piatok 6. marca 2020

Žena vo svete mužov sa cíti občas stratená (2017)

Foto: Kyria Photography (Fcb) 
Žena je považovaná za krehkú bytosť, ktorú dokáže rozplakať akákoľvek dojemná scéna vo filme, ale aj túžba po vlastnení luxusnej kabelky. Už odjakživa sú vnímané ako tie, ktoré musia ostatní brániť, pretože samé by nedokázali prežiť. A tak sa od žien očakáva, že sa nebudú zdráhať, ak sa niekto rozhodne im pomôcť v akejkoľvek situácií. Veď oni sú celkom bezmocné a môžu sa stať ľahkou obeťou silnejších predátorov. Už si spoločnosť zvykla, že dokážu byť citlivé, ustráchané, temperamentné, hašterivé, ale aj poriadne domýšľavé.

To sú všetko vlastnosti, ktoré sú tak vzdialené ich opačnému a drsnejšiemu pohlaviu - mužom. Tí rozhodne neplytvajú svoj čas dlhým telefonovaním, vybrakovaním obchodných centier, ani nezvyknú lamentovať nad tým, že ručička na ich váhe sa zvýšila o niekoľko paličiek. Oni totiž v určitých veciach nastavujú prah citlivosti na tú najnižšiu možnú úroveň a tak sa ani nezapodievajú záležitosťami, o ktorých ženy dokážu rozprávať aj niekoľko hodín bez prestania.


A práve preto sa taká žena, ktorá sa dostane do čisto mužského kolektívu cíti byť stratená, pretože je zosobnením všetkého toho, čo mužov veľakrát nezaujíma a odmietajú tomu venovať čo len okamih pozornosti. A pritom tá žena by sa tak rada porozprávala o všetkom možnom, lenže druhá strana jej razantne pristrihne krídla a ona získa len určitý vyhradený priestor na svoje myšlienky.

Muži a ženy sa vzájomné dopĺňajú, no v určitých veciach si úplne protirečia. A ak sa žena, ktorá bola zvyknutá na ženskú spoločnosť ocitne vo svete týchto nebojácnych, neohrozených a nepoddajných novodobých Vikingov, veľakrát s nimi nedokáže udržať krok a vyhorí .... Doslova.

Predtým, ako vstúpite do pracovného pomeru, kde sa nachádza prevaha chlapov, tak by ste o nich mali vedieť zopár vecí.

Športový zápas, večera, práca .... ich hlas sa rozlieha všade

Nájsť v tomto storočí muža, ktorého by nebolo počuť je asi rovnaké, ako hľadať v hypermarkete živého jednorožca. Samozrejme sa nájdu aj mĺkvi, nezhovorčiví a uzavretejší muži, ktorí sa na seba nesnažia veľmi upozorňovať. Ale málokedy to platí na pracovisku, kde je ich drvivá väčšina. Oni sa priam až pretekajú o to, kto z nich bude mať hlasnejší prejav a na koho väčšmi sa bude upierať pozornosť. No na rozdiel od vás majú takýto lovecký inštinkt v povahe a nerobia to iba preto, aby ma seba nasilu upozorňovali. Ich bezprostrednosť niekedy pripomína šantenie detí na ihrisku v predškolskom veku. Síce býva roztomilá, ale miestami aj poriadne otravná. Takže sa treba vyzbrojiť trpezlivosťou a pochopením. Oni jednoducho radi rozprávajú nahlas tak, aby ich každý počul.

Správa sa ako chlap, vysvetlenie by ste čakali márne

Zatiaľ čo ženy si dávajú pozor, aby náhodou nemali špinavý rukáv od jedla alebo, aby sa im nerozmazal make-up, tak mužovi je úplne jedno, či má zle zastrčenú košeľu alebo či mu vytŕča peňaženka z vrecka, ktorá neladí s farbou jeho topánok. Oni tomu vôbec nevenujú pozornosť, sú prirodzení a sami sebou. Nechcú sa meniť a plne im to vyhovuje. Viacero žien sa chová tak, aby si o nich muži nemysleli, že sú neohrabané, nevzdelané alebo tuctové. Ale mužom je to jedno, oni hovoria to čo si myslia, aj keď sa to ženám nemusí páčiť. Správajú sa tak, ako sa cítia najlepšie a ak pri vás zahrešia alebo si odpľujú, tak tomu nevenujú takmer žiadnu pozornosť. Pokiaľ sa nejedná o vážneho partnera alebo manžela, tak len veľmi zriedka sa stretnete s tým, že si muž bude dávať pred ústa zamatovú servítku. Nemá vás v pláne uraziť, ale ani nesleduje všetko čo povie.

Nespriadajú príbehy, nevedú si denníky, neanalyzujú každý chlp

Ženy majú jednu fantastickú vlastnosť. Nech už prežijú čokoľvek, v ich hlave sa zrodí hotový román. Vytvoria si v ňom postavy, dej, zápletku, rozuzlenie, až vznikne skutočný príbeh. U mužov by ste niečo také zbytočne čakali. Ich čas je drahocenný a oni sa určite nebudú utápať iracionálnymi predstavami o tom, aké by bolo perfektné, keby si nakúpili všetky páry okuliarov na svete. Nakoľko je ich slovná zásoba menej obšírna, snažia sa hovoriť len to, čo je skutočne dôležité a nevyhnutné. Neradi plytvajú slovami a ešte menej radi rozpitvávajú skutočnosti. Pre ženy to môže byť neuveriteľne - neskutočne - nadpozemsky - fantasticky - nenahraditeľné vyznanie lásky, ale oni sa nad tým čo povedali nebudú nijako rozplývať.

Ak začnete riešiť, v zúfalstve utečú do krčmy

V práci sa vám všetko zosypalo, pohádali ste sa so šéfom, vaša najdrahšia kolegyňa vás podrazila, dostali ste ešte aj menšie osobné a máte pocit, že sa na vás valí jedna skala za druhou. V naivite si myslíte, že to váš kolega alebo známy pochopí a hneď mu rozpoviete váš celoživotný údel. Avšak v hrôze zistíte, že on si nepamätá polovicu vašej spovedi a jediné čo dokázal registrovať je pár slov. Je to spôsobené tým, že muži vo všeobecnosti nechcú veci príliš rozoberať, netúžia sa baviť o komplikovaných riešeniach a najviac zo všetkého neznášajú, ak si z ich hlavy urobíte smetný kôš. V takom prípade sa rozhodnú okamžite vyhľadať najbližší podnik alebo doslova zdúchnu na mieste, kde na nich nečíhajú žiadne otázky. Pre muža je riešenie jednoduché a výsledok sa dostaví do pár sekúnd. Nepotrebuje v tom nachádzať pointu a ani nezvykne robiť z mravca slona.

Ich pohľad nie je iba pre vás .... štedrosťou nešetria

Či už zadaný, ženatý, vo vážnom vzťahu, každý muž sa otočí za peknou ženou, ktorá sa mihne v ich teritóriu. Je im jedno, či ich niekto vidí alebo či sa to niekomu zdá byť nevhodné. Riadia sa pudom a ten im našepkáva, aby sa obzreli. Súčasne pri kochaní sa pri svojom objekte majú v povahe slovne zhodnocovať určité vizuálne rysy a časti ženského tela. No taktiež si všímajú chôdzu, pohyb alebo mimiku. V tom okamihu im môžete hovoriť aj o útoku na Irán, oni vám nebudú venovať najmenšiu pozornosť. Je pre nich náročné sa sústrediť na viacero vecí naraz, pričom v takýchto chvíľach ich skutočne nezaujíma vaše lamentovanie nad tým, že ste si už týždeň nefarbili vlasy.

V istých oblastiach si držia prvenstvo .... neprehrávajú
Žena patrí k šporáku, muž sa hodí na opravu áut. A takto to má väčšina z nich zakódované. Hoci sa nad tým veľa žien pohoršuje, oni si len málokedy vedia pripustiť, že nad nimi môžu ženy zvíťaziť a nedajbože ich tromfnúť v oprave bicykla alebo pri skladaní nábytku. Nemôžete im to mať však za zlé, pretože to tak bolo už akoby dané odkedy je svet. Od mužov sa vždy očakávalo, že budú robiť fyzicky ťažkú prácu, pričom ženy sa väčšinou starali o domácnosť. To, že v dnešnej dobe je to neraz naopak a muž dokáže navariť a žena zase opraviť motorku je pre nich rovnako neprirodzené, ako si dať do vlasov dúhové mašle.

Všetko začína a končí pri jedinej veci

I keď niektoré ženy majú problém hovoriť o svojich osobných veciach a svoju intimitu si chránia do maximálne možnej miery, tak muži s tým nemajú vôbec žiadny problém. Dokážu sa o týchto veciach baviť ako pri raňajkách, tak s kamarátmi na víne v podniku. Akoby všetko o čom sa rozprávali sa vzťahovalo na rozkoš, naplnenie a potrebu dobýjať. Bez toho, aby si to naplánovali alebo sa to učili, dokážu svojvoľne a hocikedy opisovať do najmenšieho detailu erotické polohy, vyňaté scénky z porno filmu alebo vlastnú sexuálnu skúsenosť so svojou partnerkou. Nie je to tým, že sa snažia byť umelo vtieraví, náruživí alebo zvrátení, oni sa tak jednoducho narodili. So silnou potrebou ochutnať všetky zakázané zóny v rekordnom čase.

Sú to muži, ale my ich milujeme

Možno nám nedokážu prejaviť naplno svoje city, či sa nevedia rozsiahlo vyjadriť k našej spoločnej budúcnosti, napriek tomu sú pre nás dôležití a v živote by nám chýbali. Sú to takí malí zvrhlí diablici, ktorí stále robia rôzne vylomeniny a svojim správaním a prístupom nás privádzajú do šialenstva. Ale bez ich prítomnosti by nám bolo smutno a určite by sme bez nich dlhodobo nevydržali. A ak neprejavujú príliš svoju dominantnosť a nadradenosť, tak vedia byť sladkí ako poleva od koláča.

Text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára