piatok 6. marca 2020

Neskrývajte svoj odtieň, pokiaľ vám život farbí dúha (2017)

Foto: Kyria Photography (Fcb) 
Spoločnosť od ľudí očakáva, že budú pripomínať pravítka na hodine matematiky, ktoré sú vzorne upratané v peračníku. Ako náhle by sa našiel niekto, kto by mal inú predstavu o usporiadaní svojich školských pomôcok, okamžite by sa stal triednym nepriateľom, resp. opovážlivcom, ktorý ignoruje ,,fiktívne pravidlá." Každý hrá rolu podľa predpísaného scenára a ten čo určuje, kto v nej zostane na žive, nás oblieka do kostýmov, ktoré nám vôbec nemusia pasovať. Avšak prečo by mu malo záležať na tom, či jeden zo sedem miliárd ľudí sa cíti nepohodlne, keď sa mu na konci príbehu aj tak všetci do jedného uklonia?

Človek sa už od nepamäti bál toho, čo je iné, netradičné alebo jedným slovom podozrivé. Odmietol akceptovať individualitu a prenechať jej vedenie a rozhodol sa vychovávať naprogramovaných robotov, ktorí budú plniť príkazy bez akéhokoľvek odporu. A k tomu mu stačilo, aby v jednotlivcoch vyvolal strach, ktorý ich bude hnať k praobyčajnému prežitiu. Masa ľudí sa najlepšie ovláda, ak jej veliteľom je niekto, kto nemá ani potuchy o tom, ako vyzerá skutočné riadenie.

A hoci doba už predsa len oproti minulým storočiam pokročila, tak sa aj tak väčšina ľudí snaží nevytŕčať, ani nebudiť všeobecnú pozornosť. Majú v sebe zakorenenú myšlienku, že byť iným je niečo neprirodzené. A radšej si zvolia život v jednom odtieni, akoby mali čeliť neporozumeniu z dôvodu, že sa nevedia rozhodnúť pre jediný smer. A tým sa nevedome uzatvárajú do lastúry, v ktorej sa začnú skrývať pred nástrahami sveta. A popritom si ani len neuvedomujú, že v skutočnosti sa ukrývajú pred sebou samými.


Zabudnite na rozprávky od vašich rodičov
Už ako deťom vám hovorili rodičia, ako sa máte správať, čo máte hovoriť, ako sa musíte obliekať a kde máte chodiť. V tom čase ste nemali veľmi na výber, lebo ste boli príliš malí na to, aby ste mohli kráčať sami. Lenže teraz ste už dospelí a nikto nemá právo vám hovoriť, ako má vyzerať váš život. Je to iba vaša vlastná kapitola a len vy môžete rozhodnúť o tom, či ju uzavriete alebo ju rozviniete ďalšími. Ak sa vám nepáči dej, ktorý sa v nej odohráva, môže to byť tým, že vy nie ste autormi jej príbehu.

Konzervatívci sa neprestanú červenať pri pohľade na vás
Aj napriek tomu, že sa môžete cítiť vo svojej vlastnej koži fantasticky, budú okolo vás ľudia, ktorí sa vás pousilujú zneistiť. Takí, ktorí sa držia tradicionalistického štýlu, sa nikdy nebudú rozplývať nad vašou novou sukňou, ktorá pripomína motýlie krídla alebo nad vlastnoručne ušitými nohavicami, ktoré majú motív silvestrovskej noci. To sú ľudia, pre ktorých je nesmierne dôležité, aby sa reprezentovali na úrovni a je im úplne jedno, či ich kúsok odevu vyšiel z módy pred desiatimi rokmi.

Posmech znamená ,,sám som smiešny"
Už sa vám určite niekedy stalo, že ste išli po ulici s modrými vlasmi a niektorí ľudia sa okolo vás uškŕňali popod nos. Vy ste im nič neurobili, ledva ste ich zaregistrovali, napriek tomu mali potrebu na seba upútať pozornosť. V skutočnosti sa však smiali sami zo seba, pretože nedokázali inak zaujať ako tým, že si do niekoho kopnú. Žijú v stredoškolských časoch, kedy na dennom poriadku získavali od svojich spolužiakov medailu za najväčšieho kreténa. A evidentne z toho ešte nestihli vyrásť a myslia si, že keď niekoho zhodia, stanú sa legendou.

Nezvyčajnosť v ľuďoch prebúdza opatrnosť
Či chcete alebo nie, stále žijete v dobe, kedy sa človek mal na pozore, ak sa stretol s niečím, o čom nevedel alebo to nepoznal. Je to rovnaké, ako keď sa skúsený poľovník rozhodne uloviť zviera, na ktoré v živote nevystrelil. Tiež netuší, ako ten tvor zareaguje, keď na neho z ničoho nič zaútočí. Niečo podobné sa prehráva v mozgu u človeka, keď stretne niekoho, kto pripomína pestrosťou obraz od Picassa. Inštinktívne začne cúvať a rozhodne sa držať starého známeho. A hoci zakázané ovocie chutí najsladšie, i navzdory tomu väčšina ľudí neprekročí svoj vlastný tieň.

Nemajte strach ukázať celému svetu svoj skutočný vzor
Ste milovníkom lietadiel, neviete si život predstaviť bez poníkov alebo sledujete všetky módne ikony, lenže je vo vás zakorenený strach, ktorý vás vždy strhne dozadu, ak sa rozhodnete vykročiť vpred. Práve preto by ste ho mali ignorovať. Je síce pravda, že určitá forma strachu je pre človeka prospešná, pretože ho svojim spôsobom môže ochrániť, ale ak sa tento duševný pocit zmení na vášho kouča, už nikdy nebudete vedieť rozlíšiť realitu od ilúzie. Preto buďte sami sebou a zabudnite na obavy, ktoré vám budú chcieť pri každej novej príležitosti založiť okovy na nohy.

Text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára