sobota 14. marca 2020

Prepožičané krídla od papagája, budia verejné pohoršenie (2015)

Foto: Kyria Photography (Fcb)
Vždy sa nájdu ľudia, ktorí sa budú tým - viac viditeľným snažiť odstrihnúť krídla, minimálne ich na maximálnu možnú mieru skrátiť. Je to však úplne prirodzené pre tých, ktorí sa boja pestrosti a dávajú prednosť tomu, čo dobre a dôkladne poznajú. V ich očiach je priam hazardom pôsobiť, ako taliansky gobelín a ešte popritom sa cítiť výborne. Ten povestný existenčný priestor je nesmierne dôležití pre ľudí, ktorí sa odmietajú vzdať vetra vo vlasoch a naďalej sa oddávajú svojmu bezprostrednému životu.

Vždy sa nájde niečo, čo ho prezradí

Naša pravá podstata sa dá len veľmi ťažko zakryť. Je to niečo, ako materské znamienko, ktoré je súčasťou nás samých. Ak sa o nás raz začne hovoriť, že sme podivíni alebo prejavujeme známky neštandardného správania, bude sa to šíriť rýchlejšie než škandály v bulvárnom plátku. Kolektív je voči výrazným odchýlkam veľmi intolerantný a s obľubou si z nás spraví trhací kalendár. Úplne stačí, ak mu k tomu dáme najmenšiu zámienku. Niečo vo vnútri nás sa nedokáže pretvarovať pridlho, pretože po čase môžeme nadobudnúť pocit, že sme ako lev v cirkuse - každý na neho pozerá, no málokto rozumie jeho ozajstným potrebám.


Skutočné JA, nevydrží mlčať večne

Aj keď sa budeme premáhať a správať navonok ,,normálne", tak aj napriek tomu môžeme viac trčať spomedzi starostlivo orezaných kríkov. Náš spontánny prejav, viditeľný súcit alebo neprirodzený záujem, začne budiť pozornosť a tým ožijú aj reči, ktoré sú dôsledkom nášho správania. A nech už sa jedná o akúkoľvek prospešnú vec, tak ľudia žijúci usporiadaným a pragmatickým životom, nás budú stále považovať za čudákov. Ich pohľad je príliš zúžený na to, aby dokázali vnímať viac, než im je umožnené vidieť.

Bez vysvetľovania

Môžeme byt najlepším na svete, po každé sa nájdu typy, ktoré nás kvôli našej ,,jedinečnosti" budú zrážať na zem alebo sa baviť na úkor nášho účtu. Oni žijú celkom iným spôsobom ako my a tak je pre nich náš fantazmagorický svet vyslovene zábavný a nepochopiteľný. Do istej miery nás môžu ich napádania frustrovať, no musíme si uvedomiť, že oni nie sú naladení na našu potrebnú vlnovú dĺžku a tak je pre nich náročné porozumieť nášmu amorfnému zmýšľaniu.

Krikľavý šat je pre neho celkom prirodzený

Máloktorý človek, ktorý sa cíti byť iní než sú ostatní, je spokojný vo fádnom kostýme s utiahnutým chvostom na hlave alebo s nudnou kravatou okolo krku. Pre takých ľudí je dôležité, aby sa zladili so svojím uvažovaním do takej miery, až sa stane zvolený odev ich druhou časťou. Preto si potrpia neraz na excentrickom až šokujúcom zjave, ktorý sa nezaobíde bez pohoršených reakcií a zarazených pohľadov. Hold, to je daň za vánok v dlaniach.

Búrenie je spôsob, ako ostať sám sebou

Nastávajú rôzne podoby v prípade, ak sa nás snaží niekto obstrihávať proti našej vôli. Vtedy sa z priateľských bytostí meníme na útočné osoby, ktoré si zubami nechtami chcú udržať svoju nezávislosť. Je pre nás nesmierne dôležitá naša vlastná sloboda a preto, aby sme sa vyhli absurdným konvenciám sme schopní opakovane vrážať hlavou proti múru. Po strate svojej emancipácie sa z nás môžu stať nevrlé a podráždené tvory, ktoré stratia motiváciu napredovať.

Zmysel pre spravodlivosť je na prvom mieste

Tento typ človeka - laicky povedané - blázon, býva mimoriadne senzibilný a dokáže dokonale spozorovať nečestné úmysly. Ak sa jedná o bezprávie a bezohľadnosť, málokedy dokáže byť ticho a má obrovskú tendenciu sa prejaviť spôsobom, ktorý mu je vlastný. Viac sa angažuje do diania okolo seba a nemá strach upozorňovať iných na prípadne dysfunkčné faktory v oblasti spoznávania a samotného bytia.

Atypickú zástavu drží nad hlavou s hrdosťou

I navzdory tomu, koľkokrát sa ocitne na kolenách a aké bolesti musí znášať, sa po každé vracia k sebe samému a pyšne ukazuje odtieň, s ktorým sympatizuje. Zakladá si na tom, aby sa nestal len ďalším podvodníkom a snaží sa riadiť svojimi pocitmi. Bočí od racionálneho poňatia a snaží sa chápať okolie očami idealistu. Tam, kde ostatní vidia neorané pole, on vidí rozsiahlu úrodu a to je neraz dôvod, prečo sa dostáva do rozporu reality a utópie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára