsobom neevidujete, iba ak na neho narazíte v bráne o tom, ako fungujete a čo vo voľnom čase robíte. Samozrejme do istej miery je to pravda, ale na druhej strane je rozumné v prípade nadmerného hluku, aby ste uviedli na bránu alebo dvere, že budete neprimerane hlasití a aby s tým počítali a nepúšťali sa do náročných aktivít. Bolo by vhodné, aby ste aj uviedli, odkedy a dokedy bude trvať táto vaša hlasná činnosť. Jedná sa o vŕtanie, búchanie kladivom alebo zbíjačkou. Takýto oznam by sa však nemal stávať pravidlom a ani žiadnym opakovaným rituálom. Slúži vyslovene na harmonické nažívanie v paneláku so susedmi. Touto formou sa predíde konfrontáciám a sporom. V prípade, ak to nechcete verejne riešiť a dotýka sa to len vášho suseda, ktorý je priamo nad vami, tak mu to môžete oznámiť osobne alebo písomne.

Nie je nič príjemné, ak nad vami dupú nosorožce alebo ste svedkami disko príbehu bez zvuku

Mávate problémy s tým, že sú vaši susedia čo sa týka chôdze príliš hluční a neviete čo s tým urobiť? Žiaľ, v tomto prípade im asi nestačí len dohovoriť, pretože nikto nemôže za to, ako chodí a taktiež ich nemôžete prinútiť, aby si dali patričnú obuv, ktorá bude tlmiť ich zvuk. Hoci sa rozhodnú nad vašou hlavou premávať aj o dvanástej večer, nič s tým nespravíte, musíte si to len jednoducho odtrpieť. Existujú firmy, ktoré vám môžu namontovať zvukovú izoláciu, no tá nedokáže zachytiť úplne všetko rušenie. Veľmi záleží na tom, akú majú susedia nad vami kvalitnú podlahu, či majú dlažbu, parkety, koberce, pretože od toho sa ozýva zvuk, ktorý sa ku vám v intervenciách dostáva.

Išla som na miesto činu a ... dostala som všetko na podnose !

Niekoľkokrát po sebe som riešila svojich susedov, ktorí mi prišli hluční nie však zvukom hlasu, ale chôdzou a menšou úpravou v byte, ktorá sa už pomaly stávala pravidlom. Slušnou formou som sa snažila jednému z nich vysvetliť, že ma vyrušuje ich hlasná chôdza, ich fungovanie v byte je neprimerané povoleným normám a že by som bola rada, keby mi vysvetlili, čo tam toľko robia, že ich je tak počuť ako jediných. Dostalo sa mi výsmešnej reakcie, že sa mi niečo marí, nemám oprávnenie ich za niečo buzerovať a hoci sa navrhlo opatrenie na ,,skúšku", doteraz sa k nemu nedopracovalo a situácia sa v tomto duchu nezmenila. Nezastrašilo ma ani to, že sa budú sťažovať za obmedzovanie ich osobnej slobody, pretože som vedela, že mám plné právo, nielen ja, ale aj moja mamina, ktorej to už tiež prekážalo sa vyjadriť a slušnou formou si to vykonzultovať zoči voči. Bolo mi to síce hlúpe, ale keď som to skúsila do tretice, tak som už naisto vedela, že mám oprávnenie tak učiniť.

Nenechajte si skákať po hlave, aj vy tam chcete bývať !

Aj keby vás vaši susedia presviedčali o tom, že si môžu vo svojom byte robiť čo chcú a ako chcú, nie je to úplne pravda. Krátko som pracovala v stavebnej spoločnosti, ktorá sa zaoberala práve týmto odhlučňovaním priestorov a bolo mi to patrične vysvetlené. Cez týždeň sa považuje za pracovnú dobu čas od ôsmej ráno do štvrtej poobede. V týchto intervaloch je povolené akékoľvek prerábanie v byte, pokiaľ je nahlásené a odôvodnené. Po štvrtej hodine by sa však vôbec nemali rušiť susedia ani v prípade malého prerábania v byte. A cez víkendy by sa tiež nemalo vo veľkom prerábať, pretože to sú sviatky pokoja. A tak som sa informovala, čo v prípade, ak sa nájde sused, ktorý vám drnčí nad hlavou pomerne často, no je to v rámci normy s uvedenou časovou dobou. Bolo mi vysvetlené, že nikto nemôže len tak obťažovať hlukom susedov, hoci je to skôr ako po dvadsiatej druhej hodine a v prípade opakovaného rušenia, má človek ísť za dotyčným a popýtať sa na dôvody rušenia. Hoci sa v zákone uvádza, že to nie je rušenie, ak sa nejedná o nočný pokoj, tak mi môžete veriť, že ak by sa situácia narúšania vášho fungovania opakovala, máte plné právo podať podnet k prešetreniu.

Text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára