streda 11. marca 2020

Ak v tebe bije železné srdce, potešenie nachádzame v luxuse a márnotratnosti (2017)

Foto: Kyria Photography (Fcb) 
Ženy vedia byť plné rozporuplných vlastností, dravej emancipovanosti a neskonalej odvahy. Boli by šťastné, ak by po svojom boku mali milujúceho partnera, ktorý ich obklopí nepredstieranou náklonnosťou a nekonečnou vernosťou. Vtedy by sa radi rozlúčili s nablýskaným mercedesom alebo honosnou vilou a bez problémov by zahodili sen o tajnom poklade do úzadia. Avšak ich ideály o pravej láske, ktorá nie je poškvrnená podvodom, klamstvom či poznačená intrigami horia v plameňoch. Už toľkokrát sa otvorili mužovi, o ktorom boli presvedčené, že ich bezmedzne miluje a skutočne si praje ich ozajstné šťastie, až im pomaly nestačí denník, ktorý je zmáčaný slzami. Lenže ten zhora sa im vždy nepekne vysmeje do tváre a pošle im do života človeka, ktorý si z nich spraví žmýkaciu handru.

Naše srdce už toľkokrát zakúsilo známu bolesť, až sa úplne do seba uzavrelo a odmietlo s okolitým mužským svetom komunikovať. Hoci sme nežiadali o nič nemožné, tak sme dostávali na tanier len samé zvyšky z ohlodanej lásky. Po toľkých sklamaniach a podrazoch sme na rozprávkovú lásku, ktorú budeme prežívať s vysnívaným princom zanevreli a prestali sme ju hľadať. Tento nedostatok alebo chýbajúcu časť nášho ja nahradila túžba po materiálnom svete. Tam pre nás každý sen v súvislosti s hmotnými vecami je dostupný a vždy pripravený nám vo všetkom vyhovieť. Nemusíme sa pre neho trápiť, plakať, týrať a ani pociťovať depresie. Je tu pre nás a my sa ním radi necháme rozmaznávať.


Všetko má však svoje hranice a nič v živote nie je zadarmo. Navonok celkom neškodná túžba prerastie do posadnutosti vlastniť každú vec, ktorú uvidíme vo výklade alebo na obrovskom bilboarde. Vôbec nám nezáleží na tom, či si to v tú chvíľu môžeme dovoliť alebo či to skutočne potrebujeme. Stvárňujeme kráľovné s ľadovými žezlami, ktoré sa chránia pred mužským citom. Už netúžime byť každý deň zráňané a neustále zhadzované ich ničivým egom. A hoci sa horšie objíma vôňou novoty nasiaknutá taška od Armaniho, tak jej dáme prednosť pred niekým, kto nám opakovane a bez výčitiek svedomia len celý čas ubližoval.

Javisko obdivu a falošných svetiel
Poznal ju ako nežnú a citlivú ženu, no po rozchode sa z nej stala výstredná koketa, ktorá nemala problém zaparkovať pred každým nočným klubom. Predtým držala v ruke minerálku, no teraz sa na jej stole leskne fľaša tvrdého alkoholu, voči ktorému cítila len nedávno tak veľký odpor. Slušné a mravné oblečenie nahradila za hlboký výstrih s ultra krátkou sukňou a bez hanby svetu vystavuje svoje prednosti, ktoré on v tom čase mohol bez limitov obdivovať. Potrpela si na vnútornú krásu, ale teraz je z nej žena, ktorá je neustále videná vo všetkých možných butikoch a je schopná do jediného kúsku oblečenia investovať aj celú výplatu. Má pocit, že sa pozerá na celkom cudziu ženu, ktorú nikdy predtým nevidel. A pritom to, kým sa stala, z nej urobil on sám. Nevšímavosť, ignorovanie jej potrieb a každodenné výčitky a urážky z nej spravili niekoho, kto nepozná zľutovanie.

Akútna potreba byť akceptovaná a milovaná
Keď sa žene nedostáva pozornosť a dostatočná náklonnosť, začne sa cítiť prehliadaná a nežiadaná. To sa odráža na jej správaní a práve preto sa môže zdať, že sa z nej stala rezervovaná a odmeraná bytosť. Avšak v jej vnútri premáva búrka, pretože ona sa takou stala pod vplyvom vonkajších okolností, ktoré z nej vyformovali niekoho, s kým sa predtým nikdy nestotožňovala. Pre ňu je toto poznanie rovnako ťažké, ako pre muža, ktorý ju predtým miloval. No, nebola dosť silná na to, aby sa ochránila pred jeho arogantnosťou, ponižovaním či citovým vydieraním. Tá žena mu plne dôverovala a celou dušou i telom sa mu oddala a jediné čo dostala bol výsmech od toho, kto bol pre ňu všetkým. Stala sa z nej žena bez srdca, pretože ten, komu ho venovala jej ho vyrval z tela a donútil z nej spraviť hladnú beštiu.

Po toľkých sklamaniach je blahobyt na dosah
Tak veľmi ju bolí, že prišla o najlepšie roky s niekým, komu nestála ani za to, aby jej na rozlúčku vyjadril slová vďaky. Jediné čo jej zostalo je zlomené srdce, potupená hrdosť a spomienky, ktoré ju však na duši štípu ako to najpikantnejšie chilli. A vtedy to prichádza nečakane a je to láska na prvý pohľad. Všetky tie rozmanité regály v nákupných strediskách sa na ňu žiarivo usmievajú a priam ju vyzývajú, aby si ich všimla. A ona im skôr či neskôr podľahne, pretože nenašla lásku tam, kde hľadala a tak sa uspokojí s tým, čo sa jej ponúka. Je to široká škála všetkých možných drahokamov, kostýmov a parfumov a ona samu seba presviedča o tom, že jej to k životu stačí. Táto vášeň ju nevyjde tak draho a nebude sa pri nej cítiť ako zbitý pes. Uvedomuje si, že jej to skutočnú lásku nevynahradí, ale ona sa už do seba tak uzavrela, že ju odmietla hľadať.

Magický materializmus je záplatou na každú ranu
Aj žena s najväčšími ideálmi o skutočnej láske môže nečakane zmeniť názor, keď sa opakovane bude presviedčať o tom, že pravá láska je mýtus a príbehom o nej veria len pochabí blázni. Po horských skúsenostiach s prekvapením zisťuje, že láska sa môže javiť vo viacerých podobách a nie je ťažké tú svoju niekde inde nájsť. Tá radosť z prsteňa z bieleho zlata je príjemná a ona si rada zvyká na nepoznanú príchuť. Nič iné jej neostáva, pretože mužom už neverí a tak chlácholí svoju dušu, že je to v poriadku a našla si niečo, čo konečne dáva jej životu zmysel. Pomaly sa z nej stáva dáma, ktorá sa nezastaví pred ničím a je schopná vykúpiť všetky možné obchody. Vôbec sa za to necíti vinná a nepociťuje ani náznak hanby. Veď to len nenaplnená alebo neopätovaná láska ju vohnala do náruče sveta drahých módnych doplnkov a luxusných kresiel.

Text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára