sobota 14. marca 2020

Ako sa vyhnúť pracovným prešľapom a nežiariť infračerveným svetielkom, hneď na začiatku (2015)

Foto: Kyria Photography (Fcb)
Už ste to zažili raz, možno i viackrát. To, aký dojem vzbudíte, keď sa prvýkrát ocitnete na novom pracovisku, je nesmierne dôležité. S touto vizitkou pôjdete ďalej a bude vás sprevádzať všade, kde sa pohnete. Sú medzi nami takí, ktorí sa nezapísali práve najlepšie, pretože z nedostatku skúsenosti alebo nebodaj zo strachu z prijatia urobili veci, ktorými vzbudili negatívny záujem. Človek zvykne tento prvotný dojem preceňovať, ale niekedy ho zase úplne podcení. Stretávame sa s novým prostredím, ktoré nepoznáme a naše kroky sú neisté a váhavé. Prispôsobenie, nie je vždy jednoduché a prijatie, môže zanechať na duši hlboké šrámy.

Moje začiatky pripomínali borenie sa v močiari alebo predieranie sa pichľavým kríkom. Urobila som fatálne chyby, ktoré si vyžiadali svoju daň. Na základe týchto negatívnych empírií, však môžem posunúť informácie, ktoré môžu byť v istom zmysle, prínosom pre ostatných. V živote je každá skúsenosť potrebná, pretože i napriek všetkému, nás svojim spôsobom formuje a šľachtí.

To, ako sa na začiatku zapíšete, podľa toho vás okolie zaradí a tak vás budú vnímať. Rozhodla som sa spísať zopár indícií, ktoré by ste mohli zobrať na vedomie.

Pred vstúpením do nového pracovného prostredia, by ste mali pôsobiť vyrovnane a prirodzene sebavedomo

Možno sa vám potia dlane a pociťujete dávku nervozity, no nedajte to na sebe najavo. Akonáhe si ľudia vo vašom okolí všimnú, že ste neusporiadaní a nepokojní, budú mať o vás mienku, že patríte k labilným typom. A to by pre vás mohlo znamenať, úplne vyradenie z kolektívu. Nikto nechce mať do činenia s človekom, o ktorom nevie, čo ho napadne a čo môže od neho očakávať. Takže, aj keby vás vnútorne zožierala akákoľvek myšlienka typu: ,,Nemusím sa im páčiť, nebudeme si rozumieť, vôbec ich nepoznám", musíte sa posnažiť ju v sebe potlačiť a pozitívne sa naladiť. Vnímať nové príležitosti, možnosti a nie samé riziká a nástrahy.


Prvé podanie ruky a oficiálne predstavenie, je veľmi dôležité v začínajúcom medziľudskom vzťahu na pracovisku

Nie ku každému musíme pociťovať sympatie a náklonnosť. Istotne sa v novej práci nájdu ľudia, ktorí nebudú patriť do vašej krvnej skupiny. No, nedajte sa ovplyvniť týmito predsudkami do takej miery, aby vám to bránilo nadviazať na normálny pracovný vzťah. Ku všetkým buďte na začiatku milí, priateľskí a ústretoví, bez ohľadu na to, čo vám práve prebieha hlavou. Ak chcete, aby na vás noví kolegovia mali pozitívny názor, tak by ste im nemali dať dôvod na to, aby si mysleli opak. A to sa dá docieliť iba tak, že si budete vážiť ľudí okolo seba a naučíte sa ich akceptovať.

Nepodceňte v prvé dni, svoje pracovné oblečenie - prestrojenie a držte sa tohto trendu i naďalej

Niektorí sa necítia byť dostatočne sami sebou a tak si aj do práce dajú dress - code, ktorý nie je v súlade s pracovným prostredím. Istotne sa tak môžeme cítiť lepšie, ale ak chceme dosiahnuť, aby sme sa dobre zapísali a súčasne na kolegov nepôsobili ako excentrickí kaukliari, tak by sme sa mali vyhnúť extravagantným doplnkom a štýlu, ktorý pripomína niektoré Versaceho úlety. Hoci nás navonok budú akceptovať, pri pohľade na náš výrazný zjav si pomyslia to, čomu sa chceme na pracovisku vyhnúť. Je to síce malicherné, ale už to tak býva, že nás zvyknú posudzovať aj na základe toho, ako sme oblečení.

Neriaďte sa iným (kolegovým) názorom v oblasti bližšieho zoznamovania sa. Nenechajte sa ovplyvniť medziľudskými vzťahmi medzi inými ľuďmi, ktoré sa vás nijako netýkajú

Ste na pracovisku úplne noví a sprevádza vás zamestnanec, ktorý všetkých pozná, s každým sa rozpráva a má každé oddelenie v malíčku? Vie o tom, kde kto sedí a s kým vychádza? A tak si myslíte, že ak má na niekoho negatívny názor, musí mať zákonite pravdu, lebo pozná tých ľudí lepšie? A vy sa rozhodnete, ako poslušná ovečka, že rovnaký názor na danú osobu budete mať aj vy, či už z dôvodu vďačnosti alebo rešpektu? Tak to robíte obrovskú chybu! Nenesiete zodpovednosť za iné vzťahy, nech sa už medzi tými ľuďmi udialo čokoľvek. Mali by ste byť nezaujatí a nesnažiť sa niesť na svojich bedrách, krivdy pošramotených minulých vzťahov alebo nedorozumení. Riaďte sa svojou intuíciou, aj keď máte pocit, že niekto je skúsenejší a preto tomu rozumie navonok, viac ako vy.

Nespravte si zo svojich kolegov bútľavú vŕbu na počkanie

Ocitli ste sa v novom prostredí, takmer nikoho nepoznáte a všetko je vám cudzie. A náhle okolo seba máte ľudí, ktorí sa zdajú, že vám rozumejú a pôsobia dokonca takým dojmom, že vám vďačne budú naslúchať. V tomto smere zvykneme robiť zásadnú chybu - prehnane ľuďom dôverujeme. Stačí, ak sa na nás usmejú a sú nám nápomocní. A tak netrvá dlho a túžime sa im zveriť s každým zážitkom pracovného, no i osobného charakteru. Sme nadšení pri predstave, že môžeme svoje myšlienky niekomu zveriť a sympatický/á kolega/kolegyňa sa javí byť tou ideálnou voľbou k výmene informácií. Lenže niekedy si neustriehneme svoje hranice a zájdeme až do takých krajností, kedy sa stáva priam nevhodným, aby o nás zamestnanci vedeli veci určitého typu. Dajme si preto pozor na to, čo komu povieme a ako danú skutočnosť budeme interpretovať. Občas sa nám toto prerozprávanie vlastných skúseností, môže nepekne vypomstiť v podobe ohovárania a intríg.

Neodhaľujte sa pred svojimi kolegami do takej miery, že vám budú vidieť až na dno žalúdka

Bez ohľadu na to, ako je nám kto sympatický a blízky, musíme mať na pamäti, že to nie je náš dlhoročný priateľ a ani žiadny spolužiak zo školy. Je to v podstate cudzí človek, s ktorým sme my začali zdieľať jedného dňa, rovnaké pracovné prostredie. Preto si nezačnime nahovárať, že mu môžeme bezhranične dôverovať a všetko mu oznamovať. Dokým ho dôkladne nespoznáme, mali by sme mať na pamäti, že určité údaje by nemusel správne spracovať a mohol by vzniknúť nepríjemný komunikačný šum. Preto sa aj často zvykne hovoriť: ,,Dôveruj, ale patrične preveruj." To však neznamená, že ho rovno musíme posadiť na kreslo a spovedať z jeho starých hriechov, iba by sme mu nemali hneď hovoriť svoje číslo účtu alebo mobilného telefónu.

Nechoďte za svojimi kolegami len vtedy, ak sa necítite vo svojej koži a potrebujete v sebe splaviť nahromadený hnev

Nastanú v práci situácie, kedy vás niekto vytočí do nepríčetnosti, z niečoho krivo obviní alebo vám škaredo vynadá. A vy v tom návale emócií, máte pocit, že musíte ísť za nejakým svojim kolegom, ktorého ste si obľúbili a o všetkom mu porozprávať. A tak neváhate a urobíte si z neho univerzálny smetný kôš, kde nahádžete všetky svoje starosti, problémy a zlé skúsenosti. Úplne zabúdate na to, že i on môže mať svoje trápenia a práve v tej chvíli, keď za ním prídete, sa mu niečo udialo, no vy to nevnímate. Budete do neho toľko informácií hádzať, až z vás bude úplne otrávený a časom znechutený. Preto sa nedopúšťajte tejto osudovej chyby a všetko robte s mierou. Radšej sa v prvom momente zhlboka nadýchnite, upokojte, ale nebuďte útočný a impulzívny.

Umením nie je vždy byť iba obľúbený, ale naučiť sa vychádzať s každým jedným človekom bez výnimky

Určite vás už prepadla myšlienka na to, že by ste chceli, aby vás mal každý v práci rád a každý si vás zamiloval. Podvedomí začnete závidieť všetkým, ktorí iných vyhľadávajú a preto sa rozhodnete aj vy byť tým najlepším. Avšak, nie vždy použijete ten správny postup a tak sa stávate tŕňom v päte alebo miestnym srandistom. Ak si myslíte, že ľudí si získate umelým humorom, výstredným predvádzaním alebo nemiestnym kritizovaním iných, tak ste na omyle. Veríte, že vás ľudia budú čakať s otvorenou náručou, keď rozoberáte svojich kolegov častejšie, ako klikáte na plochu myšou na počítači? Tak na to rovno môžete zabudnúť. Ak vás ľudia z nejakého dôvodu nevyhľadávajú, je to pravdepodobne preto, že im nemáte čo prínosné poskytnúť. A starosti, problémy či sťažnosti, nie sú vždy tým správnym vodítkom k tomu, aby nás mali ľudia v našom okolí úprimne radi.

Ak chcete, aby vás ľudia na pracovisku rešpektovali, tak sa správajte tak, aby ste si ich uznanie naozaj zaslúžili

Je dôležité vedieť kým naozaj sme, pretože len vďaka tomuto poznaniu, sa správame tak, ako najlepšie vieme a dokážeme. Viacerí z nás sa však ukrývajú za plášť pretvárky a snažia sa nasilu byť niekým iným. Sú presvedčení, že svoju rolu zvládajú excelentne a tak v nej ďalej pokračujú. Myslia si, že robia všetko správne a všeobecný obdiv je na dosah rúk. Sú originálni, vtipní a šarmantní, avšak napriek tomu, nie sú žiadaní a ani ocenení. Tak, niekde sa stala chyba. A tou je, že oni v skutočnosti nie sú sami sebou. Ich prejav je neprirodzený a ich správanie abnormálne. Túžia sa síce dotknúť hviezd, ale odmietajú zostúpiť z mrakov. A hoci urobili všetko preto, aby sa stali uznávanými, tak v tomto úsilí neuspeli. Lebo nenašli správny spôsob, ako dať zo seba to najlepšie a ukázať iným, že sú osobnosťami. Nemôžeme obdivovať niekoho, kto ani len netuší, aký je to vlastne pojem.

Pracujte s nadšením a urobte si z roboty, ktorá je navonok rutinná, svoj splnený sen

V živote sa stáva, že v začiatkoch sa musíme predierať prácou, ktorá nás úplne nenapĺňa a neobohacuje. A robiť niečo, čo nás neuspokojuje, nemá predsa žiadny význam. Ale dávať ihneď výpoveď, je predsa len radikálne riešenie. V podstate sa dá nájsť aj jednoduchší spôsob a to je ten, že sa naučíme mať radi, to čo robíme. Možno to znie absurdne, veď keď k niečomu nemáme vzťah, tak ťažko môžeme pracovať radostne. V skutočnosti je to inak a nie je to vôbec náročné. Pokiaľ človek pracuje s nasadením, elánom a entuziazmom, tak sa dá aj z nemožného, spraviť možné. Koľkokrát si povieme, že by sme robili radšej niečo iné, viac kreatívne, väčšmi produktívne a odmietame vidieť v chlebíku, ktorý nás živí a šatí, iba to dobré. A to je veľkou chybou a prakticky brzdou v celom našom pohľade na našu pracovnú činnosť. Možno nás predstava, že vykonávame určitú vec až tak nenadchýna, ale ak zmeníme pohľad a uvedomíme si dôvod, pre čo danú vec robíme, tak sa nám tým zmení aj prístup k našej pracovnej náplni. Vždy sa nájdu pozitívne argumenty, ktoré nám našepkávajú, že naša práca má predsa len zmysel. Nech už je akákoľvek, v každej sa dá nájsť niečo správne a krásne. 

Majte vyššie ambície, nápady a neuspokojte sa iba s priemerom

Zahoďte svoje obavy, keď vás napadne niečo, čo by mohlo priniesť nový štart na vašom pracovisku. Chrľte nápadmi a buďte za každých okolností odvážni v smere svojej tvorivosti. Nemusí sa vždy každému váš nápad pozdávať, niektorí ho dokonca môžu aj vysmiať a označiť za nereálny. Lenže, je to vaša predstavivosť, fantázia, možnosť priložiť svoju ruku k dielu a táto šanca predsa stojí za to, aby ste sa rozhodli trošku riskovať. Nedovoľte svojim kolegom, aby vám uchmatli sen a rozdrvili vo svojej dlani. Stojte si za svojou ideou, pokiaľ v nej vidíte úspešné zrodenie. Ak sa predsa len stane, že bude váš návrh zmietnutý okamžite zo stola, tak sa skúste zamyslieť nad jeho prepracovaním a zefektívnením. Možno len tomu chýba istá úprava, určite sa nevzdávajte, že po sebe zanecháte niečo, čo stálo za tú námahu.

Snažte sa neustále zdokonaľovať, rozširovať si obzor a nebojte sa nových šancí a príležitostí

V prípade, ak sa vám naskytne čo len chvíľa na to, aby ste sa vzdelávali, tak po nej okamžite siahnite. Nečakajte na vhodnú príležitosť, ale využite tú, ktorú máte práve k dispozícií. Neštíťte sa žiadnej roboty, i keď vám možno príde podradná alebo na prvý dojem nereprezentatívna. Čím viac toho ovládate a vyskúšate, tým väčšie životné zručnosti nadobudnete a o to viac sa otužíte. Vo všetkom sa dá nájsť niečo milé a zábavné, len sa na to treba pozrieť z iného uhlu pohľadu. Opakovanie je matka múdrosti, tak nemajte strach pátrať aj po informáciách, s ktorými ste sa už niekedy vo svojom živote stretli. Každý poznatok je dôležitý a i navonok nepodstatné a menej dôležité údaje, vám môžu byť neskôr nápomocné.

To, čo si o nás myslia kolegovia je podstatné , ale to čo si o sebe myslíme my, je smerodajné

Ak sa správate najlepšie ako viete, pracujete s plným nasadením a neustále sa snažíte zlepšovať, no napriek tomu máte pocit, že nejako nezapadáte medzi ostatné dieliky veľkej pracovnej skladačky, tak sa zamyslite nad tým, aký ste naozaj človekom. Môžete o sebe tvrdiť, že robíte všetko čo máte, tak ako to naozaj cítite? Myslíte si, že sa správate ku každému tak, ako si zaslúži, alebo ako chcete, aby sa správal ten človek ku vám? Súhlasíte s tým, že svoju prácu vykonávate zodpovedne, prejavujete nielen nadšenie, ale aj snahu iným pomôcť a súčasne postupujete čestne a poctivo? Dali ste dostatočný priestor na to, aby vás ľudia na pracovisku spoznali a zistili, akí ste naozaj? Ste sami k sebe skutočne úprimní? Ak ste odpovedali na všetky otázky kladne, tak potom je iba otázkou času, kedy vás ostatní príjmu. Opäť však poukážem, na dôležitú skutočnosť a tou je, že pokiaľ ste vy sami so sebou naozaj spokojní, nie je rozhodujúce, čo si o vás ostatní navôkol myslia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára