utorok 10. marca 2020

Srdce verzus túžba – dvaja rivali na ceste za rozkošou (2018)

Foto: Kyria Photography (Fcb)
Všetci to dobre poznáme. Niektorí to zažívame v období dospievania, iní v dospelosti. Každému z nás sa stalo, že nás láska oslepila natoľko, až sme boli schopní kvôli nej riskovať a prísť o všetko. Neraz sa s nami zahrala nečestnú hru a na jej konci nechala plakať naše srdce pred zavretými dverami. Boli sme bezradní a nariekali za niečím, čo sme stratili, no netrvalo dlho a do jej osídiel sme spadli znova.

Láska vie byť krutá, bezcitná, neľútostná, pomýlená a nebezpečná, no i napriek tomu sa radi oddávame jej pôžitkom a chúlime v jej objatí. Je to pre nás nesmrteľná vládkyňa, ktorá nad našim životom bude mať navždy moc! No, ešte silnejšia než samotná láska, je túžba po niečom alebo niekom. Tá nás dokáže tak omámiť, až nevidíme hranice, ktoré sú okolo nás a zadúšame sa predstavou po naplnení. Tá dravá vášeň, ktorá sa nám derie z hrude nás opantá ako kobra svoju obeť a my sa jej pomaly poddávame v podobe chutnej lahôdky.


Vôbec si neuvedomujeme, že strácame samých seba, vidíme len jediný zmysel a to - byť jej nablízku a cítiť dotyk jej pier na každej časti nášho bezmocného tela. Niekedy nás dokáže tak vykoristiť, až sa krčíme v agónii a prosíme o zmilovanie, ktoré sa nám väčšinou nedostáva.

Sme tak trochu dobrovoľní mučeníci, ktorí sa nechajú týrať a zaživa skonzumovať jej nenásytnou potrebou. Nám to však neprekáža, vie nami manipulovať, ovláda nás a stavia si nás do takej polohy, aká jej vyhovuje. Myslí len na to, ako uhasí svoj smäd a hlad, ktorý je čoraz hlasitejší.

Pre spaľujúcu vášeň často zradíme srdce
Môžeme niekoho bezhranične milovať, túžiť byť po jeho boku a myslieť si, že je pre nás celým svetom, no v okamihu ako nám do cesty vstúpi vášeň, prestávame si dávať pozor a necháme sa ňou odtiahnuť do ríše hriechu. Už to nie sme my, naše srdce nám už nepatrí a my sme sa stali poslušnou figúrkou niečoho, čo nám rozvrátilo fungujúci vzťah. Naša láska nebola tak veľká a my sme ju potupili prvou nezáväznou neverou, kedy sme potlačili city a bez akýchkoľvek výhrad ponúkli svoje lono.

Berie viac, málo dáva, no nám to stačí
Hoci si uvedomujeme, že si časom nájde iného nevoľníka, ktorý bude uspokojovať jej potreby, tak radi prepadneme tomu krátkodobému kúzlu a zahodíme život s milovanou osobou len pre kúsok rozkoše, ktorú nám bez rozpakov dáva. Pocit žiť v plnohodnotnom zväzku a žiť po boku našej spriaznenej duše už nie je tak intenzívny a nám už začína byť jedno, či bude mať tento príbeh šťastný koniec. Zatúžili sme po zmene, po zmyselnosti, po hriechu a spaľujúcom uhranutí. Radi zhoríme pre niečo, po čom bytostne túžime.

Sme iba obeťami, môžu za to ,,praveké" pudy
Nevieme pomenovať tú stravujúcu túžbu, ktorá nás páli ako púšť a tak za to všetko viníme našu prirodzenú žiadostivosť, ktorú sme dostali do vienka. My predsa za nič nemôžeme, to tá bezbožná potreba z nás robí vazalov, ktorí sú zneužívaní vášnivým preludom! My by sme svoje srdce vedome nezradili a nepodviedli toho, koho milujeme! Je oveľa jednoduchšie za to viniť všetky možné okolité faktory, ako si priznať svoju chybu a zachovať sa dôstojne.

Láska a vášeň sa držia za ruku, hoci na seba mieria zbraňou
Jedna bez druhej nevedia existovať, no napriek tomu sú večnými konkurentkami, ak sa uchádzajú o niečiu dušu. Hoci sú vzájomne prepojené, ich potreby sa bijú a sú v kontraste toho čo vyznávajú. Láska má rozmanité podoby, no vášeň vie byť živelnejšia, horúcejšia a nenásytnejšia. Pred jej dverami málokto unikne a už keď vstúpi dovnútra, tak sa skloní pred jej mocou. Rada si zotročí toho, kto ju zatúži okúsiť a spraví si z neho nástroj na uspokojenie svojich potrieb. Láska je často voči vášni bezbranná, i napriek tomu, že jej dosah je obrovský. Tam, kde rozsieva harmóniu, jej sokyňa vnáša chaos a dravú zmyselnosť. A tej málokto dokáže odolať.

Text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára