utorok 10. marca 2020

Vstup do levej brány môže bolieť .... ako sa nestať obeťou pracovnej frašky hneď na začiatku! (2018)

Foto: Kyria Photography (Fcb) 
A už je to tu znova! Odvšadiaľ počúvate len samé skvelé správy o ich pracovných aktivitách a o perfektných výkonoch! Váš najlepší priateľ si našiel robotu snov! Vaša susedka začala úspešne podnikať! Vaša bývalá kolegyňa bola v práci povýšená! Iba pred vami sa stále slnko ukrýva za mraky a odmieta vyjsť. Akoby sa na vás zosypali všetky balvany z kopcov a vy ste sa pod nimi zaživa dusili. I napriek snahe sa pracovne presadiť, to zamestnanie na ktoré tak dlho čakáte stále neprichádza a vy už ste schopní uveriť aj tomu, že je na vás zoslaná strašná kliatba!

Sršíte toľkými nápadmi, ste pomerne zaujímavý človek, no napriek tomu sa vám šťastie vyhýba a odmieta vám zaklopať na dvere. A takto plynú dni, mesiace a roky a vy máte pocit, že na neho nikdy nedosiahnete a nebudete si ho môcť pritiahnuť. Už vám začína byť všetko ukradnuté, takmer nič vás neteší a apaticky prijímate svoj životný údel prežívajúceho jedinca.

A zrazu to nečakane príde, nad vami sa konečne vyjasní a vy získate prácu, po ktorej ste túžili! Znova budete zažívať ten pracovný zhon, pri ktorom sa budete chcieť od zúfalstva opiť, lebo nebudete stíhať nič doma urobiť. No i tak sa veľmi tešíte na nové prostredie, agendu i kolektív, s ktorým budete prichádzať do každodenného styku. Je to vzrušujúce, úžasné a už sa neviete dočkať svojho prvého pracovného dňa. A vtedy to konečne prichádza ....


Operátor zvučnej firmy alebo otrok bez práv
O tej firme ste počuli už toľkokrát, že sa vám o nej pomaly sníva. Je to prestížna spoločnosť, ktorá má milióny odberateľov. Poznáte ich produkty a dokonca niektoré z nich používate alebo ich využívajú vaši známi. Na pohovore ste plný elánu, pretože vám vašu pracovnú náplň popíšu, ako agendu hodnú kráľa a vaše sebavedomie prirodzene narastá. To je práca, o ktorú by sa každý pobil a pošťastilo sa to práve vám! Pekné prostredie, frekventovaná lokalita, sympatický kolektív a atraktívny plat.

Vaše nadšenie sa však rozplynie, keď si uvedomíte, že ste sa dostali do obrovského kolosu, kde sa vám nedostáva ani trošku pokoja a okolo vás sa kolegovia prekrikujú ako babky na trhu. Musíte splniť rôzne úlohy, aby ste získali ako taký uspokojujúci plat, inak si môžete začať hľadať ešte jednu prácu navyše. Nikto vám taktiež na pohovore nepovedal, že budete musieť byť priklincovaný k stoličke a budú vám odopreté alebo značne obmedzené aj tie najzákladnejšie ľudské potreby. Celý deň sa od vás očakáva, že neprestanete omieľať stále tie isté frázy ako opakovací papagáj, až kým nebudete mať chuť buchnúť do stola alebo jednoducho odísť. Vaša pracovná doba je tak mizerná, že si nemáte kedy oprať ani špinavú bielizeň a pozrieť si film, ktorý ste mali už mesiac vyhliadnutý. Ste len ďalší otrok, ktorý musí plniť príkazy akejsi známej no šialenej spoločnosti, ktorá vás oberá aj o posledný zvyšok vašich síl. Nemárnite s ňou čas a dajte sa na útek ako gazela pred leopardom čím skôr.

Asistentka - pravá ruka riaditeľa, no niekedy len ,,slúžka"
Znie to reprezentatívne, každý by to chcel robiť a je to práca, pri ktorej sa človek nenadrie. Takú predstavu má o nej každý, kto ju zatiaľ nezažil alebo si to nevyskúšal na vlastnej koži. Lenže opak je často pravdou a neraz sa môže stať, že sa z vás stane čertova nevesta. V dnešnej dobe fungujú na trhu menej známe firmy z rôznych oblastí, ktoré hľadajú atraktívne, šikovné a spoľahlivé sekretárky, asistentky, recepčné a iné dámy, ktoré budú asistovať pri administratívnych úlohách, budú robiť klientom dobré kávičky a budú sa tváriť ako stelesnenie múdrosti.

Aké je však vaše prekvapenie, keď sa dostanete do spoločnosti, ktorá navonok pôsobí útulne, rozprávkovo, no vy sa stanete len úbohým pešiakom bez základných kompetencií. Čakali ste, že vás zaučia do role, ktorú budete aj vykonávať, no namiesto toho vám dajú metlu a lopatku do ruky a očakávajú, že im budete robiť slúžku za minimálnu mzdu. Občas vás pustia na počítač, aby ste vykonávali tú svoju administratívnu prácu, na ktorú ste sa hlásili, no väčšinou dňa sa budete nudiť za stolom bez svojich kancelárskych potrieb a zdvihnete sa z miesta zväčša vtedy, keď bude treba ísť pozametať, umyť dlážky, povysávať alebo poutierať prach. Váš plat, ktorý je tak slabý, že môžete konkurovať prvému bezdomovcovi predávajúcemu Nota Benne, je ešte znížený z dôvodu, že nevykonávate svoju agendu, ale nahrádzate upratovačku. Popritom si budete musieť vypočuť frustrované výlevy vášho nadriadeného, ktorý nemá peniaze a prijímať množstvo upomienkových listov. Preto, ak od vás zamestnávateľ bude očakávať, aby ste umývali záchod už v prvom týždni, neváhajte ani sekundu a okamžite odíďte!

Poštový zamestnanec - štvaný systémom bez nároku na obed, zavalený vrecami!
Uchádzali ste sa o prácu poštového zamestnanca za priehradkou. Mysleli ste si, že je to práca pre vás, pri ktorej si budete môcť popíjať čaj, pozerať pod stolom časopis a občas prevziať list na odoslanie alebo vydať balík! Zabudnite na tieto utkvelé predstavy, pretože realita je radikálne iná!

Prvú facku dostanete, keď zistíte, že aj upratovačka na hlavnej stanici má väčší plat ako vy! A ďalšie inkasujete pri odhalení skutočného života poštového zamestnanca, ktorý ste mali úplne skreslený. Nielen, že nebude mať čas ísť si spraviť čaj, prezrieť katalóg, ale vy nebudete mať nárok ísť ani na obed. Budete tak zaplavení poštovými aktivitami, že vám ani nenapadne ísť na toaletu. Od skorého rána dostanete hŕbu listov, ktoré budete musieť opakovane doručiť, k tomu pribudnú balíky od výpravy, ktoré treba zadeliť a uložiť. Ani sa nenazdáte, pošta sa otvorí pre verejnosť a vy budete v jednom kluse, takže si ani nevšimnete, že je už dvanásť hodín a vy ste nič nejedli. Ľudia budú nervózne postávať pred okienkom v húsenicovom zástupe a budú na vašu adresu častovať tie najpikantnejšie pomenovania. Medzitým príde výprava s množstvom vriec, ktoré treba odpísať a roztriediť podľa rôznych kritérií. Poštoví doručovatelia vám budú každú chvíľu zvoniť a vy nebudete stíhať prevziať všetky zásielky, ktoré vám dajú do opatery. Na konci dňa budete tak zmorený, až budete ľutovať, že ste sa vôbec na takú prácu hlásili. Je to práca pre silné nervy a pre tých, čo sa uspokoja s minimom.

Zamestnanec na úrade práce je sladkým pokušením, no i pikantným karé ...
Táto práca sa vám pošťastila a vy už rátate dni, kedy konečne nastúpite. Tí zamestnanci sú ku vám takí milí, ústretoví a tak si pomyslíte, že celé dni len popíjajú kávu a klebetia. To však nie je práca, aká čaká na každého, najmä ak prijíma klientov alebo ak má stránkové dni.

S prekvapením časom zisťujete, že robota sa vám kopí a nemáte šancu spracovať ani len to, čo ste dostali pred dvoma dňami. Ľudia ku vám chodia ako na hodiny huslí a vy máte pocit, že sa o chvíľu udusíte pri ich negatívnej energii. Vyciciavajú vás ako včely nektár a na konci dňa je z vás vyschnutý kvet, ktorý túži po troške rosy. Vôbec by ste na začiatku nepovedali, že budete mať toľko papierov, úloh, až sa vám z toho všetkého zatočí hlava. Platovo to taktiež nie je žiadne terno a vy začnete mať pocit, že ste hlúpo naleteli.

V prípade, ak ste senzibilný, poriadne túto prácu zvážte, pretože vás stránky, ktoré za vami budú chodiť tak unavia, až budete mať chuť po ceste domov vraždiť.

Miestny úrad nenáročná práca, no nie vždy stabilná
Miestne úrady a ministerstvá patrili vždy k robotám, ktoré sa považovali za vážené a bolo pre každého cťou byť ich súčasťou. No, aj oni skrývajú svoje malé tajomstvá, ktoré je dobré brať na vedomie, hoci sa jedná o pomerne dobrú robotu.

Ak sa dostanete do pracovného pomeru v čase volieb, tak pokiaľ ste lojálny jednej z dvoch strán, zrejme rýchlo skončíte u tej, ktorej nefandíte. Vždy sa nájde dôvod, pre ktorý sa môžete stať obeťou dvoch hráčov, ktorí si budú chcieť medzi sebou vyrovnať účty. A vtedy sa môžete stať praobyčajným pešiakom v rukách toho, kto drží kormidlo na lodi. Ak nechcete zomrieť, budete sa ho musieť chytiť, no môže sa tiež stať, že vás jednoducho nechá utopiť v hlbinách.
Tiež veľmi záleží aj na tom, či ste sa tam dostali náhodne alebo cez niekoho. Od toho sa odvíja vaše postavenie a prístup ľudí ku vám na pracovisku. Často, ak ste tam stratenou ovečkou čiernej farby pre vás ostatní nenájdu pochopenie, lebo akosi nikde nepatríte.

Majte svoju hodnotu, nenechajte sebou manipulovať a vycerte zuby do boja!
Možno ste zúfalý, už dlhšie nezamestnaný a nevidíte iné východisko, ako prijať ponúkanú prácu, ku ktorej máte odpor alebo vás absolútne nenapĺňa. Lenže, vždy je potrebné sa zamyslieť, čo vám konkrétna práca môže odovzdať a či pri nej nebudete mať väčšie starosti a trápenia, ako keď ste evidovaný na úrade práce ako nezamestnaný. Áno, chápem to, že je to pre vás ťažké byť považovaný za neschopného lenivca, ktorý má problém nájsť si robotu, ale niekedy tá práca jednoducho príde, keď to najmenej čakáte a nemá zmysel brať každú, ktorá je po ruke. Človek si len zbytočne naplní životopis poriadnymi nezmyslami, ktorými si nezarobí ani na slanú vodu. Je lepšie počkať a neriadiť sa heslom: ,,Niečo mám, popritom hľadám inde", najmä ak sa toto krédo pravidelne opakuje pri každej ďalšej robote. Dokáže to človeku poriadne skomplikovať život a sťažiť životné podmienky. Zo vzduchu sa žiť nedá, ale radšej si pár mesiacov odtrpieť, ako vziať prvú hlúposť, ktorá sa naskytne.

Ak si nevážite sami seba vy, nebude si vás vážiť ani vaše okolie, kolegovia a ani nadriadený. Preto sa nebojte ukázať svoju osobnosť, obklopte sa pozitívnou aurou a verte, že tá práca, ktorá sa na vás usmieva, je konečne tá pravá!

Text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára