sobota 14. marca 2020

Dandyzmus, exoticizmus, reštauracionizmus, módne štýly minulých storočí, ktoré prevalcovali svet


Foto: Kyria Photography (Fcb)
Móda je kultúrny fenomén, ktorý sa dlhodobo vyvíjal, formoval, zdokonaľoval až nadobudol podobu dvadsiateho prvého storočia. Niekedy je až ťažké uveriť, že sa kedysi ľudia obliekali s takou gráciou, keď sa pozrieme na súčasný módny trend. Hoci sa v dnešnej dobe nájdu vynaliezaví a mimoriadne kreatívni návrhári, tak sa ani zďaleka nepribližujú obdobiu, ktoré spôsobilo takú nevídanú senzáciu. Ľudia sa dnes obliekajú podstatne jednoduchšie, praktickejšie a viac-účelnejšie.

Už by sme na ulici len ťažko hľadali dámu v barokových šatách, so špicatou ozdobou hlavy, pokiaľ by sa nejednalo o nejakú historickú kultúrnu udalosť. Napriek tomu obdobie, v ktorom prevládala pompéznosť, honosnosť a vznešenosť patrilo k tým najfamóznejším zo všetkých a právom sa zapísalo do módnych dejín na celom svete.


Dandyzmus, éra moderných elegánov, ktorá ovládla spoločnosť

Za týmto módnym smerom stál George Bryan Beau Brummell, ktorý  sa stal ikonou módy v devätnástom storočí. Bol považovaný za pravého dandyho a elegána. Podarilo sa mu zmeniť spôsob obliekania, zámerne sa vyhýbal veľkolepému štýlu a preferoval tesnejšie a menej nápadnejšie odievanie. Výzor a oblečenie pre dandyho bolo oveľa viac, než iba doplnkom. Dával si záležať na každom detaile a tento štýl mal reprezentovať to, akým je naozaj. Hoci nepochádzal zo šľachtických kruhov, tak pomerne rýchlo sa mu podarilo zapadnúť medzi smotánku. Bez výčitiek svedomia stúpal na ego tých najvyššie postavených a bezočivo sa vysmieval ich vkusu. V jeho šľapajach sebavedomo pokračovali aj estét Oscar Wilde a spisovateľ Tom Wolfe.

Exoticizmus bol inšpirovaný  vzdialeným orientom a prírodnými motívmi

Tento módny smer, ktorý dominoval koncom sedemnásteho storočia sa snažil vniesť do európskej módy nádych cudziny. V tom čase Európania obchodovali s Ďalekým východom a práve ten ich podnietil k tomu, aby experimentovali s doplnkami, dekoráciou a textilom. Elegancia spojená s čínskym hodvábom stelesňovala harmóniu a maľby v podobe kvetov, vtákov alebo listov. Najmä práve v látkach sa najviac prejavoval tento orientálny štýl, ktorý si postupne zamilovalo veľa urodzených žien. Jednou z takých dám bola aj Madam Pompadour, oficiálna milenka Ľudovíta XV., ktorá bola zástankyňou tohto štýlu a často znázornená na maľbách v čínskom hodvábe.

Reštauracionizmus sprevádzal okázalý a prepychový štýl odievania

Francúzska móda mala veľký podiel na zženštilom obliekaní mužov, ktoré predstavoval práve anglický reštauracionizmus v sedemnástom storočí. V tomto období boli páni schopní zatieniť svojim vyobliekaným vzhľadom akékoľvek urodzené dámy. Mužské oblečenie na bežné nosenie vo vyšších kruhoch tvorili metrové stužky, jemné čipky a rôzne mašle. Bola to epocha, kde nepochybne patrili široké veľké parochne, bohato zdobené odevy a nápadný prejav aristokracie. Známou ikonou v tomto smere bol anglický kráľ Karol II., ktorý po smrti svojho odporcu a puritána Olivera Cromwela zaviedol honosné odievanie, čím definitívne pochoval nádeje Oliverových stúpencov strohého štýlu.
-           
Text: Patrícia Brestovanská 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára