sobota 14. marca 2020

Miesto komfortu a bezproblémového života? Zoznámte sa s farmaceutickou propagandou ! (2015)

Foto: Kyria Photography (Fcb)
Dnešný svet je, akoby len veľkým zlatým kobercom pre vyvolených, ktorí sú súčasťou imperiálneho kolosu. Ak sa staneme hráčmi jeho veľkolepej hry, môžeme doplatiť na to nielen svojim zdravím, ale aj psychikou. A niekedy je veru ťažké odmietnuť klenoty na podnose, ktorá nám ponúkajú s garanciou spokojnosti a pohodlia. Lenže táto navonok hodvábna sieť je plná nástrah a preto je potrebné, aby sme dokázali rozlíšiť fádny opál od žiarivého diamantu ...

Väčšinou to začína vetou: ,,Nemusíš byť chorý, my ťa vyliečime. Stačí, ak si zakúpiš jeden z našich produktov."

Žijeme v dobe, kedy je všade preferovaný svet farmaceutiky, kde sa na každý ,,problém" nájde uspokojivé a efektívne riešenie, ako zmeniť status ,,problém" na status ,,vyriešené." A preto sú ordinácie plné ľudí, ktorí stoja v dlhých radoch s vnútornou vierou: ,,Ak si kúpim lieky, tak úplne vyzdraviem." A tak sa stáva, že v lekárni dostaneme celý zoznam o tom, ako si môžeme pomôcť, keď užijeme taký a taký prípravok. Lákajú nás ako mravce na sladké ovocie a predostierajú nám toľko výhod, že je takmer absurdné, aby sme odmietli taký okázalý luxus. A tak siahneme po tých zabalených bielych guličkach a opierame sa o ne, ako o sväté písmo, pretože veríme, že nám určite pomôžu. Veď, akoby sa mohol kvalifikovaný odborník mýliť?! Asi vie čo robí, je to jeho práca.


Obrovské bilboardy sa na nás usmievajú z každej strany s popisom: ,,Ak niečo chceš, aj to dostaneš."

Plné pozitívnych slov, presvedčujúcich argumentov s ukážkovým dizajnom? No, nekúpme to. A tak doma si okamžite vyhľadáme produkt, ktorý nás oslnil a naša peňaženka je hneď o čosi ľahšia. Máme predstavu o tom, ako zmeníme svoj život, budeme zdraví, krásni a dokonalí a to za pár mesiacov! Áno, znie to neuveriteľne a každý normálny človek sa nad tým zamyslí, či to nie je iba marketingová reklama. Lenže aj ten najväčší inteligent môže dostať chrobáka do hlavy, ak si prečíta niečo, čo sa ho pokúša presvedčiť o tom, že má tomu uveriť. Nemáme čarovné víly kmotričky a tak sa upíname k produktom, ktoré sa vydávajú za kúzelné bytosti s ponúkanými prianiami. A my sa nechávame obalamutiť ich trblietavým prestrojením a dokonalým imidžom

Tam, kde nepomôže príroda, pomôže umelá krása. Tak buď dokonalý!

Už akoby vymreli prirodzene krásne ženy s neideálnymi mierami, avšak s iskrou v očiach a s pozitívnym vyžarovaním. Už malé dievčatká vidia v časopisoch dámy, ktoré sa viac ako na skutočné bytosti podobajú na animované postavičky alebo stvorenia z komixových plátkov. A tak v sebe do dospelosti prechovávajú túžbu, vyzerať ako oni a to do najmenšieho detailu. Lenže my ľudia predpisujeme tento ideál krásy a my ho skladáme po jednotlivých častiach až po finálny výsledok. A my môžeme za to, že toľko mladých žien je na svete nespokojných pri pohľade na titulnú stranu, kde nás postavou zvádza vylepšená modelka. Málokto si to uvedomuje, ale nesieme vinu za to všetci, Nielen tí, ktorí ten ideál vytvorili, ale aj tí, ktorí sa zúčastňujú na jeho oživovaní - chválou, obdivom, závisťou či porovnávaním. Do určitej miery za to zodpovedá nielen spoločnosť, ale i každý jednotlivec, ktorý prepadol túžbe po dokonalosti.

Tento argument privolá sopku nepredstaviteľných problémov: ,,Vyskúšala som perfektný výrobok a vyzerám úžasne! Cítim sa výborne, mám krajšie vlasy, nechty, mihalnice, dokonca som aj schudla. Odporúčam, aby si si ho tiež zakúpila, určite ti pomôže!."

Obrovskou chybou je si myslieť, že tak ako zaúčinkuje nejaký prípravok na jednu osobu, bude fungovať aj na druhú. Rozprávala som sa so ženami, ktoré si kupovali množstvo produktov s vedomím: ,,Ak to zabralo mojej susede, kamarátke, sesternice, či kolegyni, aj na mňa to bude mať rovnaké účinky." Každý organizmus je úplne iný, tak ako funguje váš, nemusí fungovať ďalší a preto je zbytočné a súčasne riskantné kupovať výrobky, ktoré pomohli ľuďom vo vašom okolí a najmä očakávať, že budú rovnako vplývať na vás. Obrovské množstvo recenzií, kde sa ľudia vzájomne radia, čo im pomohlo, aké mali výsledky, ako daný prípravok užívať, sú neraz veľmi zavádzajúce a nepravdivé. Niektorí tí ľudia si neuvedomujú, aké následky môže priniesť fakt, že sa budeme riadiť tým, čo kto napísal. Moja jedna známa pracovala vo firme, kde denne pridávala spolu s kolegyňami príspevky a pozitívne prezentovala produkt, ktorý jej firma ponúkala na trhu. Výrobok išiel na dračku a nikoho ani nenapadlo, že negatívne príspevky sa mažú a tých nových pribúdalo práve preto, že ich písali osoby, ktoré používali rozličné prezývky.

Túžiš po zdraví? Tak úplne odstráň zo svojej mysle vetu: ,,Je nemožné, aby som bol úplne zdravý."

K tomu, aby som vedela, že nemôže byť človek zdravotne v poriadku, nepotrebujem čítať knihu Tajomstvo ani ďalších sto motivačných literatúr, pretože v tomto smere logika nepustí. Ak sa niekto cíti zdravý, tak verí tomu, že taký je a ani si nepripúšťa, že by to mohlo byť naopak. Samozrejme, sú chvíle, kedy naozaj ochorieme, ale nikdy by sme nemali zabúdať na to, že čoskoro budeme znova zdraví. Je to síce ťažké, najmä ak má človek niečo vážne a vidí, že s tým nedokáže pohnúť. Lenže príčinou väčšinou býva, že on sám uveril tomu, že vážne ochorel a tak v mysli udržiava negatívnu emóciu, ktorá ho iba utvrdzuje v tom, že je naozaj ťažko chorý. A preto, ak sa necítime v poriadku a prídeme na príčinu toho, čo vyvolalo tento stav, tak vždy myslime na to, že sme len dočasne slabí, ale nie nevyliečiteľne chorí. A s naším telom sa stanú hotové zázraky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára