streda 11. marca 2020

Milujeme, ale aj tak sa dopúšťame nevery (2017)

Foto: Kyria Photography (Fcb)
Veľa ľudí je presvedčených po tom, ako stretnú toho pravého alebo tú pravú, že ich láska je schopná prekonať aj celý vesmír. V tom momente, kedy zvierajú v náručí svoju milovanú polovičku, by si nevedeli ani len predstaviť, že by sa mohli dopustiť akejkoľvek nevery. Svojej láske venujú maximálnu pozornosť a dávajú jej najavo to, že je pre nich šťastím byť pri nej. Tieto chvíle sa zdajú ako večnosť kým sa v ich živote nezjaví niekto, pri kom stratia hlavu a celkom zmenia svoje plány. Náhle sa vytratí všetko kúzlo, ktoré sa predtým vznášalo v povetrí v podobe zlatistého prachu a oni uletia za iným svetlom ako nočné motýle. Neskôr svoju chybu oľutujú, ale už je príliš neskoro na nápravu a tak sa snažia žiť so svojim veľkým previnením.

Sú ľudia, ktorí tvrdia, že nie sú schopní podviesť svojho partnera, pretože by sa ani im nepáčilo to, keby ich partner podviedol. No i napriek tomu sa stáva, že aj ten najvernejší človek šliapne vedľa a urobí niečo, čo predtým silno odsudzoval. A hoci vie, že je to nesprávne alebo by to nemal spraviť, tak ho k tomu okolností donútia. Prepadne ho obrovská bezradnosť, zúfalstvo alebo nechuť sa o niečo snažiť či usilovať.


Nulový efekt, ktorý sa vo vzťahu zvykne dostaviť je podobný ako rozchod. Ak jeden odovzdáva tomu druhému viac, no jeho snaha sa míňa akémukoľvek účinku, tak vtedy sa začne taký človek zamýšľať nad všetkým možným. A vtedy to príde .... dopustí sa dokonca aj nevery. Je to spôsob, ako utiecť od problému, ktorý sa zdá byť neriešiteľný a s ktorým si dotyčný nevie rady.

Nižšie uvedené situácie opisujú chvíle, kedy sa stane, že sa človek odvráti od toho, koho ľúbi a neváha utiecť do iného objatia.

Pozornosť a starostlivosť je na mŕtvom bode
Zreteľne si pamätáte na tie šťastné chvíle, so svojim partnerom, ktorý sa o vás neustále staral a vždy vám bol oporou. Keď bolo vaše telo oslabené alebo ste sa cítili mizerne, vždy bol pri vás a snažil sa vám vo všetkom pomôcť. Bol to práve on, kto vám dokázal zlepšiť náladu za akýchkoľvek okolností a napriek narastajúcim problémom ste cítili, že vás neopustí. Avšak teraz na vás ledva pozrie a vidíte ho akurát keď sa vracia z obchodu alebo keď ide do práce. Už sa o vás vôbec nezaujíma, je mu jedno, čím si prechádzate a čo trápi vašu dušu. Jediné čo ho zaujíma je on sám a vy sa cítite ako tretie koleso na voze. Túžite znova po jeho prítomnosti, ale tej sa vám nedostáva. A zrazu sa vo vašom živote zjaví niekto, kto vám tú pozornosť venuje, zahrňuje vás komplimentmi a je šťastný, že je s vami! A vy sa začnete cítiť znova byť dôležitý a potrebný!

Spoločné noci sú bez vášne, lásky, porozumenia
Podobne ako vám nevenuje vaša polovička pozornosť cez deň a večer, tak na vás kašle aj počas neskorých hodín. Buď si študuje nejaké spisy, pozerá televíziu, číta si časopis alebo sa začne vyhovárať, že nemá čas sa vám venovať, lebo je unavená a zničená zo školy, z práce, zo života. Vy so smútkom sledujete v hniezdočku, ktoré bolo predtým vás oboch jej otočený chrbát a zreteľne cítite chlad, ktorý sa šíri priestorom. Dúfate, že vás uchopí, vtisne vám bozk na pery, povie vám niečo pekné, ale nič také neprichádza a vy sa zmierite s tým, že to bude ďalšia osamelá noc vo vašom živote. Lenže tých nocí je nejako priveľa a vám to už prekáža! Začne vám chýbať ten pocit, že ste žiadaný a milovaný!

Komunikácia viazne a spoločné záľuby tiež
Toľko toho ste spolu prežili! Ešte stále máte v predstave, ako ste sa kúpali v ľadovej vode, ako ste pokorili vysoký kopec ako ste sa smiali, keď ste sa obliali kofolou a teraz vedľa seba sedíte ako dvaja cudzinci. Vytratila sa schopnosť o niečom diskutovať, možnosť rozprávať o svojich plánoch a pri načatí témy na spoločnú budúcnosť vám ako odpoveď príde tresnutie bytovými dvermi. Už vás skoro nič nespája, akurát tak ticho, ktoré by sa dalo v byte krájať. Už nekráčate vedľa seba, nenastupujete do spoločného auta, žiadna chutná večera vás na stole nečaká. Trápi vás, že už si nemáte čo povedať a že miesto milujúceho človeka sa na vás každý večer díva niekto, komu prestávate rozumieť. Máte strach, že už nerozumiete ani sami sebe a vo svojom zúfalstve vyhľadávate spôsob, ako utiecť z tej jaskyne, kde sa vám nedostáva ani kúsok svetla.

Strácate motiváciu budovať vzťah a posunúť ho ďalej
Tak skvelé vízie na spoločný život plný šťastia, rodinnej atmosféry s množstvom detí nahradila smutná realita, kde sa vidíte zostarnutý, depresívny s fajkou v ústach bez milovanej osoby! Nemáte dôvod sa tešiť na dovolenky, rôzne spoločenské akcie, podujatia, či hromadné oslavy, pretože pri vašom boku je človek, ktorý už dávno zabudol čo to znamená byť spolu. Vyzerá to, že znova budete musieť požiadať nejakého známeho alebo kamaráta, aby išiel s vami na vašu obľúbenú skupinu či vysnívanú dovolenku, pretože vy ste sa ocitli v slepej uličke a ste zmätený. Neviete čo bude ďalej, bojíte sa najhoršieho a trápi vás predstava, že vás vzťah takto stagnuje. A napokon ten slobodný kamarát nie je úplne zlá voľba a jeden úlet nikomu neublíži. Pokiaľ sa nezačne opakovať.

Text: pb 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára