streda 11. marca 2020

Umelecké duše uväznené v priepasti smútku (2017)


Foto: Kyria Photography (Fcb) 
Majú sa stretnúť s dlhoročným kamarátom, ktorý bol v zahraničí. Na túto chvíľu sa mimoriadne tešili celý týždeň! Konečne sa uvidia a budú môcť porozprávať! Ich duša sa raduje a oni prežívajú obrovské nadšenie! K tomu všetkému sa ešte dozvedeli, že ich projekt bol úspešný! V práci dokonca dostali povýšenie! Je niekoľko dôvodov, prečo by im nemal zmiznúť úsmev z pier a mali by si udržať výbornú náladu! Avšak potom to príde rovnako rýchlo a nečakane, ako keď kométa preletí nočnou oblohou! Sú voči tomu bezbranní. Už vedia, že sa tomu nevyhnú. Na tvári sa im usadí smutný závoj a oni cez neho nedokážu vidieť. Sú lapení ako muchy v sieti a vedia, že ten stav len tak neodíde.

Je to tak známy pocit. Už toľkokrát ho zažívali a stále sa objavuje znova! V jedinú sekundu im všetky vyhliadky na skvelý život dokáže zničiť a privolať poriadnu depresiu! Je to stav bezútešnosti. Vtedy by najradšej neboli. Nechce sa im rozmýšľať, nechce sa im ísť von a najmä sa im nechce ani žiť! V ten moment preklínajú všetko a všetkých a chcú odísť niekde veľmi ďaleko! Drží sa ich to ako tekuté lepidlo na obálke a oni nemajú tú moc sa oslobodiť. Sú naplno v tejto moci a niet odtiaľ úniku. Bojujú, ale márne. Všetko sa im v tú chvíľu zdá zbytočné a márne.


Ľudia, ktorí inklinujú nejakým spôsobom k umeniu a majú umelecké sklony sa často stretávajú s výrazným nepochopením zo strany spoločnosti. Neustále v nich vyvolá pocit, že robia niečo nesprávne alebo nenormálne a niektorí z nich sa s tým nevedia zmieriť. Nech prídu kdekoľvek, vzbudia nečakaný ohlas. Ktorý nie je vždy obdivný alebo pozitívny. Sú obeťami tých, ktorí ich súdia bez toho, aby poznali ich skutočnú cestu.

Svet na nich vrhá čierny tieň a bráni im vo výhľade na dúhu
Tak veľmi by si priali byť šťastní! Robia to čo milujú a čo ich napĺňa! Majú nezvyčajný dar a môžu byť právom na seba pyšní! Vedia niečo, čo nevie každý, ba čo viac, čo ich skutočne teší a obohacuje! Lenže i napriek tomu sa neustále vo svojom živote stretávajú s ostrou kritikou zo strany tých, ktorí sa rozhodli nasadiť na tvár helmu. Nedostáva sa im takmer žiadneho porozumenia a všetko čo spravia je neobjektívne vnímané. Oni sa predsa chcú tešiť zo života ako aj ostatní! Majú na to plné právo! Nie sú o nič horší ako tí druhí. A i navzdory tomu ich často podrážajú a nepekne sa im zvyknú vysmievať. Len preto, že túžia zatiahnuť za záves a všetkým odhaliť pravý odtieň života.

Keď ich navštívi múza, tak sa stávajú obetnými baránkami
Spať po celú noc bez prerušenia, plne sa sústrediť na učenie, naplno vnímať svojho nadriadeného v práci, to sú veci, ktoré veľmi ťažko vedia títo individualisti dodržať. Majú v hlave toľko nápadov a myšlienok, že sa nedokážu ustáliť a spracovať všetko, čo prehráva ich mozog. Akoby stále bojovali s nejakými temnými démonmi, ktorí si z ich života robia zvrátené divadlo. Niekedy túžia po živote, ktorý je normálny, ale sú príliš malí páni na to, aby to dosiahli. Ich vládkyňou je inšpirácia a tá im určuje prúd, ktorým sa majú plaviť. Niekedy s vypätím všetkých svojich síl dokážu zapojiť svoje racio, ale to ich stojí nesmierne veľa úsilia.

Často nevedia čo chcú a zvyknú lavírovať medzi dobrom a zlom
Môžu mať rôzne vznešené ciele a ideály, no pokiaľ v živote tvrdo narážajú na pevninu, ktorá je stále vzdialená od neba, po ktorom túžia, tak sa môže stať, že ich to prestane baviť a vydajú sa nesprávnym brehom. A hoci si to nie vždy plne uvedomujú, tak už nemajú dôvod meniť smer. Už im nezáleží na tom, čo sa bude diať. Cítia sa ukrivdene, sklamane a vnímajú len ostrú bolesť. Tak často sa snažili konať dobré skutky, vnímať svet skrz množstvo farieb a na základe toho naladiť svoje myšlienky, no keď opakovane bezvládne padli na zem bez jedinej pomocnej ruky s obrovským aplauzom neprajníctva, tak časom rezignovali. A už je úplne jedno, či boli niekedy výnimoční.

Ich realita je celkom iná ako druhých
Zatiaľ čo sa ostatní vedia bežne vyjadrovať, pre týchto ľudí je mimoriadne ťažké rozprávať otvorene o určitých veciach, pretože ich napadá stovka slov, ktoré by chceli použiť pri konverzácií. A vtedy sa niekedy stane, že sa zosmiešnia, lebo nevedia odpovedať jednoducho a výstižne na položenú otázku a zostanú nečakane ticho. Potrebujú to povedať tak ako to cítia, lenže tu nastáva problém, pretože to nemajú umožnené. A okolie to rýchlo spozná a hneď to použije proti ním, pretože už vie, čo je ich slabinou. A tak sa stávajú práve títo citliví a vnímaví ľudia terčom posmechu, urážok alebo sú kruto vyčlenení z kolektívu.

Emócie prevýšia rozum, srdce riadi mozog
Nech sa snažia akokoľvek, tak vždy nad nimi vyhrajú pocity! Môžu robiť čokoľvek, ale aj tak to nevedia ukorigovať a tie si s nimi robia čo len chcú. Toto poznanie je pre nich mimoriadne zdrvujúce, pretože sa odráža aj na ich reakciách, ktoré sa nie vždy stretávajú s pochopením. Práve preto títo ľudia sú často inými zráňaní a neraz bezbranní voči intolerancii, ľahostajnosti, alebo flegmatickosti. Ešte nevynašli zatiaľ liek, ktorý by ich dokázal uzdraviť, ak niekto raní ich srdce čiernym šípom s otrávenou špičkou. A tak sa nechcene niekedy nevyhnú rôznym kontrastným a rozporuplným osobnostným charakteristikám, ktoré sa stávajú plodným dôvodom pre všetkých možných odborníkov na ,,medziľudské vzťahy."

Text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára